6 alimente care cresc productia de lapte matern

Dupa nastere, cea mai mare grija a proaspetei mamici este sa aiba suficient lapte ca sa-si hraneasca bebelusul. De multe ori, insa, secretia laptelui este destul de mica, chiar daca bebelusul continua sa suga, motiv pentru care multe mamici incep sa se ingrijoreze mai mult decat este cazul. Stresul si oboseala sunt motivele principale pentru care productia de lapte matern incepe sa scada, de aceea, proaspetelor mamici le este recomandat sa fie cat mai calme si sa isi faca griji cat mai putine.

Productia de lapte difera de la femeie la femeie, pentru unele femei suptul bebelusului este un stimulent suficient pentru ca laptele sa curga din belsug, iar pentru altele este nevoie si de alte stimulente care sa creasca productia de lapte.


Care sunt cele mai bune alimente pentru stimularea lactatiei?

Ceaiul de fenicul

Cu siguranta, dupa ce ai nascut, ai auzit prin spital de la alte mamici si asistente de acest ceai care ajuta la stimularea lactatiei. Semintele de fenicul se gasesc in magazinele cu produse naturiste. Consumul de ceai de fenicul va ajuta atat la stimularea lactatiei, cat si la ameliorarea colicilor bebelusului. Cum se prepara? Pune un vas cu o jumatate de litru de apa la fiert, iar cand incepe sa fiarba, adauga 2 linguri de seminte de fenicul. Lasa-le la infuzat 15 minute, apoi strecoara-l si consuma-l in orice moment al zilei.

Semintele de coriandru

Pe langa faptul ca stimuleaza productia de lapte matern, semintele de coriandru imbunatatesc digestia si amelioreaza colicile bebelusului. Pune semintele de coriandru la infuzat in apa fierbinte sau adauga-le in mancaruri. Daca nu iti place gustul de ceai de coriandru, indulceste-l cu miere.

Fulgii de ovaz

Unul dintre cele mai bune alimente pe care le poti consuma dupa nastere este ovazul. Fulgii si taratele de ovaz contin oxitocina, o substanta importanta pentru stimularea lactatiei. Alte calitati ale fulgilor de ovaz sunt accelerarea tranzitului intestinal, combaterea constipatiei, reducerea riscului de anemie la proaspata mamica si, mai ales, reducerea grasimii din zona abdominala. Consuma fulgii de ovaz cu lapte de soia sau lapte de migdale, aceste doua bauturi sunt, de asemenea, considerate alimente galactogene, care stimuleaza productia de lapte.

Ceaiul de chimen si anason

Combinatia de chimen si anason este foarte buna pentru stimularea productiei de lapte, dar si pentru bebelusi, care vor ameliora durerile si crampele date de colici. Ceaiul de chimen si anason se gaseste gata preparat in magazinele naturiste, dar si in farmacii. Daca vrei sa il prepari acasa, pune intr-o cana de apa fierbinte o jumatate de lingurita de anason si o lingurita de chimen, dupa care lasa-le la infuzat 15 minute.

Berea fara alcool

Printre cele mai populare bauturi care cresc productia de lapte matern se numara berea fara alcool datorita continutului mare de drojdie, care, se pare, ajuta la stimularea lactatiei. Berea fara alcool este o bautura fara efecte adverse pentru proaspetele mamici si poate fi consumata oricand. Pentru evitarea balonarii, o bere pe zi este suficienta.

Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt bogati in beta-caroten, o substanta care stimuleaza lactatia, dar si in alte vitamine si minerale esentiale pentru imbunatatirea calitatii laptelui. Cartofii dulci au avantajul ca nu baloneaza, sunt buni la gust si se fac foarte usor. Pot fi consumati atat fierti, preparati sub forma de piureuri si supe crema, dar si taiati felii si pusi in prajitorul de paine. Alte alimente bogate in beta-caroten sunt morcovii, dovleacul si fructul papaya.

Alte alimente care imbunatatesc productia de lapte matern sunt: semintele de schinduf, spanacul, sparanghelul, dovlecelul, pepenele rosu si galben, caisele, fasolea verde, nautul, lintea, orezul brun. Pe toata perioada alaptarii, este important sa bei multe lichide, sa fii cat mai calma si sa mananci cat mai sanatos.

Voi ce trucuri ati folosit pentru stimularea lactatiei?

Citeste si Ce trebuie sa stii despre alaptare in primele zile dupa nastere.

 

Adauga comentarii!