Trecerea la alimentatia solida este o perioada delicata nu numai pentru bebelusi, ci si pentru parinti, care trebuie sa aiba grija sa aleaga alimentele potrivite pentru fiecare etapa a diversificarii. Potrivit pediatrilor, cea mai buna perioada pentru diversificare este la varsta de 6 luni cand stomacul bebelusului este suficient de maturizat cat sa poata digera primele piureuri de legume.
Deoarece multe alimente ingreuneaza digestia sau au potential alergen ridicat, este recomandat ca ele sa fie evitate pana cand bebelusul implineste varsta de 1 an.
Care sunt alimentele pe care sa nu le oferi bebelusului pana la varsta de 1 an?
1. Mierea
Din cauza riscului mare de alergii si a faptului ca poate contine spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care pot germina la nivelul sistemului digestiv al bebelusului si pot duce la aparitia botulismului infantil, o boala rara si foarte grava, parintii trebuie sa fie atenti cu introducerea acestui aliment si sa nu se grabeasca sa il dea mai devreme de 12 luni.
2. Carnea de porc
Primul tip de carne care se introduce in alimentatia bebelusului dupa varsta de 7 luni este carnea de pui. Dupa carnea de pui urmeaza carnea de curcan si carnea de vita. Deoarece carnea de porc ingreuneaza digestia, ea trebuie introdusa dupa ce copilul implineste 3 ani.
3. Fructele de mare
Desi contin o cantitate neglijabila de mercur, ele pot provoca reactii alergice grave, de aceea nu trebuie oferite sub nicio forma copiilor cu varsta sub 1 an.
4. Pestele oceanic de dimensiuni mari
Pana la varsta de 1 an, bebelusul poate consuma doar salau, pastrav, caras, platica, cod si alte tipuri de peste foarte slab, cu carne alba. Parintii trebuie sa aiba grija sa evite pestii cu un nivel mare de mercur (rechinul, pangasiusul, tonul, pestele spada, macroul regal, bibanul de mare).
5. Laptele de vaca
Pana la varsta de 1 an, bebelusul poate primi doar doua tipuri de lapte: lapte matern sau lapte formula. Laptele de vaca este prea sarac in elemente nutritive pentru a fi potrivit cu nevoile bebelusului.
6. Lactatele degresate
Bebelusii au nevoie de cat mai multe grasimi naturale din alimente pentru a se dezvolta cat mai armonios, de aceea este important sa ii oferi produse lactate nedegresate.
7. Untul de arahide
Dintre toate tipurile de nuci, arahidele au cel mai mare potential alergen, asadar ele ar trebui evitate o perioada cat mai mare cand copiii sunt mici. Daca ai un istoric de alergii in familie, atunci trebuie sa introduci cu precautie alimentele cu potential alergen in meniul bebelusului tau.
8. Nucile si alunele
Deoarece nu exista studii concludente pentru momentul precis al introducerii nucilor si alunelor in meniul bebelusilor, pentru evitarea oricarui risc de alergii, este bine ca ele sa fie introduse dupa ce bebelusii trec de varsta de 1 an.
9. Albusul de ou
Deoarece albusul are un risc mai mare de alergii fata de galbenus si, totodata, este mai greu de digerat, el trebuie introdus mai tarziu in alimentatia bebelusului, dupa varsta de 12 luni.
10. Laptele de soia
Laptele de soia, pe langa faptul ca nu contine nutrientii necesari pentru cresterea bebelusilor si in niciun caz nu poate inlocui laptele matern sau laptele formula, poate afecta sanatatea copilului. Un studiu realizat de Weston A. Price Foundation sustine ca fitoestrogenii din laptele de soia pot cauza dereglari ale hormonilor tiroidieni la copiii mai mici de 2 ani, daca este consumat in cantitati mari. Din cauza consumului de lapte de soia, copiii mici pot avea simptome ca oboseala, caderea parului, constipatie, probleme de dezvoltare si probleme cu inima.
Alte alimente care nu trebuie introduse in meniul bebelusului inainte de varsta de 1 an sunt:
- carnea de rata;
- carnea de gasca;
- carnea de oaie;
- alimentele sarate;
- dulciurile de orice fel;
- margarina si alimentele procesate;
- maioneza;
- alimentele de origine animala gatite insuficient;
- condimentele iuti;
- capsunile, afinele si merisoarele;
- guma de mestecat;
- alimentele care prezinta pericol de inecare sau asfixiere (struguri, migdale, fistic, bomboane, masline, cirese, rosii cherry);
- alimentele care se lipesc de cerul gurii (jeleuri, bezele, caramele).
Citeste si: