Incepand cu varsta de 9 luni, lucrurile devin mai usoare din punct de vedere culinar cu bebelusii, deoarece au voie din ce in ce mai multe alimente. Marea grija a parintilor din perioada diversificarii este sa nu le creeze probleme digestive celor mici si sa le ofere alimente cat mai usoare.
Daca pana la varsta de 9 luni, bebelusii consumau alimente foarte usoare (branzica de casa, piureuri de legume sau fructe, iaurt si cereale), dupa aceasta varsta, sau chiar mai devreme, in meniul lor isi fac loc si alte alimente cum ar fi lintea, nautul, varza, rosiile, spanacul, fasolea uscata, broccoli, conopida, pestele alb, alimente care pot fi introduse in perioada 9-12 luni.
Iata mai jos 3 retete de supa crema pentru bebelusii de 9-12 luni:
1. Supa crema de linte rosie cu orez
Amestecul de linte cu orez formeaza proteina completa, de aceea, daca bebelusul tau refuza carnea, este bine sa pui mereu orez in preparatele cu linte, naut sau fasole. Lintea rosie este cel mai recomandat soi de linte cand vine vorba de meniul bebelusilor, deoarece nu provoaca gaze intestinale si se digera mai usor.
Cum prepari supa crema cu orez si linte?
Ingrediente:
– trei sferturi de cana de linte rosie;
– o lingura de orez;
– o ceapa mica;
– un morcov;
– un catel de usturoi;
– o jumatate de ardei gras;
– un sfert de radacina de telina;
– o lingurita ulei de masline.
Mod de preparare:
Pune lintea la fiert. Dupa ce incepe sa fiarba adauga legumele tocate marunt, mai putin usturoiul, si se lasa la fiert. Cand lintea mai are 15-20 minute pana sa fie gata, adauga si orezul si usturoiul.
Dupa ce toate ingredientele au fiert si s-au inmuiat bine, pune lingurita cu ulei de masline, opreste focul, si amesteca supa cu blenderul.
2. Supa crema de broccoli cu cartof si dovlecel
Printre cele mai sanatoase alimente pe care le putem oferi celor mici se numara si broccoli, o leguma plina de vitamine si minerale.
Supa crema de broccoli are un gust dulceag si bun, motiv pentru care este preferata de multi copii.
Ingrediente:
– 6-7 buchetele de broccoli;
– un cartof;
– un sfert de telina;
– o ceapa mica;
– un dovlecel;
– un morcov;
– o jumatate de ardei gras;
– o lingurita ulei de masline;
– un catel de usturoi.
Mod de preparare:
Se spala toate ingredientele si se curata, se pun toate la fiert intr-o oala, mai intai ceapa si telina, apoi morcovii, cartoful, broccoli si ardeiul gras. Dupa ce incep sa se inmoaie, se adauga usturoiul tocat marunt si dovlecelul. La sfarsit, cand toate ingredientele au fiert, se adauga uleiul de masline si se amesteca toata supa cu blenderul.
Aceasta supa merge foarte bine cu crutoane.
3. Supa crema de spanac cu piept de pui
Spanacul este unul dintre alimentele care trebuie introduse cu moderatie in meniul bebelusilor, deoarece contin multi oxalati, niste substante care irita membrana intestinelor daca sunt consumate in doze mari. Pediatrii recomanda ca spanacul sa fie introdus in meniul bebelusilor dupa varsta de 9 luni.
Ingrediente:
– o mana de spanac proaspat;
– un morcov;
– o jumatate de piept de pui fiert;
– o ceapa mica;
– un cartof mic;
– un sfert de telina;
– un cub mic de unt;
– un catel de usturoi.
Mod de preparare:
Pune la fiert ceapa, morcovul, cartoful si telina. Cand incep sa fiarba, adauga si catelul de usturoi tocat marunt.
Separat, pune spanacul in apa fierbinte si lasa-l sa fiarba 2-3 minute, cat sa se inmoaie. Scurge-l de apa si amesteca-l cu blenderul cu supa si pieptul de pui tocat cubulete mici. Cand se transforma in piure, adauga cubuletul de unt.
Serveste supa cu putin suc de lamaie. Sucul de lamaie contine vitamina C, importanta pentru absorbtia fierului din spanac.
Pofta buna!
Citeste si Cand se introduc nucile si alunele in meniul bebelusului.