3 retete cu dovlecei pentru bebelusi

Stiai ca dovlecelul este una dintre cele mai prietenoase legume cu stomacul bebelusilor? Deoarece are un gust foarte discret si e lipsit de aroma, dovlecelul este acceptat cu usurinta de bebelusi inca de la inceputul diversificarii. In general, se recomanda ca dovlecelul sa fie introdus cand bebelusul are varsta de 6-8 luni, la inceput in combinatie cu legume usoare, apoi amestecat in piureuri si supe cu carne de pui, paste sau quinoa. Daca bebelusul tau are frecvent probleme de digestie, atunci asteapta ca el sa implineasca 7-8 luni pentru a-i introduce dovlecelul in alimentatie.

Care sunt cele mai importante calitati nutritive ale dovleceilor?

Un dovlecel de marime medie are urmatoarele proprietati:


33 calorii;
0 grasimi;
2 grame fibre;
2 grame proteine;
5 grame carbohidrati;
3 miligrame vitamina C (56% din necesarul zilnic);
4 miligrame de vitamina B6 (21% din necesarul zilnic);
3 miligrame de mangan (17% din necesarul zilnic);
3 miligrame de riboflavina (16% din necesarul zilnic);
514 miligrame potasiu (15% din necesarul zilnic);
57 miligrame folati (14% din necesarul zilnic);
4 miligrame vitamina K (11% din necesarul zilnic);
18 miligrame de magneziu (4% din necesarul zilnic);
38 miligrame de fosfor (5% din necesarul zilnic);
0.37 miligrame fier (5% din necesarul zilnic).

Alti nutrienti care se mai gasesc in dovlecel sunt: vitamine de tip B, vitamina A, cupru, calciu si zinc, luteina si zeaxantina, doi nutrienti importanti pentru sanatatea ochilor.

Care sunt cele mai importante beneficii ale dovleceilor pentru sanatate?

  • sunt o sursa importanta de antioxidanti care ajuta la reducerea inflamatiilor din organism;
  • intaresc sistemul imunitar;
  • imbunatatesc sanatatea ficatului si ajuta la detoxifiere;
  • mentin inima sanatoasa;
  • scad colesterolul intr-un mod natural;
  • sunt o sursa importanta de potasiu, important pentru mentinerea presiunii arteriale normale;
  • imbunatatesc digestia;
  • mentin sanatatea ochilor.

Iata mai jos 3 retete cu dovlecei pentru bebelusi, delicioase si rapid de preparat:

1. Dovlecel cu morcov, ou si branzica de vaci la cuptor (8 luni+)

Ingrediente:

  • un morcov;
  • un dovlecel mic;
  • o jumatate de ceapa mica;
  • o ceasca branzica de vaci;
  • un galbenus de ou;
  • o lingurita ulei de masline.

Spala si curata legumele, apoi da-le pe razatoare. Amesteca-le intr-un vas cu galbenusul de ou, branzica si uleiul, apoi baga-le la cuptor. Cand sunt rumenite pe deasupra, scoate-le din cuptor.

2. Supa crema de dovlecel (7 luni+)

  • un dovlecel mediu;
  • un morcov;
  • un cartof;
  • 1 pastarnac;
  • o lingurita ulei;
  • un sfert de telina;
  • un catel de usturoi sau un sfert de ceapa;
  • o lingura iaurt grecesc.

Curata legumele, taie-le cuburi si pune-le la fiert. Cand au fiert, amesteca-le in blender pana cand se transforma intr-o supa cremoasa. Serveste supa amestecata cu iaurt.

3. Piure de dovlecei cu paste (8 luni+)

  • 3 dovlecei;
  • o ceasca de paste;
  • o ceapa mica;
  • un sfert piept de pui;
  • o lingurita ulei de masline.

Mai intai fierbe bine carnea de pui, apoi curata dovleceii, taie-i cuburi si lasa-i sa fiarba impreuna cu ceapa pana se inmoaie. Separat fierbe pastele. Amesteca dovleceii in blender impreuna cu uleiul de masline si carnea de pui, apoi combina acest piure cu pastele fierte bine si taiate mic.

Citeste si:

Broccoli pentru bebelusi: 3 retete delicioase si rapide

Cand se introduce carnea in alimentatia bebelusilor

Sursa foto: mumjunction.com.

 

Adauga comentarii!