Bebelusul tau a ajuns la varsta de 8 luni si te gandesti ce mancaruri sa-i mai gatesti? Nu uita de lintea rosie, este un aliment foarte nutritiv, tine de foame pentru multe ore si fierbe foarte repede, in aproximativ 30 de minute. Deoarece nu provoaca gaze intestinale si nu contine alergeni, lintea rosie este perfecta pentru piureurile bebelusilor care au trecut de prima etapa de diversificare.
De ce sa ii oferi bebelusului tau mancaruri cu linte rosie? Lintea contine carbohidrati usor de digerat, dar si proteine si fibre. De asemenea, contine fier, magneziu, potasiu, acid folic, fosfor, zinc si cupru, vitaminele A, C, E, K, precum si toata gama de vitamine din grupul B. Consumul de linte sporeste nivelul de energie al organismului, combate anemia si regleaza tranzitul intestinal. De asemenea, datorita continutului de fosfor, ea ajuta la mentinerea sanatatii oaselor.
Cand se introduce lintea rosie in meniul bebelusilor?
Lintea este recomandata in meniul bebelusilor dupa implinirea varstei de 8 luni. Insa, daca bebelusul tau are probleme frecvente cu digestia, cel mai sigur este sa ii oferi acest aliment dupa varsta de 9 luni. Pentru inceput se recomanda o portie de linte pe saptamana, la pranz, iar apoi cantitatea poate fi crescuta treptat dupa varsta de 10 luni. Pentru a-i oferi proteina completa micutului tau, adauga in linte putin orez.
Inainte de a gati lintea, las-o la inmuiat cateva ore si spal-o in mai multe ape. Desi lintea rosie consumata de adulti nu trebuie fiarta in mai multe ape, pentru bebelusi este recomandat sa o fierbi in doua ape. Cele mai potrivite ingrediente cu care sa prepari lintea sunt morcovul, orezul, dovleacul, telina, carnea slaba de pasare, usturoiul, ceapa, cartofii dulci si dovleacul.
Iata mai jos 3 retete cu linte rosie, perfecte pentru bebelusi:
1. Piure cu linte rosie si orez
Ingrediente:
– o cana de linte rosie;
– un morcov;
– 2 linguri orez;
– un catel de usturoi;
– putin ghimbir.
Fierbe toate ingredientele si amesteca-le bine in blender. Pentru un gust mai bun, adauga putin suc de lamaie.
2. Supa crema de linte rosie cu dovleac
Ingrediente:
– o cana de miez de dovleac;
– o jumatate de cana de linte rosie;
– o jumatate de ceapa;
– un catel de usturoi;
– o jumatate de radacina de telina;
– putin ghimbir;
– 2 morcovi;
– o lingurita ulei masline.
Incalzeste uleiul, adauga putina apa si pune ceapa la inmuiat, fara sa o prajesti. Adauga usturoiul tocat mic, apoi 2 cani de apa, dovleacul facut piure si celelalte ingrediente. Lasa-le sa fiarba bine, apoi amesteca-le in blender. Adauga suc de lamaie pentru un gust mai acrisor.
3. Supa de linte rosie cu piept de pui si cartof dulce
Ingrediente:
– o ceasca de linte rosie;
– un cartof dulce mic;
– o jumatate de piept de pui tocat mic;
– un catel de usturoi;
– un sfert de radacina de telina;
– un morcov.
Spala bine toate ingredientele, toaca-le mic si pune-le la fiert in 2-3 cani de apa. Cand sunt fierte bine, amesteca-le in blender.
Citeste si:
Sursa foto: veggybelly.com.