Pe cat de catifelata si moale este pielea bebelusului, pe atat este ea de sensibila. Orice hainuta mai aspra si orice scutec neschimbat la timp pot irita pielea lui delicata, de aceea trebuie sa fii foarte atenta la produsele pe care le folosesti pentru ingrijirea celui mic.
Dupa nastere, pielea bebelusului nu este pregatita in totalitate pentru viata extrauterina si este predispusa la eczeme, cosuri, bubite, uscare si inrosire.
Cum ingrijesti corect pielea bebelusului?
1. Fa-i baie cu apa calduta de 3-4 ori pe saptamana
Dupa caderea bontului ombilical, bebelusul nu trebuie spalat pe tot corpul de mai mult de 3-4 ori pe saptamana. Baia de fiecare seara nu face decat sa elimine uleiurile naturale din pielea bebelusului si sa o predispuna la uscare. Ai grija sa speli bebelusul cu apa calduta, ca sa nu ii creezi niciun disconfort.
2. Foloseste servetele umede cu pH neutru, fara parfum si parabeni
Servetelele umede pentru bebelusi nu trebuie sa contina parfum si parabeni, acestea pot irita foarte usor pielea lor sensibila. Daca observi ca pielea bebelusului este iritata, incearca sa schimbi pe rand produsele pe care le folosesti pana cand il descoperi pe cel care a cauzat problema.
3. Dupa ce bebelusul are scaun, spala-l cu apa calduta
Servetelele umede ar trebui folosite doar in caz de nevoie, in timpul plimbarilor pe afara, nu si acasa, cand ai apa calda la indemana. Apa este cea mai blanda metoda de curatare a funduletului bebelusului. Dupa spalare, nu uita sa il dai cu o crema care previne eritemul de scutec. Pudra de talc trebuie evitata, inhalarea particulelor din aceasta pudra poate afecta plamanii bebelusilor.
4. Schimba-i scutecul cat mai des
Desi multe scutece se lauda cu faptul ca tin pielea bebelusului uscata foarte timp, nu trebuie sa te bazezi pe asta si sa schimbi bebelusul cat de des poti. Ai grija sa alegi scutece neparfumate care contin bumbac.
Citeste si 9 lucruri pe care nu le stiai despre nou-nascuti.
5. Maseaza pielea bebelusului cu uleiuri naturale
Nu toate lotiunile de corp pentru bebelusi din comert sunt de calitate. Incearca sa folosesti pentru ingrijirea pielii bebelusului uleiuri cat mai naturale, sigure pentru pielea lor, de exemplu ulei de masline.
6. Calca hainutele dupa fiecare spalare
Pentru a preveni iritatiile de la detergentul folosit, este mai bine sa calci toate hainutele bebelusului dupa fiecare spalare. In acest fel, te asiguri ca pielea lui va fi protejata. Daca observi ca pielea bebelusului este iritata, incearca sa schimbi detergentul cu unul mai putin parfumat.
7. Alege pentru bebelus numai imbracaminte din bumbac
Hainele care contin materiale sintetice irita pielea bebelusului si nu o lasa sa respire, asadar citeste etichetele produselor de imbracaminte pe care le cumperi si achizitioneaza-le doar pe acelea cu cel mai mare continut de bumbac.
8. Evita gelurile de dus parfumate
Cand alegi un gel de dus pentru bebelus, mirosul nu ar trebui sa fie un criteriu. Cu cat este mai putin parfumat, cu atat mai bine. Parfumul nu numai ca usuca pielea, insa o si irita.
9. Mare atentie la vreme
De fiecare data cand expui bebelusul la soare, la vant sau la ger, ai grija sa il dai cu o crema de protectie speciala pentru varsta lui. In general, bebelusii nu trebuie tinuti la soare pana nu implinesc varsta de 6 luni, deoarece pielea lor poate fi usor afectata de razele solare. De asemenea, cremele de protectie solara pentru bebelusii de doar cateva luni pot fi prea invazive pentru pielea lor sensibila.
Citeste si: