Sa eviti dulciurile cand ai un copil mic este o adevarata provocare, mai ales ca orice supermarket sau magazin micut de cartier are zeci de sortimente de prajiturele, bomboane, ciocolate, biscuiti, napolitane, sucuri si acadele. Potrivit unui studiu realizat in Canada s-a aratat ca mai mult de jumatate din produsele destinate bebelusilor si copiilor mici contin prea mult zahar. Cercetatorii au analizat peste 186 de produse alimentare destinate copiilor mici, iar concluzia nu a fost deloc una imbucuratoare: in mai mult de jumatate dintre produse, 20% dintre caloriile continute proveneau din zahar.
Care este necesarul zilnic de calorii al unui copil mic?
In general, pentru ca un copil mic sa fie sanatos, el trebuie sa consume calorii in functie de varsta, greutate si inaltime. Copiii intre 1 si 3 ani consuma in medie aproximativ 1200 de calorii in fiecare zi. Daca un sfert sau jumatate din aceste calorii provin din zahar, atunci se poate vorbi de un dezechilibru nutritional.
Care sunt recomandarile in ceea ce priveste consumul de zahar la copiii mici?
Potrivit American Heart Association, copiii mici ar trebui sa consume cel mult 12-16 grame de zahar (3-4 lingurite) in fiecare zi. Daca un copil mic consuma intre 1200 si 1400 de calorii pe zi, asta inseamna ca un procent de 5-6% din totalul de calorii ar trebui sa vina din zahar. Concluzionand, un copil mic nu are nevoie de mai mult de 120-150 de calorii provenite din zahar in fiecare zi.
In ceea ce priveste consumul de zahar la copiii mai mari, necesarul zilnic este urmatorul:
4-6 ani: 19 grame de zahar pe zi (5 lingurite)
7-10 ani: 24 grame zahar pe zi (6 lingurite)
De la 11 ani: 30 grame de zahar pe zi (7 lingurite)
Cum tii consumul de zahar sub control?
Sa ai grija ca cel mic sa nu manance prea mult zahar este o treaba destul de complicata, nu numai pentru ca este greu sa ii rezisti cand iti mai cere inca un biscuite cu crema, ci pentru ca in multe produse de pe piata exista asa-numitul “zahar-ascuns”. El apare pe eticheta sub numele de suc concentrat de fructe, sucroza, glucoza, fructoza, dextroza, miere, maltodextrina si asa mai departe. Ca sa fii sigura ca cel mic nu mananca mai mult zahar decat este nevoie, este important sa ii oferi in loc de dulciuri fructe si sa inlocuiesti sucurile cu apa.
De asemenea, ai grija si nu uita sa citesti etichetele la paine, bulion, suc de rosii, conserve, paste, sosuri pentru paste, iaurturi si unt de arahide, o sa constati ca multe dintre aceste produse contin zahar.
Care sunt riscurile consumului prea mare de zahar la copii?
1. Copilul refuza sa manance altfel de alimente, mai sanatoase, deoarece devine dependent de dulciuri.
2. Este predispus la carii, hiperactivitate, acnee, diabet de tip 2 si ingrasare.
3. Zaharul contine doar calorii goale si nu are valoare nutritionala, favorizand in acest fel deficientele de anumite vitamine si minerale din organism.
4. Slabeste sistemul imunitar.
5. Copilul este predispus la sindromul de atentie deficitara.
Nu uita, copiii tind sa copieze comportamentul parintilor, asadar, daca tu eviti dulciurile, atunci si ei se vor obisnui sa le evite.
Citeste si:
Care este necesarul zilnic de proteine pentru copii de la nastere pana la 18 ani?