Diversificarea. Cum sa fie incununate de succes primele mese

Ai stabilit ca bebelusul este pregatit sa manance mancare solida. Are 6 luni de zile, este interesat de ce mananci tu si isi sustine acceptabil trunchiul. Uite cateva lucruri de care este bine sa tii cont la primele mese, astfel incat sa nu fiti stresati nici voi, nici bebelusul. Emotii desigur, vor exista, ca la orice lucru nou incercat.

Gaseste un moment din zi in care bebelusul este vesel si nu va grabiti nicaieri.

Ii poti da lapte inainte de masa. Este chiar indicat, ca bebelusul sa fie relaxat. Oricum, primele mese nu au drept scop satisfacerea foamei. Ele vizeaza obisnuirea cu noi gusturi, cu noi texturi. Cum sa iei mancarea din lingura, ceea ce este foarte diferit de supt. Cum sa o misti in gura si sa o inghiti. Pentru ei nu este deloc un proces simplu si de la sine inteles, cum este pentru noi. Va fi, cu siguranta, o perioada de invatare.


Foloseste o lingurita moale, conceputa special pentru a hrani bebelusii. Ai grija sa fie una mica. Instrumentele pentru mancat nu trebuie sa fie sterilizate in prealabil. Dar, desigur, trebuie sa fie curate. Nu iti face griji in aceasta privinta, pana la 6 luni cu siguranta bebelusul a dus deja la gura o multime de lucruri care nu au fost sterilizate.

Cu ce sa incepi.

Exista in aceasta privinta foarte multe pareri si scheme de diversificare. Ultima recomandare este sa incepi cu alimente care sunt bogate in fier: legume, fasole, pui, peste. Toate trebuie, desigur, sa fie fierte (cand este vorba despre legume cel mai bine este sa le faci la aburi, ca sa isi pastreze mai bine nutrientii) si facute piure inainte. Nu este necesar sa adaugi zahar sau sare. Poti, desigur, sa incepi si cu fructe, cum ar fi mar, para, avocado, banane.

Daca incepi cu un piure ai grija ca, treptat, in urmatoarele saptamani, sa faci textura din ce in ce mai tare, astfel incat bebelusul sa se obisnuiasca sa mestece. Sa stii ca nu este absolut obligatoriu sa pasezi totul. Daca bebelusul se arata interesat, ii poti pune la dispozitie o bucatica de banana sau un betisor de morcov bine fiert. Tine minte insa ca trebuie sa fie moale, astfel incat daca o apesi tu cu degetele sa se storceasca usor.

Desfasurarea mesei

La inceput nu conteaza cat de mult mananca. O lingurita, doua sunt suficiente. Arunca tot ceea ce bebelusul nu a mancat, nu pastra pentru data viitoare. Asa ca, nu pregati cantitati mari.

Nu lasa beebelusul singur cu mancarea, urmareste-l intotdeauna cum se descurca.

Si, mai ales, nu uita ca masa este bine sa fie un moment social placut, lipsit de stres. Daca tu esti stresata va deveni si bebelusul la fel.

Iar daca refuza un fel de mancare treci peste, te vei confrunta cu asta ani de zile de acum incolo. Cu rabdare, va veti descurca, nu exista niciun copil mai mare care sa bea numai lapte. Asa ca, zambeste-i.

Sursa foto: youtube.com

Citeste si

Care sunt cele mai potrivite fructe pentru inceputul diversificarii?

Cand se introduc cerealele in alimentatia bebelusului

 

Adauga comentarii!