Alimente nerecomandate pentru bebelusi

Diversificarea este o perioada destul de stresanta pentru parinti, care vor incerca sa-i ofere bebelusului cat mai multe alimente sanatoase, cu cat mai multi nutrienti, fara sa existe riscul ca acesta sa aiba probleme de digestie.

Daca ai inceput diversificarea, e bine de stiut ca bebelusii pot dezvolta diverse alergii la anumite alimente sau pot avea probleme de digestie suparatoare. De obicei, bebelusii care au alergii sunt cei care au in familie un istoric de alergii, insa aceasta nu este o regula, de aceea trebuie sa ai grija la ce alimente ii oferi in primul an de viata.


Iata mai jos o lista cu alimente nerecomandate pentru bebelusi:

Alune 

Alunele ar trebui introduse in meniul bebelusului abia dupa 1 an, si nu pentru riscul ca s-ar putea ineca cu ele, deoarece ele pot fi amestecate in piureuri cu blenderul, ci pentru faptul ca pot crea alergii.

Miere

Desi mierea este un aliment sanatos si natural, ea poate cauza botulism la copiii sub 1 an, de aceea este mai bine sa fie evitata.

Capsuni, afine si zmeura

Deoarece pot crea alergii, aceste fructe sunt recomandate dupa 12 luni. Daca nu ai un istoric de alergii in familie, atunci poti introduce aceste fructe in piureurile bebelusului chiar mai devreme de un an. Fructele de padure sunt bogate in vitamine si minerale, importante pentru dezvoltarea celui mic.

Lapte de origine animala

Laptele de origine animala nu ar trebui sa inlocuiasca laptele matern sau de formula, si nu neaparat pentru potentialul alergenic pe care il are, ci pentru ca nu are toti nutrientii necesari pentru a sustine cresterea sanatoasa a copilului. De asemenea, copilul va putea avea dificultati in digerarea proteinelor din lapte.

Produse care contin zahar

Asa cum stim cu totii, zaharul nu este sanatos. Un copil care este obisnuit de mic cu zahar va dori sa manance constant numai alimente dulci si va face nazuri la alte alimente. Cu cat intarzii mai mult introducerea alimentelor cu zahar in dieta lui, cu atat mai bine. Copiii care nu sunt obisnuiti de mici cu zahar, nici nu vor cere foarte multe dulciuri cand sunt mai mari.

Prea multa sare

Prea multa sare poate duce la probleme de rinichi in cazul bebelusilor, care nu vor putea procesa toata sarea care li se ofera. Incearca sa eviti sa-i dai celui mic pufuleti sarati, covrigei si alte alimente care contin foarte multa sare.

Carne de porc

Sistemul digestiv nematurizat al bebelusilor nu va fi prea vesel daca ii oferi carne de porc. Incearca sa ii dai carne slaba de pasare si sa eviti carnea de porc pana ce copilul trece de varsta de 2 ani.

Albus de ou

In general, oul trebuie introdus cu moderatie in meniul bebelusilor. Recomandat este sa fie introdus dupa ce implineste varsta de 1 an, pentru inceput o data pe saptamana, apoi, cand mai creste, o data la 2-3 zile. Albusul de ou are potential alergen si nu trebuie introdus in alimentatia bebelusului mai devreme de 1 an.

Alte produse care n-ar trebui sa existe in meniul bebelusilor sunt mezelurile, carnea procesata, conservele, margarina, prajeala, alimentele foarte grase, alimentele cu multe adaosuri si coloranti, alimentele care contin cofeina, alimentele prea condimentate, alimentele prea acide, sucurile acidulate, sucurile nenaturale.

Adauga comentarii!