Prima jumatate de an din viata bebelusului este fara doar si poate cea mai incarcata perioada de griji pentru parinti. Acest lucru este normal avand in vedere ca bebelusul este atat de mic si fragil, nu are imunitatea prea bine dezvoltata si reactioneaza prin plans la orice mic disconfort. Insa, asa cum probabil ti s-a spus de multe ori pana acum, bebelusii sunt mai rezistenti decat crezi.
Deoarece fiecare bebelus se dezvolta in ritmul lui, nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu a bifat o anumita etapa pana la o anumita varsta. Unii bebelusi incep sa gangureasca mai devreme, altii mai tarziu. Unii merg de-a busilea, altii nu.
Care sunt cele mai importante etape de dezvoltare ale bebelusilor pana la varsta de 6 luni?
Bebelusul la varsta de 1-2 luni
In primele zile acasa cu bebelusul activitatile tale sunt foarte simple: il supraveghezi cand doarme, il hranesti si ii schimbi scutecele. Nou-nascutii dorm intre 16-17 ore pe zi, iar reprizele de trezie nu sunt mai lungi de 2-3 ore. De cele mai multe ori, dorm cateva ore, se trezesc pentru o ora, apoi iar se culca, se mai trezesc o jumatate de ora, si tot asa, dand peste cap complet programul de somn al parintilor.
Insa, in doar cateva saptamani de la nastere, bebelusul doarme in reprize mai lungi noaptea si mai scurte ziua, incepe sa iti distinga mai bine chipul atunci cand te afli la o distanta de 20-30 centimetri de el si recunoaste vocile familiare.
Desi inca nu e momentul pentru aparitia dintilor, bebelusul saliveaza destul de mult si sta mai mereu ud pe piept de la atata saliva. Acest lucru este provocat de dezvoltarea glandelor salivare, dar si de faptul ca bebelusul inca nu a invatat sa isi inghita saliva. Nu trebuie sa te ingrijorezi, este perfect normal.
Daca la nastere copilul nu isi sincroniza foarte bine privirea la ambii ochi si se uita incrucisat, la 2 luni el este capabil sa focalizeze corect si sa se uite cu ambii ochi in aceeasi directie. Deja la 6-8 saptamani, bebelusul vede mult mai bine si chiar incepe sa zambeasca, insa zambetul lui este mai degraba un reflex si nu o reactie. Dupa varsta de 3 luni sau in unele cazuri chiar mai devreme, zambetul lui nu mai este un reflex, ci exprima placere, multumire, bucurie.
Primele 2-3 luni din viata bebelusului sunt dominate de mult plans din cauza colicilor abdominale. Din cauza acestor dureri, bebelusul mananca mai putin, nu reuseste sa adoarma si este foarte agitat. Ca sa il ajuti, calmeaza-l cu foenul, scoate-l cat mai des la plimbare si maseaza-l usor pe burtica. De asemenea, dupa masa, tine bebelusul in pozitie verticala pentru a-l ajuta sa elimine aerul inghit in timpul mesei.
Bebelusul la varsta de 3-4 luni
Pana la varsta de 3 luni, bebelusul face progrese uriase: zambeste, face eforturi sa isi ridice capul cand sta be burtica, isi deschide si inchide pumnisorii, rontaie toate jucariile pe care i le dai si se amuza jucandu-se cu ele.
Bebelusii vad culori de la nastere, insa au dificultati in a distinge tonuri similare, ca rosu si portocaliu. Acesta este motivul pentru care prefera culori contrastante alb-negru, verde-rosu, galben-albastru. Asadar, cumpara-i jucarii colorate intens, va fi foarte incantat de ele.
Colicile abdominale incep sa se estompeze odata cu inaintarea in varsta si devin mult mai rare la varsta de 3 luni.
Incepand de la 3 luni, se poate spune ca bebelusul vede lumea ceva mai detaliat, isi da seama de schimbarile de ton din vocea mamei, are mai multa forta in manute, isi coordoneaza mai bine miscarile, scoate tot felul de sunete, semn ca este pregatit pentru invatarea limbajului.
Care sunt semnele care ar trebui sa te ingrijoreze?
- mananca cu greutate si nu reuseste sa suga bine;
- nu urmareste lucrurile din jurul lui atunci cand se misca;
- nu reactioneaza la lumini puternice;
- nu are nicio reactie la zgomote puternice;
- nu zambeste;
- nu reactioneaza cand te vede.
Bebelusul la 6 luni
La 6 luni, bebelusul este deja obisnuit cu lumea inconjuratoare. El zambeste, rade in hohote, vorbeste pe limba lui si chiar rosteste combinatii de silabe simple (da-da-da-ba-ba-ba-ta). Se poate rostogoli de pe spate pe burta, sta in fundulet fara ajutor si poate muta jucariile dintr-o mana in alta.
Bebelusul distinge din ce in ce mai bine detaliile obiectelor si este fascinat de ele. Poate sa recunoasca o jucarie chiar si daca vede o singura parte din ea. Isi urmareste parintii cu privirea prin casa, este fascinat de propriile maini si picioare, reactioneaza cu bucurie la jucarii care se misca sau au lumini, se joaca fericit cu orice obiect care ii pica in mana (cabluri, carti, linguri, creioane).
Primii dinti ai bebelusului apar in jurul varstei de 6 luni, insa aceasta nu este neaparat o regula, dintii pot erupe chiar mai devreme, la 4 luni, sau mai tarziu, la 9-10 luni. Daca bebelusul tau este mai agitat ca de obicei, simte nevoia sa roada tot felul de obiecte, are gingiile inflamate si saliveaza mult, atunci este clar ca eruptia dentara este iminenta.
La varsta de 6 luni, bebelusul si-a dublat greutatea de la nastere si cantareste in jur de 7.5 kilograme. De la aceasta varsta, ritmul de crestere incetineste treptat.
Varsta de 6 luni este varsta recomandata pentru inceputul diversificarii. Ai grija sa ii oferi alimente cat mai usoare si sa fii atenta la reactiile bebelusului la diverse alimente.
Cand sa te ingrijorezi?
- bebelusul nu isi tine capul;
- nu raspunde la zgomote si nu zambeste;
- nu se intinde dupa obiecte;
- nu scoate sunete;
- nu face contact vizual cu cei din jur.
Care sunt cele mai importante lucruri de care sa tii cont in aceasta perioada?
1. Expunerea la limbaj, muzica si emotii este esentiala pentru dezvoltarea capacitatii cognitive a bebelusului. Canta-i si vorbeste-i concentrandu-te cat mai mult la intonatie, chiar daca bebelusul nu intelege ce ii spui, tonul vocii tale il va asigura mereu ca esti langa el.
2. Daca bebelusul tau are mai putin de 3 luni si a facut febra, nu trebuie sa cauti solutii acasa, ci sa mergi de urgenta la medic. La bebelusii mai mici de 3 luni este interzisa administrarea medicamentelor.
3. Aerul proaspat il ajuta pe bebelus sa doarma mai bine si sa treaca mai usor peste disconfortul dat de colici. De asemenea, iesirile in aer liber, indiferent de anotimp, contribuie la intarirea imunitatii bebelusului si la cresterea poftei de mancare.
4. Dupa ce bebelusului ii cade buricul si locul s-a vindecat, el trebuie spalat in fiecare seara. Nu pentru ca se murdareste, ci pentru ca baita il ajuta sa isi construiasca un ritual de somn. Cu cat este mentinuta mai bine o rutina de somn si trezie, cu atat bebelusul va fi si el mai linistit.
5. Daca iti hranesti bebelusul cu biberonul, atunci trebuie sa-l sterilizezi de fiecare data cand mananca. De asemenea, hainutele lui trebuie calcate inainte de purtare, iar jucariile pe care i le cumperi, trebuie si ele sterilizate. Pana la 1 an, bebelusii sunt destul de sensibili si este mai bine sa eviti orice fel de risc.
Citeste si:
Bebelusul la 8 luni: cele mai importante etape de dezvoltare