Bebelusul la 2 luni – la ce schimbari sa te astepti?

Odata cu implinirea varstei de 2 luni, bebelusul incepe sa se adapteze mai bine la viata extrauterina: distinge cateva culori, poate sa vada la o distanta de 60 de centimetri si face diferenta intre diverse voci pe care le aude frecvent. In acest stadiu, bebelusul se bucura la vederea culorilor primare (albastru, rosu, verde), asadar cumpara-i jucarii cat mai intens colorate si agata-i-le de carucior.

Cum se dezvolta bebelusul la 2 luni?


Miscarile lui devin mai coordonate

Miscarile bebelusului devin ceva mai coordonate, iar bebelusul pare incantat ca si-a descoperit mainile si picioarele. El atinge si loveste obiecte, devine interesat de textura lucrurilor, este fascinat de felul in care isi poate misca mainile si picioarele. De asemenea, o sa observi ca, atunci cand sta pe burta, el incearca sa isi ridice capul. Deocamdata, muschii gatului nu sunt suficient de puternici, abia de la 6 luni va reusi sa isi tina capul drept. Ai grija sa eviti sa il lasi sa doarma pe burta, el nu se poate intoarce de pe o parte pe alta si exista riscul de sufocare.

Saliveaza excesiv

Desi inca nu e momentul pentru aparitia dintilor, bebelusul saliveaza destul de mult si sta mai mereu ud pe piept de la atata saliva. Acest lucru este provocat de dezvoltarea glandelor salivare, dar si de faptul ca bebelusul inca nu a invatat sa isi inghita saliva. Nu trebuie sa te ingrijorezi, este perfect normal.

Zambeste pentru prima oara

Daca pana la varsta de 2 luni zambetul bebelusului era doar un reflex, bebelusul nefiind constient de faptul ca zambetul este un mod de comunicare cu ceilalti si, totodata, neavand acuitatea vizuala atat de bine dezvoltata incat sa recunoasca foarte bine chipurile din jur, dupa 2 luni, zambetul lui este unul constient si exprima placere, incantare, multumire.

Incepe sa doarma in reprize mai lungi noaptea

De la varsta de 6 saptamani, bebelusii incep sa doarma perioade mai scurte ziua si mai lungi noaptea. Intre 8 si 12 saptamani, multi bebelusi s-au adaptat deja la un program al meselor si se trezesc doar de 2-3 ori pe noapte. Cu toate astea, nu toti bebelusii functioneaza la fel, unii dorm in reprize mai scurte, altii in reprize mai lungi. Ca sa il ajuti sa inteleaga mai bine diferenta dintre zi si noapte, joaca-te mai mult cu el ziua, plimba-l prin parc, iar noaptea pastreaza in camera intuneric.

Episoadele de colici incep sa se rareasca

Colicile abdominale cu care se confrunta foarte multi bebelusi tin de maturizarea sistemului digestiv si incep sa se estompeze odata cu inaintarea in varsta. Din cauza acestor dureri, multi bebelusi mananca mai putin, iar altii nu reusesc sa adoarma si foarte greu se pot opri din plans. Din fericire, la varsta de 2 luni aceste crize sunt mai blande si mai rare. Ca sa il ajuti, calmeaza-l cu foenul, scoate-l cat mai des la plimbare, maseaza-l usor pe burtica si scoate-l cat mai des la plimbari in aer liber. De asemenea, dupa masa, tine bebelusul in pozitie verticala pentru a-l ajuta sa elimine aerul inghit in timpul mesei.

Cum stimulezi dezvoltarea cognitiva a bebelusului?

Expunerea la limbaj, muzica si emotii este esentiala pentru dezvoltarea capacitatii cognitive a bebelusului. Canta-i si vorbeste-i concentrandu-te cat mai mult la intonatie, chiar daca bebelusul nu intelege ce ii spui, tonul vocii tale il va asigura mereu ca esti langa el.

Citeste si:

Cand se inchide fontanela la bebelusi?

Sursa foto: mom365.com

 

Adauga comentarii!