Incepand cu varsta de 9 luni se poate spune ca bebelusul a intrat intr-o noua perioada a dezvoltarii lui. Acum are un meniu diversificat, doarme in etape mai lungi pe timpul noptii, se taraste, se joaca, incearca sa se ridice sprijinindu-se de mobile, rosteste silabe simple si rade in hohote. Daca pana acum aveai impresia ca nu pricepe mare lucru din ce ii comunici, incepand cu varsta de 9 luni, capacitatea lui de intelegere este mult mai dezvoltata si devine mult mai atent la mediul inconjurator.
Cum este un bebelus la 9 luni?
Un bebelus la 9 luni vrea sa se miste cat mai mult, este dornic sa apuce toate obiectele din jurul lui, sta in fundulet nesprijinit, se taraste pe burta, face eforturi sa mearga de-a busilea si vrea cat mai multa atentie din partea ta. Nu toti bebelusii merg de-a busilea, unii sar peste aceasta etapa si trec direct la mers. Daca bebelusul tau nu se taraste si nici nu merge in patru labe, nu trebuie sa iti faci griji, fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare si nu trebuie grabit.
La 9 luni, bebelusul a trecut de etapa de inceput a diversificarii si se descurca mai bine cu mestecatul alimentelor chiar daca nu are prea multi dintisori. De la aceasta varsta, in meniul copilului pot fi introduse bucatelele mici de mancare pe care le poate apuca singur cu mana (banana, kiwi, avocado, piersica, para, legume fierte, branza, cascaval, paste, bucatele de paine, carne moale, biscuiti, linte fiarta, mazare fiarta, peste). Deoarece exista riscul de inecare, parintii trebuie sa fie mereu langa cei mici atunci cand mananca. Mancarea lui trebuie pasata in continuare, insa nu atat de fin ca in primele saptamani de diversificare.
Trebuie sa ai in vedere ca daca nu ii oferi bucatele de mancare si continui sa ii oferi piureuri, atunci bebelusul nu are cum sa invete sa mestece.
Pentru a reduce riscul de inecare trebuie sa eviti sa ii dai bebelusului urmatoarele alimente: masline, struguri, bucati de mar, bucati tari de carne, bomboane, paine cu coaja, nuci, alune, migdale, stafide si alte fructe uscate). Daca vrei sa ii oferi mar, struguri sau masline, ai grija ca ele sa fie taiate cat mai mic, astfel incat riscul de inecare sa fie exclus.
La aceasta varsta, cei mai multi bebelusi au 2-4 dintisori. Trebuie sa ai in vedere faptul ca nu exista un moment precis de crestere a dintilor la copii, asa cum nu exista nici pentru invatarea limbajului si a mersului.
Care sunt cele mai importante etape de dezvoltare ale bebelusului la 9 luni?
1. Incepe sa mestece bucatele moi de mancare (finger food).
2. Vrea sa se joace si sa fie distrat cat mai mult, incepe sa se plictiseasca si cere mereu atentie din partea celor din jur.
3. Incearca sa se ridice tinandu-se de mobile, de aceea trebuie sa ai grija sa ii asiguri un mediu cat mai sigur pentru a nu se lovi.
4. Cantareste in jur de 8.2 kilograme si are o lungime de aproximativ 71 de centimetri.
5. Poate sa introduca obiecte mici intr-un recipient si apoi sa le scoata.
6. Incepe sa spuna silabe simple (ma-ma, da-da, ta-ta, pa-pa, a-pa, ba-ba).
7. Se face inteles atunci cand nu ii convine ceva sau plange cand i se ia jucaria preferata.
8. Doarme in reprize lungi noaptea si in reprize scurte ziua. Un bebelus la aceasta varsta doarme in jur de 14-15 ore pe zi. Multi bebelusi cu varsta de 9-12 luni se culca in intervalul 7-9 seara si se trezesc pe la 4-5 dimineata pentru o masa, iar apoi mai dorm inca o repriza de 1-2 ore.
9. Ii plac jucariile moi si colorate, in special cele pentru dentitie.
10. Se bucura cand aude cantecele, cand i se vorbeste, cand este plimbat pe afara sau cand este antrenat in jocuri simple. Interactiunea sociala este cea care contribuie cel mai mult la dezvoltarea creierului bebelusului, cu cat este mai mare si mai variata, cu atat creierul lui se dezvolta intr-un ritm mai alert.
11. Intelege cand i se spune “nu”, insa nu intotdeauna tine cont de faptul ca nu are voie anumite lucruri.
12. Dezvolta preferinte pentru anumite alimente si jucarii. Acum este varsta la care multi bebelusi se ataseaza foarte tare de o anumita jucarie.
13. Intelege anumite activitati din rutina lui zilnica (baita, somnul, masa, mersul in parc).
14. Arata cu degetul spre obiectul pe care si-l doreste sau care ii starneste curiozitatea.
15. Atunci cand este pus in picioare, tinut de subtiori, are tendinta naturala de a face primii pasi. Deoarece coloana vertebrala si musculatura spatelui bebelusului nu sunt foarte bine dezvoltate, este important sa nu-l fortezi sa stea in picioare.
16. Daca pana acum mai statea in brate la persoane straine, incepand cu aceasta luna va dori sa stea doar in brate la mama, la tata sau la alte persoane foarte apropiate.
17. Intelege ce ii spui din tonul vocii tale si nu neaparat din cuvinte.
18. Se intoarce cand isi aude numele.
19. Se uita dupa o jucarie atunci cand ii cade pe jos.
20. Mobilitatea lui se imbunatateste de la o zi la alta, impinge si se agata de obiecte, se taraste, se rostogoleste si incearca sa exploreze cat mai mult.
21. Intelege ideea de categorii (alimente, oameni, obiecte).
22. Face diferente intre gusturile alimentelor (stie ca banana are un anumit gust si marul alt gust).
23. Deoarece creierul lui devine foarte repede suprasolicitat, capacitatea lui de atentie este foarte scurta, motiv pentru care trebuie sa doarma ziua in doua reprize.
24. Invata o paleta destul de larga de emotii pe care incep sa le asocieze cu expresia faciala, tonul vocii si anumite gesturi.
25. Incepe sa inteleaga ca plansul lui atrage atentia celor din jur si ca este o metoda buna prin care sa obtina ce isi doreste.
Daca ti se pare ca bebelusul tau e prea apatic, nu are deloc contact vizual cu tine, nu zambeste cand sunt persoane familiare in jur si nu reactioneaza cand ii arati jucarii si diverse alte obiecte, ar trebui sa mergi la medic sa discuti despre aceste lucruri.
Citeste si:
Sursa foto: care.com.