Unul dintre momentele pe care orice parinte le asteapta cu nerabdare este ca bebelusul sa doarma in reprize mai lungi noaptea si viata sa isi reintre in cursul ei firesc, fara nopti de oboseala si fara prea multe griji.
Desi bebelusii de cateva luni dorm foarte mult, 15-17 ore pe zi, acest somn este fractionat atat de mult si mesele sunt atat de dese, incat pentru orice parinte, trezitul din ora in ora devine un chin. Vestea buna este ca aceasta perioada nu dureaza foarte mult, somnul bebelusilor apropiindu-se de cel al adultilor dupa implinirea varstei de 6 luni.
De la ce varsta incepe sa se regleze programul de somn al bebelusilor?
Fiecare bebelus se dezvolta in propriul ritm, unii dorm in reprize mai lungi noaptea, de 3-4 ore, chiar de la nastere, altii dorm in sesiuni mai scurte, de 1-2 ore. Acest program haotic de somn se poate intinde pe o perioada de 3-4 luni dupa nastere, pentru ca apoi, de la aceasta varsta, bebelusul sa inceapa sa inteleaga mai bine diferenta dintre zi si noapte si sa doarma mai profund noaptea.
Inainte ca bebelusul sa inceapa sa doarma toata noaptea, el trebuie sa parcurga alte etape importante in dezvoltarea lui:
Dispare reflexul lui Moro (reflexul de imbratisare), un reflex arhaic pe care il au toti nou-nascutii si care se estompeaza in jurul varstei de 4 luni. Reflexul lui Moro se declanseaza la miscari bruste, zgomote puternice. Cand bebelusul se sperie, intinde mainile ca si cand ar vrea sa se prinda de ceva.
Creste in greutate si mananca mai mult lapte la o masa. Cand stomacul bebelusului se mareste, atunci el nu va mai avea nevoie de hrana atat de des si va manca mai putin noaptea.
Este mai activ ziua si dornic sa exploreze lumea din jur (devine interesat de textura lucrurilor, atinge si loveste obiecte, isi descopera mainile si picioarele, gangureste si zambeste).
Nu mai are colici si plange mai putin.
Invata sa se linisteasca si singur (isi suge degetul, isi cauta suzeta sau jucaria preferata). Aceasta abilitate ajuta copilul sa adoarma la loc cand se trezeste noaptea.
Unii copii incep sa doarma in reprize mai lungi noaptea incepand cu varsta de 4 luni, insa, un somn de 8 ore legate va incepe sa aiba abia dupa implinirea varstei de 6 luni. Copiii care sunt alaptati la san au, in general, nevoie de mai multe mese pe parcursul noptii.
Daca bebelusul tau a ajuns la varsta de 6 luni si se trezeste in continuare foarte des noaptea, incearca, daca nu ai facut asta pana acum, sa ii creezi o rutina a somnului si sa nu te abati de la ea. Fa-i o baita si un masaj inainte de culcare, culca-l la aceeasi ora in fiecare seara, pastreaza in camera intuneric si adoarme-l cu acelasi ritual. De asemenea, este important sa ai cat mai multe activitati cu el pe timp de zi: sa te joci cu el, sa il plimbi prin parc, sa il tii cat mai mult in aer liber, la lumina naturala, sa ii canti si sa ii vorbesti.
Potrivit specialistilor, pana la varsta de 1 an mai toti bebelusii ajung sa aiba un somn legat pe timp de noapte de 8-10 ore. Multi bebelusi cu varsta de 9-12 luni se culca in intervalul 7-9 seara si se trezesc pe la 4-5 dimineata pentru o masa, iar apoi mai dorm inca o repriza de 1-2 ore. Nevoia pentru aceasta masa dispare si ea pana la varsta de 2 ani.
Citeste si:
Sursa foto: whendobabies.info.