Primul an de viata al bebelusului este plin de momente memorabile: primul zambet, primii dintisori, prima masa diversificata, primii pasi, primele cuvinte si asa mai departe. Fiecare asemenea moment este important pentru a sti daca bebelusul tau se dezvolta cum trebuie. Rasul reprezinta un moment pe care parintii il asteapta cu mare nerabdare de la bebelusul lor, mai ales ca nimic nu este mai dragut decat un chip vesel de bebelus.
Spre deosebire de zambet, care in primele doua luni de viata este doar un reflex, bebelusul nefiind constient de faptul ca zambetul este un mod de comunicare cu ceilalti si, totodata, neavand acuitatea vizuala atat de bine dezvoltata incat sa recunoasca foarte bine chipurile din jur, dupa 2 luni, zambetul lui devine unul constient si exprima placere, incantare, multumire.
Dupa ce bebelusul invata sa zambeasca a multumire, urmeaza rasul, una dintre primele lui forme de comunicare cu cei din jur.
Cand incep bebelusii sa rada?
Multi copii incep sa rada in hohote in jurul lunilor 3 si 4. Unii copii pot sa rada chiar mai devreme de aceasta perioada, de pe la 2 luni, iar altii, mai ales bebelusii prematuri, incep sa rada mai tarziu. Nu are sens sa te ingrijorezi daca bebelusul tau are deja 4 luni si nu rade cand faci tot felul de giumbuslucuri pe langa el, il alinti sau ii arati tot felul de jucarii haioase. Fiecare bebelus este diferit, insa cert este ca pana la varsta de 6 luni toti bebelusii ar trebui sa reactioneze prin ras la diverse situatii amuzante.
Citeste si Cum se dezvolta creierul bebelusului pana la varsta de 1 an.
Cum il faci pe cel mic sa rada?
Simtul umorului la bebelusi este foarte simplu, asadar nu trebuie sa te agiti prea tare pentru a-l face sa rada cu gura pana la urechi. Cele mai sigure metode de a-l face sa rada sunt urmatoarele:
1. Zgomote amuzante
Daca incepi sa scoti tot felul de zgomote amuzante si sa imiti animale, copilul tau va reactiona imediat. Aceste zgomote au un efect mai mare decat daca vorbesti normal si nu iti modifici prea mult expresia fetei. Cu cat te shimonosesti mai mult, cu atat bebelusul tau se va amuza mai tare.
2. Gadilat usor
Daca sufli spre burtica lui sau ii pupi manutele si piciorusele, acesta se va amuza copios si va rade in hohote. De asemenea, daca iti schimbi tonul vocii si razi in timp ce il gadili usor, el iti va raspunde cu siguranta prin ras.
3. Jucarii cu sunete
De multe ori, parintii sunt uluiti sa vada ca bebelusul lor se ataseaza de jucaria cea mai putin interesanta si cea mai putin colorata. Ceea ce noua ni se pare vesel si amuzant, nu li se pare si lor. Jucariile care scot tot felul de sunete au mare succes la bebelusi, indiferent daca e vorba de o pisica, un dinozaur, un carusel sau un soare cu butoane.
4. Jocuri simple
Dupa ce trec de 4 luni, bebelusii incep incet-incet sa inteleaga ca obiectele exista si atunci cand nu se uita la ele. Un joc bun care o sa-i amuze este sa le arati o jucarie si apoi sa o ascunzi sau sa te ascunzi de ei si sa apari din nou spunandu-le “bau”.
Cand ar trebui sa te ingrijorezi?
Daca ti se pare ca bebelusul tau e prea apatic, nu are deloc contact vizual cu tine, nu zambeste la 3 luni cand sunt persoane familiare in jur si nu rade deloc la 6 luni, poate ar trebui sa mergi la medic sa discuti despre aceste lucruri. Unii bebelusi sunt mai seriosi si rad mai tarziu, insa dupa varsta de 6 luni, toti bebelusii ar trebui sa aiba aceasta reactie in anumite situatii.
Citeste si Cand este recomandat sa renunte cel mic la biberon?