In primul an de viata bebelusul trece prin foarte multe schimbari: invata sa manance, sa stea in fundulet, sa gangureasca, sa inteleaga anumite cuvinte, sa rada si sa se joace. O schimbare majora prin care trece bebelusul este cea legata de alimentatie. El va trece de la alimentatia bazata numai pe lapte la cea bazata pe alimente solide, fiind nevoit sa se obisnuiasca cu tot felul de texturi si gusturi.
La inceputul diversificarii bebelusul nu stie sa mestece mancarea si o inghite asa cum i se ofera. Deoarece el nu are inca dintisori, mancarea trebuie pasata bine in piureuri cat mai fine si mai cremoase. Treptat, odata cu aparitia dintisorilor, bebelusul incepe sa molfaie alimentele si nu le mai inghite asa cum le gaseste.
Primii dinti ai bebelusului apar in jurul varstei de 6 luni, insa aceasta nu este neaparat o regula, dintii pot erupe chiar mai devreme, la 4 luni, sau mai tarziu, la 9-10 luni.
Cand incepe bebelusul sa mestece alimentele?
Bebelusul incepe sa mestece alimentele incepand cu varsta de 9 luni cand deja are 2 sau 4 dintisori. Mancarea lui trebuie pasata in continuare, insa nu atat de fin ca in primele saptamani de diversificare. El poate molfai acum bucatele moi de mancare pe care le poate apuca singur cu mana (banana, kiwi, avocado, piersica, para, legume fierte, branza, cascaval, paste, bucatele de paine, carne moale, biscuiti, linte fiarta, mazare fiarta, peste). Deoarece exista riscul de inecare, parintii trebuie sa fie mereu langa cei mici atunci cand mananca.
Trebuie sa ai in vedere ca daca nu ii oferi bucatele de mancare si continui sa ii oferi piureuri, atunci bebelusul nu are cum sa invete sa mestece.
Pentru a reduce riscul de inecare trebuie sa eviti sa ii dai bebelusului urmatoarele alimente: masline, struguri, bucati de mar, bucati tari de carne, bomboane, paine cu coaja, nuci, alune, migdale, stafide si alte fructe uscate). Daca vrei sa ii oferi mar, struguri sau masline, ai grija ca ele sa fie taiate cat mai mic, astfel incat riscul de inecare sa fie exclus.
Trecerea de la piureuri la bucatele de mancare trebuie facuta treptat:
- in stadiul 1 (6-7 luni) piureurile trebuie facute cat mai cremoase;
- in stadiul 2 (7-8 luni) piureurile pot fi blenduite mai putin;
- in stadiul 3 (9-12 luni) bebelusul poate consuma bucatele de mancare (finger food).
Daca bebelusul tau mananca fara probleme si da semne ca vrea sa manance din ce mananci tu, ii poti da bucatele de mancare (finger food) chiar mai devreme, incepand cu varsta de 7-8 luni.
De ce este important ca bebelusul sa fie invatat sa mestece alimentele?
Daca bebelusul nu este obisnuit de mic cu alimentele solide, el va cere mereu piureuri si va refuza sa manance alimentele intregi. Sunt cazuri de copii care au refuzat sa manance alimente nepasate pana la varsta de 2-3 ani. Incearca sa obisnuiesti copilul de mic cu cat mai multe gusturi sau texturi si lasa-l sa experimenteze mancand singur. Un copil prea protejat devine un copil sensibil si mofturos.
Citeste si:
Cum obisnuiesti copilul sa nu fie mofturos la mancare? Da-i aceste 7 alimente cat e bebelus
Sursa foto: momtastic.com.