Cand poate bebelusul sa bea apa?

Una dintre intrebarile pe care si le pun mamicile in ceea ce priveste alimentatia bebelusului este legata de momentul in care poate fi introdusa apa. Desi apa pare inofensiva, pana la 6 luni bebelusii nu au nevoie de ea deoarece laptele, matern sau formula, este suficient pentru a asigura hidratarea necesara.

De ce nu trebuie introdusa apa inainte de 6 luni?

Bebelusul are stomacul foarte mic si se satura foarte repede. Daca el primeste apa, atunci nu va mai manca suficient lapte, deci nu va mai primi nutrientii necesari pentru a creste. Mai mult de atat, apa ii poate accentua crizele de colici abdominale si poate interfera cu abilitatea corpului de a absorbi nutrientii din lapte.


Asadar, potrivit pediatrilor, este recomandat sa eviti sa ii dai bebelusului apa pana la varsta de 6 luni, cand copilul incepe sa aiba o alimentatie diversificata.

De ce nu e bine sa ii dai laptele formula mai diluat?

Daca te gandesti ca laptele formula preparat intr-un mod diluat il hidrateaza mai bine pe cel mic, te inseli amarnic. Bebelusul are nevoie ca laptele sa fie preparat corect, in functie de instructiunile de pe ambalaj, pentru a primi toti nutrientii de care are nevoie. Daca ti se pare ca bebelusul este deshidratat, este posibil ca laptele formula sa fie prea concentrat, caz in care ii poti da putina apa plata intre mese.

Ce faci daca bebelusul este deshidratat?

Gastroenterita si enteroviroza sunt afectiuni ale tractului gastro-intestinal, provocate de bacterii sau virusuri, care au ca simptome febra, diareea apoasa, crampele stomacale, lipsa poftei de mancare si chiar varsaturile. Deoarece bebelusii au sistemul digestiv incomplet maturizat si imunitatea in plina formare, nu reactioneaza prea bine la aceste afectiuni si se pot deshidrata foarte usor.

In cazul in care bebelusul are gastroenterita sau enteroviroza, pentru rehidratare sunt recomandate solutiile orale cu electroliti. Acestea se gasesc la orice farmacie. De asemenea, pentru prevenirea deshidratarii, bebelusul trebuie hranit cu lapte cat mai des, in niciun caz cu apa. Bebelusilor care au inceput diversificarea li se pot da supe de morcovi, orez, cereale, banane.

Citeste si:

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre infectia cu E.coli la copii

Sfaturi pentru administrarea corecta a antibioticului la copiii mici

10 afectiuni cu care se confrunta copiii mici

Sursa foto: momjunction.com.

 

Adauga comentarii!