Cand poate bebelusul sa manance miere?

Desi mierea este un aliment natural si sanatos, nu trebuie introdusa in alimentatia bebelusului inainte ca acesta sa implineasca un an. Din cauza riscului mare de alergii si a faptului ca poate contine spori ai bacteriei Clostridium botulinum, care pot germina la nivelul sistemului digestiv al bebelusului si pot duce la aparitia botulismului infantil, o boala rara si foarte grava, parintii trebuie sa fie atenti cu introducerea acestui aliment si sa nu se grabeasca sa il dea mai devreme de 12 luni.

In general, sporii bacteriei care provoaca botulism, existenti in miere, sunt inofensivi la copiii mai mari de 1 an si la adulti, deoarece microorganismele care se gasesc in mod normal in intestine impiedica aceasta bacterie sa se dezvolte.


Pediatrii recomanda evitarea mierii chiar daca e preparata impreuna cu alte alimente prin fierbere, deoarece sporii bacteriei Clostridium botulinum sunt foarte greu de distrus. Alimentele din comert, destinate bebelusilor, care contin miere sunt sigure pentru bebelus deoarece ele sunt fierte suficient de mult cat sa distruga acesti spori.

Cum introduci mierea in alimentatia bebelusului dupa varsta de 1 an?

Mierea are marele avantaj ca este un inlocuitor mai sanatos al zaharului. Cand copilul are pofta de ceva dulce, ii pui o lingurita de miere pe paine si lucrurile sunt rezolvate. Pana la 2 ani, copilul ar trebui sa manance foarte putine dulciuri, chiar daca acestea sunt pe baza de miere. Cand copilul mic consuma prea mult dulce exista marele risc ca el sa refuze alte tipuri de alimente.

Printre cele mai bune metode prin care sa introduci mierea la copilul cu varsta de peste 1 an este sa i-o amesteci in iaurt (un sfert de lingurita) sau sa ca indulcitor pentru budinci. Nu ii indulci laptele cu miere, deoarece el se va obisnui sa bea mereu laptele dulce.

Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de miere?

Mierea este un aliment bogat in antioxidanti (niacina, folati, triptofan), vitamine si minerale. La 100 de grame de miere avem urmatoarele cantitati de nutrienti:

52 mg potasiu
82 grame carbohidrati (82 grame zahar si 0,2 grame fibre alimentare)
6 mg calciu
4 mg sodiu
4 mg fosfor
0.2 mg zinc
0,4 mg fier
2 mg magneziu
0,5 vitamina C
0,3 mg vitamina B3
0,024 mg vitamina B6
0,068 mg vitamina B5

Mierea, pe langa faptul ca este un aliment energizant, ajuta copiii sa doarma mai bine, contribuie la intarirea imunitatii, intareste sanatatea inimii, ajuta sistemul digestiv sa functioneze cum trebuie, trateaza balonarea si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. De asemenea, ea are importante proprietati antiseptice, antivirale, antifungice si antibacteriene, ajutand la vindecarea mai rapida a virozelor, gripelor, durerilor in gat, infectiilor si inflamatiilor.

Mierea isi pastreaza toate proprietatile daca este consumata cruda. Tratata prin fierbere, ea isi pierde aceste calitati si poate deveni in unele cazuri toxica.

Citeste si:

Cand se introduc nucile si alunele in meniul bebelusului

Cat zahar trebuie sa manance un copil mic intr-o zi?

Top 10 cele mai sanatoase alimente pe care sa le introduci in meniul bebelusului tau

 

Adauga comentarii!