Cand se inchide fontanela la bebelusi?

Deoarece capul bebelusului este intr-o permanenta crestere, fontanela principala, cea din crestetul capului, ramane deschisa multe luni dupa nastere, pentru a-i permite creierului sa se dezvolte in voie. O fontanela inchisa foarte timpuriu este o problema destul de grava de sanatate, insa, este totodata si una foarte rara. Chiar daca bebelusul tau are fontanela foarte mica, nu trebuie sa te ingrijorezi, nu la toti copiii este la fel.

In general, fontanela se inchide treptat pana la aproximativ 18 luni de la nastere, insa la unii copii se poate inchide mai tarziu, iar la altii cu cateva luni mai devreme.


Ce sunt fontanelele?

La nastere, cutia craniana este destul de moale si nu este inchisa complet, ea avand 2 puncte importante de contact, moi la palpare, care urmeaza sa se sudeze in timp. Cele doua fontanele sunt numite fontanela anterioara, cea din crestetul capului, in forma de romb si cu o dimensiune medie de 2.2 cm, si fontanela posterioara, situata undeva in spatele capului, mai sus de ceafa, in forma de triunghi, cu o dimensiune mult mai mica. Spre deosebire de fontanela anterioara care se inchide complet cand bebelusul trece de varsta de 1 an, fontanela posterioara se inchide la 1-2 luni dupa nastere si este destul de greu de simtit la palpare.

Daca palpezi capul bebelusului dupa nastere, o sa simti inca doua fontanele mici laterale, la tample, fontanele care se inchid si ele destul de repede dupa nastere.

Fontanelele au rolul de a face capul flexibil in momentul nasterii si de a-i permite creierului sa creasca dupa nastere intr-un ritm accelerat. Daca cutia craniana ar fi dura, atunci bebelusului i-ar fi destul de greu sa iasa prin canalul vaginal.

Un alt rol al fontanelelor este acela de a proteja capul bebelusului de diverse traumatisme craniene. Acesta este si motivul pentru care bebelusii care cad din pat si se lovesc la cap nu patesc, in cele mai multe cazuri, nimic. Oasele craniului fiind moi, protejeaza capul bebelusului de posibile fracturi.

Fontanela pe care o remarca toate mamicile si este controlata frecvent de medic este cea din crestetul capului, care se poate simti la o simpla pipaire. Nu trebuie sa te ingrijorezi cand speli bebelusul pe cap, sub fontanela nu se afla creierul, ci o membrana protectoare foarte rezistenta care il protejeaza de agresiunile exterioare.

Odata cu inaintarea in varsta, oasele se mineralizeaza, iar capul bebelusului devine din ce in ce mai tare, fontanelele devenind si ele insesizabile pana cand dispar complet.

Ce probleme pot aparea legate de fontanela?

Daca ti se pare ca fontanela pulseaza, mergi la medic pentru investigatii suplimentare. De multe ori, acest lucru este perfect normal, insa poate indica si prezenta unei afectiuni neurologice.

O fontanela retrasa, ca o mica adancitura in crestetul capului, poate fi semnul deshidratarii, de aceea trebuie sa fii atenta la acest semn si sa ai grija ca cel mic sa fie hidratat suficient.

Cand bebelusul plange sau vomita, poti observa ca fontanela se umfla, insa, cand bebelusul se linisteste, ea revine la forma initiala. Daca fontanela ramane mereu umflata, lucru extrem de rar, poate fi vorba de o infectie si trebuie sa duci bebelusul de urgenta la medic.

In cazul in care fontanela ramane la aceeasi dimensiune ca la nastere, poate fi vorba de rahitism. Daca bebelusul nu primeste nutrientii de care are nevoie, atunci oasele nu se mineralizeaza si fontanela nu se inchide.

Citeste si:

Cand incep copiii sa mearga?

 

Adauga comentarii!