Cerealele sunt printre cele mai hranitoare si energizante alimente. Bogate in fibre, carbohidrati si proteine, ele mentin senzatia de satietate pentru multe ore dupa masa. Cand este cel mai potrivit moment sa introduci cerealele in alimentatia bebelusului?
Cerealele se impart in doua mari categorii:
Cereale fara gluten (orez, mei, malai, hrisca, quinoa), care pot fi introduse pe rand inca de la inceputul diversificarii, incepand cu orezul si meiul.
Cereale cu gluten (grau, orz, ovaz, secara), care pot fi introduse mai tarziu, in jurul varstei de 7 luni. Ovazul este singura cereala cu gluten care poate fi introdusa mai devreme in alimentatia bebelusului. De ce? Glutenul din ovaz este diferit de glutenul din alte cereale si se gaseste in aceasta cereala in cantitati foarte mici.
Daca observi ca bebelusul tau are dureri abdominale si se baloneaza de fiecare data cand consuma produse care contin gluten, incearca sa eviti sa ii mai dai asemenea alimente si ai grija sa fii atenta la reactiile lui la alimentele pe care i le oferi. Unii copii pot fi intoleranti la grau si pot consuma fara probleme alte produse cu gluten.
Glutenul este o proteina care se gaseste mai ales in paine, paste, covrigi si covrigei, biscuiti, prajituri si, in general, in orice fel de produs pe baza de faina de grau. Pentru ca el se poate gasi ascuns prin tot felul de alimente care nu contin faina de grau, orz sau secara, este bine sa citesti cu atentie eticheta la orice produs pe care i-l oferi copilului tau.
In ce ordine introduci cerealele si produsele cu cereale in alimentatia bebelusului?
Orez (6 luni)
Mei (6 luni)
Ovaz (6 luni)
Orz (6 luni+)
Secara (7 luni+)
Grau (7 luni+)
Bulgur (7 luni+)
Couscous (7 luni+)
Tapioca (7 luni+)
Quinoa (8 luni+)
Hrisca (8 luni+)
Covrigi fara sare (8 luni+)
Biscuiti fara sare si zahar (8 luni+)
Mamaliga (8 luni+)
Gris (8 luni+)
Taitei (8-9 luni)
Paste (8-9 luni)
Paine (8-12 luni)
Pufuleti fara sare (12 luni)
Deoarece fiecare bebelus se dezvolta in propriul ritm, acest tabel are doar o valoare orientativa. Unii bebelusi accepta anumite cereale mai devreme, iar altii mai tarziu. De obicei, cerealele pentru bebelusi care se gasesc in supermarketuri si farmacii sunt acceptate foarte usor de bebelusii care nu au intoleranta la gluten. Ai grija sa alegi cereale integrale, cat mai naturale, fara zahar, chimicale si coloranti.
Citeste si:
Cele mai potrivite alimente cu care sa incepi diversificarea
Top 10 cele mai sanatoase alimente pe care sa le introduci in meniul bebelusului tau
Sursa foto: scienceofmom.com.