Cand se introduce ficatul de pui in alimentatia bebelusului

Deoarece este un aliment foarte bogat in nutrienti si nu creeaza probleme de digestie atunci cand este consumat in cantitati mici, ficatul de pui poate fi introdus in meniul bebelusului in intervalul 6 – 8 luni, dupa ce deja a incercat primele piureuri de legume, carnea si galbenusul de ou. Pana la varsta de un an, bebelusul nu trebuie sa manance ficat mai mult de o data pe saptamana. Cantitatea recomandata este de 2 lingurite pe saptamana.

Printre cei mai importanti nutrienti care se gasesc in ficat se numara vitamina A, fierul, proteinele, seleniul, zincul si vitamina B12. Vitamina A joaca un rol important in dezvoltarea multor organe din corp si contribuie la mentinerea sanatatii oculare. De asemenea, ea intareste sistemul imunitar, ajuta la reproducerea celulara si la cresterea oaselor.


Cum prepari ficatul de pui pentru bebelusi?

Pentru a fi cat mai usor acceptat de bebelus, ficatul trebuie consumat la inceput impreuna cu piureurile de legume. Ficatul de pui trebuie spalat bine cu apa rece, apoi fiert sau preparat la aburi si blenduit impreuna cu legumele. Dupa ce bebelusul trece de varsta de 8-9 luni, ficatul poate fi preparat si sub forma de alte retete, fara sa mai fie blenduit.

Ce nutrienti se gasesc in 100 de grame de ficat de pui?

Vitamin A 4296μg – 478% din necesarul zilnic;
Vitamin B6 0.8mg – 65% din necesarul zilnic;
Vitamin B12 21.1μg – 881% din necesarul zilnic;
Vitamin C 2.7mg – 5% din necesarul zilnic;
Vitamin E 0.8mg – 6% din necesarul zilnic;
Calciu 10mg – 1% din necesarul zilnic;
Iron 12.9mg – 161% din necesarul zilnic;
Magneziu 27mg – 8% din necesarul zilnic;
Fosfor 442mg – 45% din necesarul zilnic;
Zinc 4mg – 27% din necesarul zilnic;
Cupru 0.5mg – 27% din necesarul zilnic;
Mangan 0.4mg – 19% din necesarul zilnic;
Seleniu 88.2μg – 126% din necesarul zilnic;
Tiamina 0.3mg – 20% din necesarul zilnic;
Riboflavina 2.3mg – 137% din necesarul zilnic;
Niacina 13.9mg – 70% din necesarul zilnic;
Folati 560μg – 140% din necesarul zilnic;
Proteine 16.9g – 34% din necesarul zilnic;
Cholina 326.8mg
Retinol 4293μg
Licopen 25μg.

Este permis pateul de ficat in meniul bebelusilor?

Pateul de ficat trebuie introdus in meniul bebelusului abia dupa implinirea varstei de 1 an. Motivul pentru care pateul de ficat trebuie evitat pana la varsta de 1 an este cantitatea mare de vitamina A, lucru care poate fi daunator pentru bebelusi.

Exista doua tipuri de vitamina A, una derivata din alimente de origine vegetala (morcov, dovleac, piersici, caise, spanac) si una derivata din alimente de origine animala (peste, ficat, produse lactate, oua). Vitamina A din produsele de origine vegetala poate fi consumata in orice cantitati fara sa fie daunatoare, lucru care nu se poate spune si despre vitamina A din produsele de origine animala.

Prea multa vitamina A din produse de origine animala poate duce la reducerea densitatii osoase, deoarece interfereaza cu absorbtia de vitamina D, probleme de crestere, uscarea pielii, tulburari ale sistemului nervos central.

Citeste si:

3 retete cu galbenus de ou pentru bebelusii de 7-12 luni

5 beneficii ale uleiului de masline pentru bebelusi

Cand se introduce usturoiul in alimentatia bebelusului

 

Adauga comentarii!