Te gandesti sa ii prepari bebelusului feluri de mancare cu peste? Acest aliment poate fi introdus in alimentatia celui mic dupa varsta de 1 an sau chiar cu 2-3 luni mai devreme daca nu ai un istoric de alergii in familie. Carnea de peste are avantajul ca nu ingreuneaza digestia, este plina de nutrienti si are un continut mic de grasimi saturate.
Diversificarea este o perioada destul de delicata pentru parinti, deoarece trebuie sa fie foarte atenti la schema de introducere a alimentelor noi in meniul bebelusului pentru a nu-i crea probleme digestive. In perioada 6-12 luni, sistemul digestiv al bebelusului este inca in plin proces de maturizare, de aceea trebuie sa alegi cu mare grija alimentele pe care i le oferi.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care sa le ai in vedere cand cumperi pestele?
Deoarece multe tipuri de peste de pe piata sunt infestate intr-o proportie mai mica sau mai mare cu mercur, incearca sa ii oferi celui mic doar pesti de talie cat mai mica (codul, heringul, salaul, pastravul, ansoa, sardinele, calcanul, chefalul, carasul, platica, macroul mic, pestele pollock din Alaska, morunul, dorada), nivelul de mercur e redus la aceste tipuri de peste si nu afecteaza sanatatea. De asemenea, somonul are un continut redus de mercur si poate fi introdus si el in alimentatia copiilor mici. Pestii de apa dulce au continutul cel mai mare de Omega 3 si sunt cel mai usor de digerat, spre deosebire de pestii oceanici care sunt mai predispusi mai mult infestarii cu mercur si nu au un continut la fel de mare de Omega 3.
In general, pestii care contin cel mai mare nivel de mercur sunt: rechinul, pangasiusul, tonul, pestele spada, macroul regal, bibanul de mare. In ceea ce priveste scoicile si fructele de mare, desi contin o cantitate neglijabila de mercur, ele pot provoca reactii alergice grave, de aceea nu trebuie oferite copiilor cu varsta sub 1 an.
Care sunt avantajele consumului de peste?
- contine acizi grasi Omega-3, importanti pentru creier si sistemul cardiovascular;
- intareste oasele si dantura;
- are efect antiinflamator;
- contine proteine, fosfor, iod si potasiu;
- este bogat in vitaminele D, A, E si B12;
- intareste sistemul imunitar;
- imbunatateste vederea.
Cum ii prepari pestele bebelusului?
In primul rand, ai mare grija ca pestele pe care i-l oferi sa nu contina niciun fel de oase si sa fie proaspat. Amesteca-l cu legume, paste sau orez, bebelusul nu o sa simta prea tare gustul de peste si nu il va refuza. Evita sa prajesti pestele si prepara-i-l celui mic numai prin fierbere, la aburi sau la cuptor.
Pestele nu trebuie oferit crud sau afumat copiilor cu varsta sub 3 ani, deoarece poate contine bacterii periculoase pentru sanatate.
In general, se recomanda ca pestele sa fie oferit copiilor cu varsta sub 3 ani de 1-2 ori pe saptamana intr-o cantitate de aproximativ 30 de grame. Daca pestele e prea gras, ofera-i doar o data pe saptamana o portie mica.
Ce peste alegi in functie de varsta?
Pana la varsta de 1 an: salau, pastrav, caras, platica, cod si alte tipuri de peste foarte slab, cu carne alba.
Pana la varsta de 2 ani: pestii de mai sus, dar si somon, morun, dorada si calcan.
Pana la varsta de 3 ani: salau, pastrav, caras, platica, somon, cod, morun, dorada, calcan, macrou mic, scrumbie, chefal, stiuca etc.
Citeste si:
5 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia bebelusilor
Sursa foto: parentsmagazine.com.