Cand si cum se introduc ouale in alimentatia bebelusului?

Ouale sunt considerate unele dintre cele mai sanatoase alimente, datorita continutului de proteine, calciu, vitaminele A, D si B12, extrem de importante pentru organism. Pe langa acesti nutrienti, ouale mai contin diverse alte vitamine de tip B, fier, zinc, magneziu, fosfor, potasiu si sodiu.

De la ce varsta se introduc ouale in alimentatia bebelusului?


Deoarece albusul are un risc mai mare de alergii fata de galbenus si, totodata, este mai greu de digerat, el trebuie introdus mai tarziu in alimentatia bebelusului. Galbenusul, in schimb, poate fi introdus mai devreme, incepand cu varsta de 6-7 luni, dupa ce copilul a consumat deja piureuri de legume si fructe. Pentru ca stomacelul bebelusului sa se obisnuiasca cu acest nou aliment, el trebuie introdus la inceput intr-o cantitate mica, o jumatate de galbenus moale in prima saptamana si abia apoi in urmatoarea saptamana un galbenus intreg.

In general, se recomanda ca bebelusii sa manance la inceputul diversificarii 1 galbenus de ou pe saptamana, apoi, pana la varsta de 1 an, sa consume cel mult 2 galbenusuri pe saptamana, pentru a se evita digestia incetinita si suprasolicitarea ficatului.

Oul complet, cu galbenus si albus, poate fi dat copilului incepand cu varsta de 1 an, o data la doua zile pana ce acesta implineste 3 ani.

Consumul prea mare de oua nu este recomandat, deoarece aceste alimente se digera destul de lent si, dupa cum spuneam mai sus, ele pot duce la suprasolicitarea ficatului.

Care este cel mai simplu mod in care sa introduci ouale in meniul bebelusilor?

Bebelusii adora galbenusul moale, consumat simplu, cu putina paine, insa si amestecat cu mamaliga si branza sau cu cartofi preparati la cuptor.

In cazul in care bebelusul tau are alergie la oua de gaina, poti sa optezi pentru ouale de prepelita, este bine de stiut ca acestea sunt considerate o alternativa mai sanatoasa la ouale de gaina, deoarece nu prezinta riscul de alergii, intaresc sistemul imunitar, contin mai multe proteine, au, de asemenea, mai mult fier si nu prezinta riscul de infestare cu Salmonella, asa cum se intampla la ouale de gaina.

Copiii mici pot manca 2 oua de prepelita in locul unui ou de gaina. Ele pot fi introduse in alimentatia copilului mic la fel ca cele de gaina, la inceput galbenusul, apoi dupa un an si albusul.

Citeste si 3 idei de supe crema pentru bebelusii de 9-12 luni.

 

Adauga comentarii!