Potrivit pediatrilor, etapa de dezvoltare mentala si fizica a unui copil mic nu se produce intr-un mod liniar, ci in salturi. Un salt de dezvoltare este acel moment in care copilul asimileaza foarte rapid ceva nou, incearca noi senzatii si perceptii sau are un puseu de crestere. Un salt de dezvoltare poate insemna ca bebelusul a inceput sa mearga de-a busilea, s-a ridicat in picioare, a invatat sa apuce obiectele, a inteles puterea lui “nu”, si-a schimbat orele de somn sau a inceput sa scoata tot felul de silabe, semn ca este pregatit pentru invatarea limbajului.
Alte salturi de dezvoltare pe care multe mamici le remarca la bebelusii lor sunt cele legate de alimentatie, cand bebelusii trec la perioada de diversificare si dau semnale clare daca le convine sau nu ceva cand vine vorba de mancare.
Fiecare asemenea salt de dezvoltare este insotit si de cateva zile in care bebelusul este mai agitat si mai mofturos ca de obicei, deoarece inca nu stie cum sa gestioneze noua abilitate sau senzatie pe care tocmai a dobandit-o.
Potrivit pediatrilor, se poate vorbi de 10 salturi de dezvoltare mentala la bebelusi:
1. La 5 saptamani, bebelusul se simte bombardat cu senzatii noi, incepe sa zambeasca atunci cand vede chipul mamei, reprizele lui de somn sunt mai regulate, este treaz mai mult timp si pare din ce in ce mai dornic sa exploreze lumea din jur.
2. La 8 saptamani, isi descopera mainile si picioarele, atinge si loveste obiecte, devine interesat de textura lucrurilor, este fascinat de lumini si umbre, gangureste si zambeste. Zambetul de la aceasta varsta devine unul constient si exprima incantare, placere, multumire.
3. La 12 saptamani, bebelusul intra intr-o noua etapa a felului in care percepe lumea inconjuratoare. Incepand de la 3 luni, el vede lumea ceva mai detaliat, isi da seama de schimbarile de ton din vocea mamei, are mai multa forta in manute, isi coordoneaza mai bine miscarile, scoate tot felul de sunete, semn ca este pregatit pentru invatarea limbajului.
4. La 19 saptamani, bebelusul poate sta pe burta cu capul ridicat, incearca sa inteleaga obiectele ducandu-le la gura, pentru a le simti mai bine textura, are senzatii noi de suparare, plictiseala, bucurie. Personalitatea lui incepe sa se contureze. De asemenea, el intelege ideea de cauza-efect, de exemplu daca arunca un obiect, acesta cade jos.
5. La 26 saptamani, bebelusul vede foarte bine si este atras de jucariile colorate. Este perioada in care incearca alimente noi, isi dezvolta preferintele pentru anumite mancaruri, reuseste sa stea singur in fundulet, incepe sa spuna tot felul de silabe. De asemenea, el incepe sa inteleaga distantele si faptul ca obiectele sunt mai indepartate sau mai apropiate de el.
6. La 37 saptamani, emotiile si trairile bebelusului sunt din ce in ce mai complexe. El devine din ce in ce mai curios, merge de-a busilea sau incearca sa se tarasca, doarme in reprize mai lungi, face diferente la gusturile alimentelor. De asemenea, el intelege ca banana are un gust diferit de spanac si ambele sunt alimente. Potrivit pediatrilor, aceasta este perioada in care bebelusul intelege ideea de categorii (alimente, oameni, obiecte).
Citeste si Cand este recomandat sa renunte cel mic la biberon?
7. La 46 saptamani, copilul intelege ca evenimentele vin unele dupa altele, in secvente. El intelege ideea de ordine, ca obiectele pot fi puse la loc dupa ce au fost daramate, dar si ca unele obiecte sunt mai mari si unele mai mici. Copilul la aceasta varsta poate sa introduca un obiect printr-o gaura sau sa puna cuburi unele peste altele.
8. La 55 saptamani, copilul este la acea varsta in care poate experimenta anxietatea de separare, daca mama lui si-a incheiat concediul de maternitate si si-a inceput serviciul. Este o perioada in care copilul intelege ideea de program si poate pune cap la cap secventele simple invatate la 46 de saptamani. De asemenea, in jurul acestei varste, copiii incep sa aiba si preferinte vestimentare, refuza unele obiecte de imbracaminte in favoarea altora.
9. La 64 saptamani, copilul asimileaza mai bine ce inseamna o regula, ideea de consecinta, dar si forta lui “nu”. Este o perioada in care copilul este atasat de rutina zilnica si intelege, de exemplu, ca dupa masa merge in parc apoi merge la culcare. Copilul la 64 de saptamani incepe sa imite activitatile celor mari si poate sa anticipeze anumite actiuni, de exemplu ca trebuie sa se incalte cand trebuie sa iasa din casa.
10. La 75 saptamani, copilul devine nervos pentru ca nu poate sa exprime ceea ce isi doreste, limbajul lui fiind destul de limitat. Dupa acest prag de 75 de saptamani, copilul incepe sa asimileze mai repede cuvintele si sa devina incet-incet mai independent. La 75 de saptamani este si momentul in care copilul intelege ideea de alegere, invata sa ofere si sa refuze, este constient ca ceea ce spune are un impact asupra celor din jur, motiv pentru care refuza foarte multe lucruri si trece prin tot felul de stari contradictorii.
Fiecare copil este diferit, de aceea nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau nu a dobandit o abilitate in acelasi timp cu alti copii. Fiecare salt mental este considerat de pediatri si psihologi o saptamana minune, deoarece el largeste orizonturile de intelegere ale copilului intr-un mod vizibil si pentru cei din jur. Dupa fiecare asemenea salt mental urmeaza, dupa cum spuneam si mai sus, cateva zile sau chiar o saptamana de regresie, deoarece copilul este destul de speriat de noua achizitie si incearca sa isi pastreze vechile obiceiuri.
Citeste si De la ce varsta trebuie sa se spele copiii pe dinti?
Sursa: thewonderweeks.com, whendobabies.info, essentialbaby.com.