Doar persoanele care nu au copii nu inteleg prea bine grijile parintilor si le catalogheaza de cele mai multe ori ca fiind exagerate. Una dintre aceste griji este cea legata de scaunul bebelusului, acesta fiind un adevarat indicator pentru starea lui de sanatate. In general, bebelusii alaptati la san nu se constipa foarte usor deoarece laptele matern este echilibrat in nutrienti si ii ajuta sa aiba un tranzit intestinal fara disconfort. In schimb, bebelusii care consuma lapte praf si cei care incep sa manance diversificat sunt predispusi la constipatie deoarece sistemul lor digestiv nu este inca pe deplin maturizat.
Cand se considera ca un bebelus este constipat? Cand scaunele sunt rare, o data la 3-4 zile, sunt tari, se elimina greu si copilul trece printr-un disconfort vizibil.
Ce e de facut cand bebelusul se constipa?
Schimba laptele praf
Una dintre cauzele frecvente pentru care bebelusul se constipa este laptele praf. Incearca sa gasesti un tip de lapte praf care sa contina probiotice. De asemenea, daca nici laptele cu probiotice nu da rezultate, incearca si laptele fara lactoza, poate bebelusul tau are o intoleranta la lactoza. Eu am avut aceasta problema si am luat la rand toate tipurile de lapte pana l-am gasit pe cel potrivit.
Schimba-i alimentatia
Daca bebelusul tau s-a constipat, inseamna ca alimentele pe care i le oferi nu ii priesc. Introdu-i in piureul de fructe si cateva feliute de prune, piersici, pere sau portocala, aceste fructe sunt foarte eficiente cand vine vorba de accelerarea tranzitului intestinal. De asemenea, evita sa ii mai dai o perioada morcovi fierti, orez si banane. Alte alimente care combat constipatia sunt merele, iaurtul si cerealele integrale, insa fara orez.
Da-i sa bea suc de pere sau prune
Cele mai eficiente sucuri cand vine vorba de constipatie sunt sucul de pere si cel de prune, bineinteles, naturale. Da-i bebelusului sa bea unul dintre aceste sucuri de fiecare data cand apar problemele cu constipatia. Daca bebelusul este foarte mic si are mai putin de 2 luni, o lingurita de suc de prune sau pere pe zi, amestecata cu lapte sau apa, este suficienta.
Daca alaptezi, schimba-ti dieta
Daca alaptezi si bebelusul tau este constipat, un lucru care se intampla foarte rar, in mod clar trebuie sa iti modifici stilul alimentar si sa consumi mai multe lichide, legume si fructe. Bebelusii alaptati la san pot avea scaune si o data pe saptamana, atata vreme cat ele nu sunt tari si ei nu simt vreun disconfort, nu se considera ca este vorba de constipatie si nu este recomandata administrarea laxativelor.
Da-i carne mai rar
Daca ai introdus carnea prea devreme in alimentatia bebelusului, acesta nu o poate digera foarte usor si se poate instala constipatia. Incearca sa-i construiesti un meniu care sa se bazeze mai mult pe fructe, legume fierte, cereale integrale, avocado, supe.
Daca nu functioneaza niciuna dintre solutiile de mai sus si situatie e disperata, incearca supozitoarele cu glicerina sau mini-clismele cu miere pentru bebelusi care se gasesc la farmacie. Mini-clismele sunt cele mai eficiente, insa nu trebuie folosite des, ci doar, cum spuneam, in situatii mai disperate. Mini-clismele nu sunt efectiv niste clisme, ci tot un fel de supozitoare, insa lichide si pe baza de plante (aloe, nalba, musetel), care nu irita mucoasa rectala si au efect antiinflamator.
Multe mamici apeleaza la stimularea rectala a bebelusului cu termometrul, o solutie care nu trebuie repetata prea des, deoarece va predispune bebelusul sa dezvolte in viata adulta sindromul colonului iritabil.
One thought on “Constipatia la bebelusi”