Printre cele mai mari griji ale parintilor in primul an de viata al bebelusului se numara dezvoltarea sanatoasa a creierului, astfel incat, acesta sa treaca prin etapele esentiale de crestere specifice varstei lui.
Etapele de dezvoltare ale creierului unui bebelus difera de la copil la copil, unii incep sa gangureasca sau sa zambeasca mai devreme, altii mai tarziu, fara ca acest lucru sa insemne neaparat ceva important. Cu adevarat ingrijoratoare este situatia cand copilul nu are deloc contact vizual cu parintii, nu este interesat de obiectele din jurul lui, este apatic si nu reactioneaza deloc la stimulii externi.
Ce se intampla cu creierul bebelusului pana la varsta de 1 an?
1. Pana la 1 an, creierul bebelusului isi dubleaza volumul si are greutatea pe jumatate cat o are la varsta adulta.
2. La o luna, bebelusul stie sa planga atunci cand i se face foame, iar la 4 luni te recunoaste deja intr-un grup de persoane.
3. La 7 luni, bebelusul stie cand e strigat pe nume, iar la 8-12 luni intelege cand i se spune “nu”, “nu atinge asta”, “nu ai voie asta”.
4. Creierul copiilor este gata de procesul de invatare a limbajului cand acestia incep sa gangureasca.
5. Capacitatea de atentie a unui bebelus este foarte scurta, deoarece creierul lui devine foarte repede suprasolicitat, motiv pentru care trebuie sa doarma ziua de cel putin 2 ori.
6. Copiii mici sunt foarte atenti la reactiile celor din jur, de aceea este important ca parintii sa se joace mult cu ei, sa le arate jucarii si, mai ales, sa le zambeasca si sa le vorbeasca foarte mult.
7. Diverse studii au aratat ca interactiunea sociala este cea care contribuie cel mai mult la dezvoltarea creierului micutilor, cu cat este mai mare si mai variata, cu atat creierul se dezvolta intr-un ritm mai alert.
8. Pana la un an, bebelusii invata o paleta mare de emotii pe care incep sa le asocieze cu expresia faciala, tonul vocii si anumite gesturi.
9. Afectiunea este foarte importanta pentru creierul bebelusilor, aceasta dandu-le sentimentul de confort si siguranta.
10. In jurul varstei de 6 luni, bebelusii incep sa se ataseze de obiecte, inteleg cand cei mari se joaca cu ei, sunt atenti daca le sunt aratate carticele cu poze sau tot felul de jucarii.
11. Nu exista niste etape fixe de dezvoltare a creierului in primul an de viata, fiecare bebelus se dezvolta in propriul ritm, influentat de mediul in care traieste si de lucrurile la care este expus.
12. Expunerea la limbaj, muzica si emotii este importanta pentru dezvoltarea capacitatii cognitive a bebelusului.
Citeste si Activitati pentru dezvoltarea mentala a bebelusilor.
Ce trebuie sa stie parintii?
- Desenele animate si tot felul de alte filmulete online cu scop educativ pentru copiii sub 1 an nu ii ajuta sa isi dezvolte creierul sau cine stie ce alte abilitati. Pana la varsta de 1 an, bebelusii invata interactionand cu cei din jur, cu parintii, bunicii sau prietenii care vin in vizita. Este important ca bebelusii sa interactioneze cu cat mai multe persoane, in acest fel ei vor fi mai sociabili si vor invata ca lumea nu e construita doar din mama si tata.
- Cea mai importanta etapa in dezvoltarea creierului are loc pana la varsta de 3 ani, cand creierul copilului este dezvoltat intr-o proportie de 90%, urmand ca pana la varsta de 7 ani, el sa de dezvolte intr-o proportie de 95%. Creierul continua sa se dezvolte pana la varsta de 18-20 de ani, varsta la care se incheie procesul de crestere.
- Nu trebuie uitat faptul ca somnul este esential in dezvoltarea creierului, de aceea trebuie respectat cu sfintenie ritualul somnului pana cand copilul implineste 3 ani, moment in care este posibil sa refuze somnul de pranz.
- Desi bebelusii inteleg limbajul intr-o proportie foarte mica, este important sa le vorbesti, sa le citesti, deoarece acest lucru le stimuleaza creierul si ii ajuta sa invete mai repede.
Citeste si Cele mai importante etape in dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani.