Cum se dezvolta vazul la bebelusi

Spre deosebire de auz, care este pe deplin dezvoltat la sfarsitul primei luni de viata, vazul se dezvolta gradual pe o perioada de 6-8 luni de la nastere. De la 7-8 luni se poate spune ca bebelusul vede lumea inconjuratoare asa cum o vezi si tu.

Desi ochii bebelusului sunt complet dezvoltati la nastere, creierul lui nu este gata inca sa proceseze toata informatia pe care o primeste din jur. Odata ce creierul se dezvolta, creste si abilitatea lui de a vedea clar. Cu cat creierul formeaza mai multe conexiuniuni neuronale, cu atat copilul intelege mai bine mediul inconjurator.


Cum se dezvolta vazul in primele 9 luni de viata ale bebelusului?

La nastere

In primele zile de viata, copilul nu poate focaliza obiectele care sunt mai departe de 20-30 de centimetri de el. Cu toate astea, el poate detecta lumina, formele si umbrele, miscarile din camera in care se afla, insa totul este perceput ca fiind incetosat. Chipurile parintilor care se apropie de patut sunt in acest stadiu lucrul cel mai fascinant pentru bebelus.

1 luna

Daca la nastere copilul nu isi sincroniza foarte bine privirea la ambii ochi si se uita incrucisat, acum el este capabil sa focalizeze corect si sa se uite cu ambii ochi in aceeasi directie. La aceasta varsta, bebelusul incepe sa aiba contact vizual cu parintii si devine foarte atent cand chipul mamei este apropiat de al lui.

2-3 luni

Bebelusii vad culori de la nastere, insa au dificultati in a distinge tonuri similare, ca rosu si portocaliu. Acesta este motivul pentru care prefera culori contrastante alb-negru, verde-rosu, galben-albastru. Incepand cu varsta de 2 luni se poate spune ca bebelusul vede mult mai bine, acesta este si motivul pentru care zambetul lui nu mai este un reflex, ci exprima placere, multumire, bucurie.

4 luni

De la aceasta varsta, bebelusul poate sa localizeze mai bine pozitia si forma obiectelor. De asemenea, el va incepe sa te urmareasca cu privirea prin camera si va rade in hohote daca incepi sa imiti animale sau sa te strambi la el. Dupa ce trece de 4 luni, bebelusul incepe incet-incet sa inteleaga ca obiectele exista si atunci cand nu se uita la ele. Un joc bun care o sa-l amuze este sa ii arati o jucarie si apoi sa o ascunzi sau sa te ascunzi de el si sa apari din nou spunandu-i „bau”.

5-6 luni

Bebelusul distinge din ce in ce mai bine detaliile obiectelor si este fascinat de ele. Poate sa recunoasca o jucarie chiar si daca vede o singura parte din ea. Isi urmareste parintii cu privirea prin casa, este fascinat de propriile maini si picioare, reactioneaza cu bucurie la jucarii care se misca sau au lumini, se joaca fericit cu orice obiect care ii pica in mana (cabluri, carti, linguri, creioane).

7-8 luni

Chiar daca bebelusul pare sa se concentreze doar la lucrurile din jurul lui, vederea lui este acum suficient de dezvoltata cat sa recunoasca persoane pe care nu le-a vazut prea des. De asemenea, va putea aprecia distanta pana la anumite obiecte si va incerca sa se tarasca pana la ele. Incepand cu varsta de 8 luni, emotiile si trairile bebelusului sunt din ce in ce mai complexe. El intelege mai bine ideea de categorii (alimente, obiecte, oameni), altfel spus, creierul lui incepe sa atribuie un inteles la ceea ce vede.

9 luni

Culoarea ochilor la bebelusi incepe sa se contureze mai clar in perioada 6-9 luni de la nastere si se finalizeaza la varsta de 12 luni. Dupa aceasta varsta, schimbarile sunt foarte subtile, aproape infime, si pot continua pana la varsta de 3 ani.

Daca ti se pare ca bebelusul tau e prea apatic, nu are deloc contact vizual cu tine, nu zambeste la 3 luni cand sunt persoane familiare in jur si nu reactioneaza cand ii arati jucarii si diverse obiecte, ar trebui sa mergi la medic sa discuti despre aceste lucruri.

Citeste si:

Cele mai importante salturi de dezvoltare mentala la bebelusi

Cum se dezvolta creierul bebelusului pana la varsta de 1 an

Sursa foto: intelligentmother.com.

 

Adauga comentarii!