Bebelusul tau stramba din nas cand intinzi spre el lingurita cu mancare? Scuipa toate piureurile pe care i le oferi? Intoarce capul de fiecare data cand te vede cu castronelul cu mancare? Stai linistita, este o problema cu care se confrunta multe mamici.
Perioada de diversificare este una dificila nu numai pentru tine, ci si pentru bebelus, care trebuie sa se obisnuiasca cu faptul ca nu toate alimentele au gust de lapte. Pentru bebelus, totul este nou, de aceea este important sa incerci tot felul de combinatii de piureuri si mancaruri, pana cand le gasesti pe cele potrivite.
Care sunt motivele pentru care bebelusii refuza mancarea solida?
Varsta de 8-10 luni este una in care bebelusul este mai constient de sine insusi si de faptul ca poate refuza si accepta lucruri. Faptul ca refuza lingurita poate fi un mod prin care el isi arata independenta, dar si preferinta pentru anumite gusturi. Un alt motiv destul de important pentru care el nu vrea sa manance este lipsa senzatiei de foame, de aceea este musai sa reduci cantitatea de lapte pe care i-o oferi in fiecare zi.
Care sunt solutiile?
1. Pregateste-i piureuri mai dulci
Daca bebelusul tau refuza in mod repetat piureurile cu spanac pe care i le prepari, in mod sigur nu ii plac. Incearca sa ii faci piureuri mai dulci cu morcov, branzica dulce de casa, banana, piersici, cartofi dulci, mere, iaurt, cereale cu lapte. Daca tie iti place gustul lor, atunci ii va placea si lui.
2. Da-i mai putin lapte
Indiferent ca alaptezi sau hranesti bebelusul cu lapte formula, este important sa ai in vedere ca pana la 9 luni alimentatia bebelusului trebuie sa fie formata din 3 sferturi lapte si un sfert mancare solida, de la 9 la 11 luni, jumatate lapte si jumatate mancare solida, iar de la 12 luni, un sfert lapte si trei sferturi mancare solida.
3. Inarmeaza-te cu rabdare
Daca bebelusul tau are dificultati in a inghiti alimentele pe care i le oferi, incearca sa ii schimbi lingurita, de multe ori bebelusul nu se poate obisnui cu forma acesteia. De asemenea, daca refuza mancarea, nu renunta in a-l mai hrani si incearca sa-i distragi atentia cu tot felul de joculete si sa-i oferi din nou mancare. De data asta, s-ar putea sa accepte.
4. Ai grija la momentul in care incepi diversificarea
Sa incepi diversificarea prea devreme este la fel de rau cu a o incepe prea tarziu. Pentru copiii mici este important sa introduci alimentele solide la momentul potrivit, in jurul varstei de 6 luni. De obicei, cand sunt pregatiti pentru mancarea solida, bebelusii incep sa ceara din alimentele pe care le consumi si tu.
Citeste si Cum prepari avocado pentru bebelusi? Iata 6 retete delicioase.
5. Nu aseza copilul la masa daca este obosit sau nervos
Cand copilul este supraexcitat, plange, este obosit, nu il forta sa stea la masa sa manance, nu vei reusi sa il faci sa manance. Fa-i un program al meselor si ai grija ca el sa fie odihnit, vesel si relaxat. Masa trebuie sa fie pentru el o activitate placuta, nu una stresanta.
6. Nu-i oferi alimente care constipa sau creeaza disconfort abdominal
Combinatia de morcov cu orez este una destul de nepotrivita pentru bebelusi deoarece le poate afecta tranzitul intestinal. Daca vezi ca bebelusul se constipa de la tot felul de alimente, ai grija sa i le oferi in alte combinatii, care sunt prietenoase cu digestia lui. Cand bebelusul simte un disconfort, el refuza sa mai manance.
7. Nu pune presiune asupra lui
Desi ai impresia ca bebelusul este prea mic ca sa fie un bun cititor al emotiilor celorlalti, el recunoaste starile de nervozitate, asadar, incearca sa nu pui presiune asupra lui cand mananca si nici nu te enerva ca a dat mancarea pe jos. Lasa-l sa se joace cu mancarea, razi si pastreaza o atmosfera pozitiva la masa.
8. Fa-i mancare cu o alta textura
Unii bebelusi prefera piureurile foarte fine, alti bebelusi prefera bucatelele mici de mancare, iar altii piureurile mai dense. Ofera-i-le pe toate si vezi care sunt preferintele bebelusului tau. De asemenea, ai grija sa ii dai treptat alimente cat mai variate, pentru ca el sa se obisnuiasca cu multe gusturi.
9. Nu uita: bebelusul se satura repede
Bebelusul are stomacul foarte mic, deci trebuie sa ai in vedere faptul ca el trebuie hranit o data la 2-3 ore. Dupa varsta de 12 luni, mesele incep si ele sa fie mai rare. Ca sa fii sigura ca ii este foame, da-i laptele cu aproximativ 1-2 ore inainte de o masa cu mancare solida.
Citeste si:
5 retete de piureuri cu cartof dulce pentru bebelusii de 6-9 luni
Sursa foto: motherforlife.com