Intoleranta la gluten la bebelusi: simptome si alimente recomandate

Cu siguranta ai tot auzit in ultima vreme despre intoleranta la gluten, o afectiune care se poate instala inca de la varste fragede si se manifesta printr-un disconfort abdominal intens. Intoleranta la gluten este determinata genetic, asadar faptul ca ii introduci bebelusului tau un aliment mai devreme decat trebuie, nu provoaca aceasta boala, ci doar o declanseaza. Medicii recomanda parintilor respectarea regulilor de diversificare si evitarea alimentelor care contin gluten pana la varsta de 6 luni.

Intoleranta la gluten poate avea forme mai usoare sau forme mai grave. Unele persoane au doar sensibilitate la gluten, insa nu la toate tipurile de gluten, altele au alergie la gluten, iar altele pot avea boala celiaca, o forma extrema de intoleranta la gluten, o boala cronica autoimuna care afecteaza un procent din populatia globului. Boala celiaca se poate depista prin anumite teste, de aceea nu te grabi sa ii pui copilului tau un diagnostic pana cand nu mergi la medic.


Care sunt alimentele care contin gluten?

Glutenul este o proteina care se gaseste mai ales in paine, paste, covrigi si covrigei, biscuiti, prajituri si, in general, in orice fel de produs pe baza de faina de grau. Pentru ca el se poate gasi ascuns prin tot felul de alimente care nu contin faina de grau, orz sau secara, este bine sa citesti cu atentie eticheta la orice produs pe care i-l oferi copilului tau. Printre produsele care pot contine gluten se numara supele la plic, sosul de soia, carnea procesata (crenvursti, salam), dressinguri de salate.

Care sunt simptomele intolerantei la gluten?

– gaze intestinale;

– constipatie si scaune diareice;

– crampe abdominale;

– balonare;

– stari de voma;

– scaune deschise la culoare, foarte urat mirositoare;

– oboseala.

Daca se pune diagnosticul de boala celiaca, atunci pe langa aceste simptome se adauga si faptul ca persoana afectata ia foarte greu in greutate si are intarzieri in dezvoltare deoarece nu asimileaza toti nutrientii pe care ii consuma.

Ce trebuie sa faci?

Daca observi ca bebelusul tau are dureri abdominale si se baloneaza de fiecare data cand consuma produse care contin gluten, incearca sa eviti sa ii mai dai asemenea alimente si ai grija sa fii atenta la reactiile lui la alimentele pe care i le oferi. Unii copii pot fi intoleranti la grau si pot consuma fara probleme alte produse cu gluten.

Copiii care nu sunt pusi pe o dieta fara gluten si au boala celiaca pot dezvolta complicatii: anemii severe, malnutritie, slabirea oaselor, probleme de crestere. De asemenea, sunt predispusi la boli gastro-intestinale grave, dar si la diabet de tip 1.

Indiferent ce forma de intoleranta la gluten are bebelusul tau, este obligatoriu sa te informezi la medic despre dieta potrivita care trebuie urmata, pentru a evita orice posibila carenta nutritionala.

Care sunt cerealele care nu contin gluten?

– orezul;
– quinoa;
– meiul;
– hrisca;
– amarantul;
– malaiul;
– ovazul (cultivat separat de alte cereale).

In general, produsele integrale (carne, peste, oua, fructe, legume, verdeturi, produse lactate, fasole, porumb, linte, naut, nuci, migdale, seminte de chia, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui) nu contin gluten si sunt sigure in alimentatia copilului.

Citeste si:

3 retete cu linte rosie pentru bebelusii de 8-12 luni

Sursa foto: healthhut2.com.

 

Adauga comentarii!