In general, prima raceala a bebelusului este mare motiv de panica pentru parinti, mai ales daca acesta este primul lor copil. Cand bebelusul raceste, este atat de iritat, incat cu greu mai poate fi stapanit din plans.
O raceala dureaza in mod normal mai putin de 10 zile, lucru deloc incurajator pentru parinti care la sfarsitul celor 9-10 zile vor fi complet extenuati si transformati psihic de lipsa somnului.
Cum reactioneaza bebelusul la raceala?
– plange si nu poate sa doarma;
– are febra si ii curge nasul;
– ii lipseste pofta de mancare;
– este apatic;
– tuseste.
Daca bebelusul saliveaza excesiv si nu este vorba de vreo eruptie dentara, acesta poate fi un semn de infectie in gat, motiv pentru care trebuie sa mergi la medic.
Cum tratezi prima raceala a bebelusului?
1. Incearca sa-l mentii hidratat
Indiferent de varsta bebelusului, el trebuie mentinut hidratat. In cazul in care bebelusul are mai putin de 4 luni, alapteaza-l cat mai des, in acest fel se va linisti, sau da-i sa bea lapte formula. Dupa varsta de 4 luni, copilului i se poate da din cand in cand putina apa, iar dupa 6 luni, el poate consuma sucuri naturale, supe, ceaiuri, apa, lapte.
2. Trateaza febra
Daca bebelusul este mai mare de 3 luni, ii poti administra Panadol Baby, dozajul recomandat pentru greutatea lui. In cazul in care bebelusul este mai mic de 3 luni si are febra, nu trebuie sa mai cauti solutii, ci sa mergi de urgenta la medic. Pentru tratamentul febrei la bebelusi exista mai multe variante de siropuri si supozitoare, pe baza de paracetamol sau ibuprofen. De asemenea, pune-i comprese umede pe frunte, nu foarte reci, tine-l imbracat cat mai lejer si nu il inveli, ca sa nu se incinga mai tare.
Citeste si Febra la copiii mici – de ce apare si cum o tratam?
3. Pune-i ser fiziologic in nas
Serul fiziologic ajuta la curatarea nasului si la fluidizarea secretiilor. Pentru ca bebelusul sa nu se agite, pune-i cateva picaturi in fiecare nara cu o pipeta.
3. Desfunda-i nasul
Batista bebelusului e de mare ajutor in aceasta perioada, chiar daca bebelusul nu o suporta. Nu te lasa impresionata de lacrimile lui si apeleaza la aceasta metoda, el se va simti mult mai bine dupa si va putea sa se odihneasca.
Citeste si 7 remedii pentru nasul infundat al bebelusului.
4. Foloseste un umidificator
Nu este nevoie sa mergi la magazin sa cumperi un umidificator pentru camera bebelusului. Poti tine in camera lui o oala cu apa fierbinte in care ai pus cateva linguri de sare. Aburul sarat va ajuta la desfundarea nasului bebelusului.
5. Pune-i o pernuta sub cap
Daca are capul mai ridicat, bebelusul va respira mai bine si va fi mai linistit. In cazul in care nu vrea sa stea in pat, plimba-l in brate prin casa si canta-i, in acest fel va reusi sa adoarma.
Cum il feresti pe bebelus de raceala si gripa?
Este important ca in sezonul racelilor si gripelor sa eviti locurile aglomerate si inchise, sa nu inviti prieteni in vizita si sa te speli cat mai des pe maini.
Citeste si 10 afectiuni cu care se confrunta copiii mici.