Daca citesti instructiunile de pe pastele de dinti pentru copii, o sa vezi ca unele dintre ele sunt recomandate pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 6 ani, iar altele pot fi folosite chiar mai devreme, de la 6 luni, cand dintii abia incep sa erupa.
Desi pare exagerat pentru parinti sa spele pe dinti (gingii) un copil cu varsta de 6-7 luni, periajul dentar este important pentru prevenirea cariilor.
Multi parinti considera ca dintii de lapte nu sunt asa importanti, avand in vedere ca oricum cad la un moment dat si vor fi inlocuiti cu dintii permanenti. Insa, daca dintii de lapte nu sunt ingrijiti si sunt plini de carii, acest lucru ii va afecta si pe cei permanenti.
Ce recomanda pediatrii si medicii stomatologi?
1. Periajul dintilor trebuie inceput odata cu eruptia primilor dintisori, de la varsta de 6-7 luni, cu o periuta de tip degetar, foarte moale.
2. Pentru periajul dintilor copiilor foarte mici, cu varsta sub 1 an, se recomanda folosirea unor periute de dinti adaptate varstei lor si o pasta fara fluor. Multi medici recomanda ca pastele care contin fluor sa fie folosite doar de copiii cu varsta peste 2 ani care au invatat sa scuipe pasta dupa periaj.
3. De la varsta de 2 ani, copiii sunt din ce in ce mai interesati sa se spele singuri pe dinti, de aceea este recomandat sa ii iei cu tine la baie cand te speli si tu. Deoarece copiii mici nu au dexteritatea si nici rabdarea necesara pentru a-si curata corect dintii, ei trebuie ajutati de adulti pana la varsta de 4-5 ani.
4. Pana la varsta de 6-7 ani, copiii trebuie supravegheati in timp ce se spala pe dinti. Este bine stiut ca multi copii nu inteleg importanta periajului dentar si se spala in graba, superficial, doar de ochii parintilor.
Citeste si Cand este recomandat sa renunte cel mic la biberon.
5. De la 3-4 ani, este important sa ii familiarizezi pe cei mici cu folosirea atei dentare inainte de culcare.
6. Incearca sa le creezi celor mici o rutina a spalatului pe dinti, dimineata la trezire si seara la culcare.
Ce se intampla cand copiilor mici le apar carii?
Partea cea mai grea cand vine vorba de tratamentul cariilor la copiii mici este ca ei nu stau pe scaun pentru a fi tratati, situatie care ingreuneaza interventia medicului. De cele mai multe ori, pentru a trata cariile la copiii cu varsta sub 6 ani, medicii recomanda anestezia generala.
Potrivit unor studii, anestezia generala realizata la copiii cu varste mai mici de 3 ani poate avea diverse efecte adverse in ceea ce priveste dezvoltarea lor neurologica.
Citeste si 10 principii de educatie promovate de Maria Montessori.