In general, se considera ca perioada de bebelusenie dureaza pana la varsta de 1 an, cand copilul incepe sa isi dezvolte noi abilitati si interese, poate manca singur cu mana, iar sistemul lui digestiv este pe deplin maturizat, motiv pentru care nu trebuie sa ne mai facem griji cu diversificarea. Insa, pana la implinirea varstei de 1 an, medicii si nutritionistii recomanda parintilor sa fie cat mai atenti la felul in care introduc alimentele in meniul celor mici, pentru a nu le ingreuna digestia.
Care sunt cele mai sanatoase alimente pe care sa le introduci in meniul bebelusului tau?
1. Iaurt
Iaurtul este bogat in vitamina D, este prietenos cu stomacul, accelereaza digestia si ajuta bebelusul sa isi intareasca sistemul osos. Iaurtul poate fi introdus in meniul bebelusilor inca de la inceputul diversificarii, de la varsta de 6 luni. Ai grija sa alegi iaurt cat mai natural, fara fructe, arome si zahar. Deoarece bebelusii au nevoie de grasimi pentru a se dezvolta, alege iaurtul cu mai multe grasimi. Iaurtul grecesc este foarte bun pentru bebelusi, asadar nu ezita sa il cumperi.
2. Avocado
Un alt aliment bogat in grasimi sanatoase pe care sa il introduci in meniul bebelusului tau este fructul de avocado. Acesta nu creeaza probleme de digestie, este bogat in nutrienti si nu are un gust prea intens, astfel incat bebelusul sa-l refuze. Combina fructul de avocado impreuna cu alte fructe si da-i aceste piureuri bebelusului tau la micul dejun.
3. Carne de pasare
Carnea de pasare este mai usor de digerat spre deosebire de carnea de porc sau vita si poate fi introdusa in meniul bebelusului incepand cu varsta de 7 luni, dupa ce in meniul lui au fost introduse deja legumele, fructele, iaurtul, cerealele. Carnea de curcan este printre cele mai sanatoase tipuri de carne de pasare, deoarece nu contine hormoni de crestere ca cea de pui. Carnea este importanta datorita continutului mare de proteine, fier, vitamina B12, vitamina E si zinc.
4. Cereale integrale
Cerealele integrale sunt o sursa buna de fibre, fier si tot felul de vitamine si minerale importante pentru cresterea bebelusului. La supermarket gasesti acum cereale integrale pentru bebelusi, pentru fiecare perioada a diversificarii. Ai grija sa alegi cereale integrale cat mai naturale, fara zahar si tot felul de alte adaosuri.
5. Cartofi dulci
Piureurile de cartofi dulci sunt printre preferatele celor mici, se fac rapid si au un gust foarte bun. Printre cei mai importanti nutrienti pe care ii contin cartofii dulci se numara betacarotenul, important pentru sanatatea ochilor, si pentru dezvoltarea sistemului nervos. Cartofii dulci pot fi introdusi in meniul bebelusului inca de la inceputul diversificarii.
6. Branzica slaba
Branzica slaba de vaci sau de capra este si ea recomandata pentru cei mici, incepand cu varsta de 7 luni, deoarece reprezinta o sursa importanta de calciu si proteine. Avantajul acestui aliment este ca il poti combina atat cu fructe cat si cu legume. Ai grija, sa alegi branza ambalata sau sa o prepari acasa.
7. Fructe de orice fel
Piureurile de fructe nu trebuie sa lipseasca din meniul bebelusului tau. Cele mai simple sunt cele cu mar si banana, combinate cu cereale integrale. Cand bebelusul tau se constipa, introdu-i in piureuri niste prune sau putin suc de portocale si o sa scape in mod natural de acest disconfort.
8. Linte rosie
Spre deosebire de alte tipuri de linte, lintea rosie se digera usor si nu trebuie fiarta in mai multe ape. Piureurile cu linte rosie si legume sunt foarte bune pentru bebelusi incepand cu varsta de 8 luni. Lintea rosie este satioasa, contine proteine, fibre, fier si vitamine de tip B. Pentru a furniza bebelusului tau proteina completa, adauga in piureurile de linte si putin orez.
9. Paste integrale
O idee buna de mancare satioasa pentru bebelusii care au implinit 8 luni este combinarea pastelor integrale cu tot felul de sosuri simple de rosii, spanac sau chiar branza. Pastele le poti da prin blender sau le poti taia in bucatele mici. Pastele integrale sunt bogate in carbohidrati complecsi, fibre, proteine, vitaminele A, E si B, seleniu, magneziu, potasiu si fier. Daca bebelusul tau are alergie la gluten, alege pastele fara gluten.
10. Spanac si alte plante verzi
Bogate in antioxidanti, vitaminele A, C, E, K si vitamine de tip B, plantele si legumele verzi sunt importante pentru sanatatea inimii. De asemenea, ele sunt o buna sursa de calciu, fier, magneziu, potasiu si fibre. Avantajul de a introduce spanacul sau alte plante verzi in alimentatia bebelusului este ca il vei obisnui si cu acest gust, pe care de obicei multi copii il refuza. O idee buna de piure pentru bebelusi este sa prepari paste cu spanac si ricotta.
Citeste si 3 retete de supe crema pentru bebelusii de 6-9 luni.