Articolul urmator referitor la ce alimente nu ar trebui ocolite in sarcina se gaseste pe pagina http://www.transilvaniaexpres.ro/index. … icol=76265
"Se spune ca atunci cand este insarcinata, femeia are tendinta sa manance cat pentru doi. Un tip de alimentatie gresit, pentru ca important in perioada graviditatii nu este cat mananci, ci cu ce te hranesti. Sarcina este un moment caracterizat de aparitia unor importante nevoi fiziologice, provocate in general de excesul de hormoni, si traduse prin pofte alimentare uneori ciudate pentru cei din jur si chiar si pentru gravida. Totusi, multe dintre viitoarele mame se feresc de a consuma anumite alimente, pe ideea ca acestea le-ar afecta sanatatea sau ar adauga mai multe kilograme la greutatea lor decat ar fi cazul. Sunt acestea mituri sau nu? Vom incerca in randurile care urmeaza sa va prezentam cateva produse alimentare, intalnite adesea in aliementatia noastra obisnuita, si rolul lor in hrana gravidei...
Surse de vitamine si minerale
Astfel, este inutil sa va privati de svaiter pe timpul sarcinii, deoarece aceasta branza este bogata in calciu, o substanta foarte importanta in perioada mentionata. Iar pentru a facilita absorbtia calciului, consumati si produse care contin fosfor si vitamina D, cum ar fi pestele. Cat priveste heringul, acest peste este bogat in omega 3, acid gras important in formarea neuronilor bebelusului. Gravida trebuie sa manance peste gras de cel putin doua ori pe saptamana. Puteti completa aportul de omega 3 si prin consumul zilnic a doua linguri de ulei de rapita sau nuci. Un alt aliment important este avocado, bogat in vitamina B9, esentiala la debutul sarcinii pentru dezvoltarea sistemului nervos al fatului. Acesta se poate consuma sub forma de guacamole, tartinand andive sau felii de ridiche neagra, de asemenea surse de vitamina B9. Si sparanghelul este sanatos in alimentatia gravidei. Leguma este o sursa importanta de potasiu si, in plus, are efect drenant si este de ajutor in lupta impotriva retentiei de apa, frecvent intalnita la gravide. Vitaminele sunt si ele necesare in timpul sarcinii, astfel ca este bine sa consumati fructe cum sunt kiwi - sursa de vitamina C si antioxidanti - , dar si un bun remediu impotriva oboselii, el intarind imunitatea. Kiwi participa si la reglarea sistemului hormonal. Asa ca de ce nu ati bea in fiecare dimineata un pahar cu suc natural de la o portocala, un kiwi si o banana (asta pentru potasiu)!
O bucata de carne la gratar este mereu indicata in alimentatia gravidei, deoarece este bogata in proteine (necesare sistemului muscular) si in fier - un mineral foarte important mai ales in ultimele sase luni de sarcina. Insa, aveti grija ca friptura sa fie bine pregatita, altfel exista risc de listerioza. Va intrebati daca pastele isi pot gasi locul ca hrana in cele noua luni? Ei bine, da, pentru ca ele sunt perfecte pentru a diminua aciditatea din stomac, mai intensa in timpul sarcinii. Cand vine vorba de ciocolata, trebuie sa recunoastem ca noi femeile - indiferent ca suntem sau nu gravide - suntem dependente. Ei bine, ciocolata este o sursa agreabila de magneziu, mineral necesar in timpul sarcinii pentru ca ajuta evitarea crampelor musculare si a starilor de nervozitate. In plus, ajuta la reglarea ritmului cardiac a bebelusului. Va recomand sa savurati ciocolata alaturi de fructe, pentru a echilibra alimentatia si a creste aportul in fibre si vitamine in organism!"