Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
- april sunset
- Insomniac member
- De la: Paradisul femeilor
- Inregistrat: 2008-12-28
- Mesaje: 9632
Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
in acest topic veti gasi informatii interesante si utile despre: - viata intrauterina; - nasterea; - primul an de viata al copilului; - varsta anteprescolara (prima copilarie); - varsta prescoalara (a doua copilarie); - varsta scoalara mica (marea copilarie).
mai exact, sunt mentionate etapele prin care trec copiii, ce este normal, ce trebuie sa faceti si sa nu faceti in calitate de parinti.
pt inceput, voi posta informatii referitoare la viata intrauterina
o sa incep cu ce trebuie evitat, ce nu ii face bine bebelusului. in primul rand: malnutritia mamei - reduce cu 20% nr neuronilor la copil, provocand si o diminuare a coeficientului intelectual. nu mai vorbim de greutatea scazuta pe care o va avea bebelusul la nastere. aportul caloric al femeii in timpul sarcinii trebuie sa fie de aprox 2.200 de calorii.
radiatiile pot genera anomalii congenitale. daca femeia, inainte de a-si constientiza sarcina, se expune iradierii, avortul terapeutic este necesar. in cazuri de forta majora, se poate accepta radiografierea altei suprafete a corpului decat cea pelvina, aceasta trebuind sa fie foarte bine protejata.
sunt daunatoare in timpul sarcinii maladii precum: rujeola, varicela, variola, oreion, scarlatina, gripa, rubeola. contractarea sifilisului duce deseori la pierderea sarcinii, nasterea prematura sau moartea copilului imediat dupa nastere. daca totusi supravietuieste, deficientele sunt multiple. diabetul matern (chiar daca e controlat) genereaza o serie de complicatii. una din ele e moartea copilului in ultimele sapt de sarcina. de aceea, se recomanda provocarea nasterii cu 2-6 sapt inainte de termen.
starea psihologica a viitoarei mame marcheaza si ea copilul. mecanismul e urmatorul: toate trairile traumatizante provoaca, mai intai la mama o hipersecretie neurohormonala, care trecand in circuitul sangvin al fetusului, ii declanseaza aceleasi modificari de chimism. s-a demonstrat in acest sens faptul ca decesul tatalui inainte de nasterea copilului ii provoaca acestuia mult mai frecvent tulburari psihotice, decat daca un asemenea eveniment survine dupa nastere.
sub raport motric, primele miscari sunt reprezentate de bataile inimii, care se instaleaza inca de la 3 sapt, apoi pe la 7 sapt si jumatate apar altele noi. e vorba despre o flexiune usoara si o extensie a coloanei vertebrale, cu miscarea celor 4 membre. deci copilul se misca cu mult inainte ca mama sa poata percepe aceste miscari.
catre 16 sapt (data recomandata pt a realiza amniocenteza), fetusul stie sa se retraga din fata acului, care penetreaza uterul, pt a se proteja. daca interventia dureaza, insa, prea mult, bebelusul il va ataca cu pumnii.
in ceea ce priveste auzul, acesta este cel mai evoluat dintre simturi. astfel, vocile parintilor ocupa un loc aparte, copilul avand capacitatea de a le recunoaste imediat dupa nastere. de asemenea, e indicat ca mama sa se supuna unor auditii frecvente cu muzica de calitate, aceasta inducand o stare de pace si armonie. fetusul manifesta atractie fata de muzia baroca si in general orice melodie suava, lina, dar cantecele propriei sale mame nu pot fi concurate de nimeni si de nimic. in ceea ce priveste sunetele de origine interna, universul sonor intrauterin este dominat de bataile inimii materne care induc bunastare si calm cand ritmul lor este normal.
iubirea materna, dorinta constienta si inconstienta de a deveni mama (trairi pe care copilul stie sa le decodifice inca din luna a6-a) constituie premisa fundamentala de intemeiere optima a personalitatii sale.
certurile conjugale induc fetusului atacuri de tahicardie, care persista timp de cateva zile.
specialistii recomanda viitoarelor mame sa aloce zilnic, in beneficiul copilului nenascut, 30 de minute pt relaxare, precum si 2 reprize de cate 5 minute in care sa-i vorbeasca, sa-i cante, sa-l mangaie si sa-l supuna unor auditii muzicale
V., soarele si luna
- LikeIt
- Sr. member
- De la: Romania
- Inregistrat: 2011-01-24
- Mesaje: 1913
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
Foarte interesant si foarte util. Multumim Sunset. Asteptam si continuarea.
"Sunt candelă în care pâlpâie un bob de întuneric."
Când vulturii sunt tacuti,papagalii încep sa trancaneasca. Winston Churchill
- Alina Elena
- Insomniac member
- Inregistrat: 2009-01-26
- Mesaje: 5953
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
Avem doua printese minunate - Alisia Georgiana - 25 aprilie 2010 - Luiza Petronela - 22 iunie 2012 Dumnezeu sa le ocroteasca sa fie mereu sanatoase
- april sunset
- Insomniac member
- De la: Paradisul femeilor
- Inregistrat: 2008-12-28
- Mesaje: 9632
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
nasterea se declanseaza dupa 267-280 de zile (din momentul conceptiei), fiind mai dificila si mai prelungita la primipare (cele care nasc pt prima data) fata de multipare. in medie, durata nasterii este de aproximativ 13 ore, dar poate dura si mai putin de 4 ore sau peste 30 de ore.
primul tipat are mai multe cauze, 2 din ele fiind: invadarea brusca a plamanilor cu aer si suprasolicitarea tuturor senzorilor copilului. pe toata durata travaliului si a expulziei, copilul traverseaza un amestec de stari paroxistice, de suferinta atroce si placere inegalabila ce vor marca, dupa unii specialisti, insusi comportamentul sau sexual de mai tarziu.
principalele tipuri de nastere: - prima in top se plaseaza detasat nasterea naturala, fara riscuri; - nasterea prin operatie cezariana, care este doar o alternativa de ultima instanta, deoarece priveaza copilul de acele inegalabile trairi senzuale cu care se acompaniaza nasterea normala. indivizii nascuti pe aceasta cale vor prezenta unele carente in perceptia spatiului si a propriei scheme corporale. in plus, se vor caracteriza printr-o exacerbare a nevoii de tandrete si de caldura umana (inclusiv de contact fizic prin imbratisare); - nasterea in prezentatie pelvina. din pacate, nu va pot spune ce presupune aceasta, intrucat doamna profesoara nu a mentionat. este precizat numai faptul ca acest tip de nastere poate cauza aparitia unor dificultati de invatare a cititului in ciclul primar; - nasterea cu circulara de cordon pericervicala sau laterocidenta de cordon (cordonul ombilical infasurat in jurul gatului) care provoaca pt scurt timp jugulari terifiante ale fluxului respirator, ce pot marca individul printr-o serie de tulburari psihice sau prin aparitia unei sensibilitati exagerate la nivelul gatului, concretizata prin deglutitie anevoioasa, faringite, laringite etc; - nasterea prematura: in primul rand, de la 28 de sapt, fetusul este suficient de bine echipat fiziologic pt a supravietui in cazul unei nasteri premature. in principiu, se accepta ca un copil nascut inainte de a 32-a sapt de sarcina este prematur. acest lucru se acompaniaza de carente fizice si psihice. s-a constatat ca handicapul prematuritatii nu poate fi total eliminat. fata de copiii nascuti la termen, cei prematuri inregistreaza rezultate mai slabe in privinta coeficientului de inteligenta, al limbajului, al prelucrarii informatiilor simultane; - in ceea ce priveste nasterea provocata, specialistii manifesta rezerve in legatura cu aceasta, deoarece atat mama, cat si copilul, reactioneaza in contratimp, iar aceasta lipsa de sincronizare prejudiciaza calitatea atasamentului ce trebuie sa se instituie intre mama si copil. exista autori care afirma ca tendintele sado-masochiste ale individului la varsta adulta pot fi cauzate de o nastere provocata.
in ceea ce priveste greutatea medie, aceasta oscileaza in jurul valorii de 3.250 g (pt baieti) si 3.000 g (pt fete). cat priveste inaltimea medie, ea este de 50-54 cm pt baieti si 48-52 pt fete.
in ultimul timp, se acrediteaza tot mai frecvent si mai convingator ideea ca noul nascut, imediat dupa nastere, sa ramana un timp alaturi de mama sa, pe o durata care oscileaza de la cateva minute, o ora, 4-5 ore sau chiar 12 ore (in functie de autor). strategia se insoteste de consecinte bilaterale: * pt copil, deoarece ii ofera avantajul unei tranzitii mai blande intr-o lume necunoscuta si mult mai dura decat cea intrauterina; * pt mama, intrucat prezenta sugarului ii alerteaza activarea instinctului matern, iar pe filiera hormonala, se stimuleaza lactatia si se opresc eventualele sangerari. de asemenea, este de dorit si un contact precoce al tatalui cu copilul. s-a demonstrat ca cu cat un tata isi vede mai repede copilul, cu atat se activeaza mai de timpuriu atasamentul dintre ei, iar implicarea sa in educatie este mai prompta si mai consistenta. prezenta masculina influenteaza favorabil si tonusul mamei.
avand in vedere ca primele minute de existenta postnatala sunt capitale pt destinul general al copilului, nasterea trebuie sa se desfasoare intr-un climat securizant si cat ma ospitalier, cu lumina dulce, odihnitoare si pe un fond muzical discret. noul nascut este asezat imediat dupa nastere in contact direct cu trupul matern, fiind masat cu blandete, fara a-i intrerupe inca legatura prin cordonul ombilical (sectionarea acestuia se face dupa 4-5 minute de catre tata). deoarece proaspatul nascut este capabil sa recunoasca, cu promptitudine, vocile parintilor, se recomanda ca pe timpul nasterii, doar acestia sa vorbeasca, restul asistentei ramanand in tacere.
mi se pare ca am mai precizat asta, dar mentionez din nou pt ca profa a pus mare accent pe acest lucru: pe parcursul travaliului si a nasterii propriu-zise, nu trebuie sa se apeleze, pt a estompa durerile, la niciun fel de medicamente!
V., soarele si luna
- far_away
- Hero member
- De la: Ardeal
- Inregistrat: 2010-06-28
- Mesaje: 3650
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
- Onutza23
- Insomniac member
- De la: Neamt
- Inregistrat: 2007-07-09
- Mesaje: 9163
- albinuta_vesela
- Insomniac member
- Inregistrat: 2007-07-23
- Mesaje: 6279
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
sunshine, nu lua cuvintele in sensul lor propriu. "senzual" nu trimite imediat la "sex". se fac totusi niste studii pe zeci de ani. eu cred ca nu sunt toate rezultatele astea aberante. omul/individul/persoana, cum vrei sa spui, manifesta nevoia de dragoste si afectiune inca de timpuriu. are sens ce scrie acolo.
de nastere orgasmica ai auzit ?
- pokemon
- Diamond member
- De la: Craiova
- Inregistrat: 2006-10-06
- Mesaje: 33434
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
sunshine, imi pare rau, dar si eu cred ca nu ai dreptate. da, oamenii asa sunt numiti in studii 'indivizi'. si e normal sa fie asa, ca doar nu li se adreseaza cu 'bebei' cat despre nevoia de afectivitate crescuta este normal. un copil care vine pe cale naturala, primeste in timpul travaliului o multime de senzatii de la mama lui, vine pe lumea asta pregatit pentru ceea ce urmeaza, indura si el 'greul' dar in momentul in care este gata. un copil nascut prin cezariana se naste fara sa fie pregatit. el nu se 'lanseaza' in aceasta procedura, este smuls din pantecul cald al mamei de care inca are nevoie fara sa fie avertizat in niciun fel. am avut si eu o carte despre sarcina si nastere din alta perspectiva decat cea medicala. era extrem de interesanta, din pacate nu imi mai aduc aminte pt ca am citit-o acum vreo 5 ani si apoi am facuto cadou, gandindu-ma ca voi mai otine un exemplar. dar nu a fost asa si intre timp am rupt si relatiile cu persoana careia i-am dat cartea. dar ce am scris mai sus de acolo am retinut....
Indragostita de bebe Razvan si de tatic de bebe Razvan ♥ 2 ani+ ♥ No matter how you feel. Get up, dress up, show up, and NEVER give up
- yoyolina
- Moderator
- Inregistrat: 2007-09-04
- Mesaje: 18077
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
Si mie mi s-a parut putin ciudata afirmatia aia, dar cine stie ce studii s-or mai fi facut.
Foarte tare, april, sa mai scrii
Far_away, cred ca nici nepotii nostri nu vor prinde vremea cand tatal va fi lasat langa mama in timpul travaliului si al nasterii. Cat despre faza cu plasarea copilului pe pieptul mamei imediat dupa nastere... nici aia nu se va practica curand. Pe la noi sunt norocoase mamele care apuca sa isi vada puii (nu sa ii tina) inainte sa ii ia la spalat si curatat si infasat in enshpe mii de materiale, si strans strans, ca doar daca isi misca bietul copil mana sau piciorul poc, i se si rupe. Gandire est-europeana.
daca vrei sa mori sanatos, trebuie sa mori de foame.
- pokemon
- Diamond member
- De la: Craiova
- Inregistrat: 2006-10-06
- Mesaje: 33434
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
yoyo, sa stii ca si pe la noi a inceput sa se practice chestia cu lasatul tatilor in sala de nasteri. eu am jur 3 tatici care si-au manifestat dorinta si medicii i-au lasat sa participe. unul dintre ei este chiar iubi la nasterea baietului lui, inca acum 9 ani... e adevarat ca trebuie sa cotizezi ceva la medic sau sa te rogi frumos, dar eu zic ca este posibil. si aia cu pusul copilului pe pieptul mamei se paote, daca iti exprimi dorinta...doar ca pt cateva minute, ca sincer, in salile alea e destul de rece si nu vad cum ar putea sa lase doc copilul sa se usuce cu secretiile pe el si fara sa ii curete nasucul si restul timp de ore intregi.
Indragostita de bebe Razvan si de tatic de bebe Razvan ♥ 2 ani+ ♥ No matter how you feel. Get up, dress up, show up, and NEVER give up
- yoyolina
- Moderator
- Inregistrat: 2007-09-04
- Mesaje: 18077
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
poke, la stat sau la privat? la privat sunt mai ingaduitori... la stat majoritatea au ochelari de cal.
de partea cu cotizatul nici nu ma mai mir... o sa ajungem sa dam bani si daca vrem sa vorbim.
Ultima oara a fost editat de yoyolina (2011-06-10 15:04:22)
daca vrei sa mori sanatos, trebuie sa mori de foame.
- albinuta_vesela
- Insomniac member
- Inregistrat: 2007-07-23
- Mesaje: 6279
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
yoyo si pokemon, sotul meu a asistat la nastere fara sa intrbebe pe careva. ba chiar moasa intreba "dar sotul nu ramane ??" iar mie mi-a dat copilul pe piept imediat ce l-a scos din apa (am nascut in apa), mi l-au lasat cateva minute sa il vad, sa il pup apoi l-au dus la curatat, cantarit.. etc. e adevarat, intr-o clinica privata. dar pana la urma medicii aia sunt tot cei de la stat. si nu cred ca in spitale au vreo politica in sensul asta, sa nu-ti dea bebele, sa nu lase tatal in sala... etc
- yoyolina
- Moderator
- Inregistrat: 2007-09-04
- Mesaje: 18077
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
adina, cel putin la mine in oras nici nu vor sa auda de asa ceva. cum dom'le sa stea o persoana straina in sala? doamne feri, infecteaza tot pe-acolo, ce ii tre' lui sa vada cum iese bebele? doar il vede mai incolo, curatat; nimeni nu se gandeste la confortul psihic al proaspetei mamici; eu chiar vreau ca el sa stea cu mine cand va veni momentul, sa-mi descarc si eu tensiunea pe cineva hai ca glumesc.... oricum mi-ar placea sa stea acolo si sa ma minta in fata ca nu va fi greu, si ca nu va durea asa de tare cum zice toata lumea.
Ultima oara a fost editat de yoyolina (2011-06-10 15:06:51)
daca vrei sa mori sanatos, trebuie sa mori de foame.
- pokemon
- Diamond member
- De la: Craiova
- Inregistrat: 2006-10-06
- Mesaje: 33434
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
la stat...din pacate, la noi in oras nu exista nici maternitate privata si nici spitale private... eu, sicer, cred ca lumea nici nu prea insista in sensul asta. eu, in afara de cele 2 cazuri de care stiu ca au asistat si iubi, nu am auzit nici un tataic sa incerce si sa nu ii dea medicul voie. si avem o gasca plina de copii, cu totii pana in 4 ani... nu spun, or fi si medici care nu dau voie, dar nici viitorii parinti nu sunt foarte de acord cu procedura. uite, iubi intra cu mine in cabinet si la controlurile gineco. cand am scrsi asta pe forum, 95% dintre pareri au fost: da' de ce trebuie el sa mavada cracanata acolo? exact asa si in timpul nasterii, am citit/auzit o multime de femei scriind ca ele nu isi doresc ca sotii sa le vada in ipostaza asta, scremandu-se pana le ies ochii...
sunshine, din pacate pe mine articolele de pe net nu ma conving. ele pot fi scrise de oricine, in numele oricui... si nu ma va convinge nici un studiu, al oricarui medic, ca cezariana e mai buna pentru bebe decat o nastre normala (fara complicatii, desigur. ) nici macar lactatia mamei nu se declanseaza imediat dupa cezariana, ce sa mai spun de ceea ce simte bietul copil cand este smuls de acolo fara ca el sa fie pregatit....
Ultima oara a fost editat de pokemon (2011-06-10 15:12:30)
Indragostita de bebe Razvan si de tatic de bebe Razvan ♥ 2 ani+ ♥ No matter how you feel. Get up, dress up, show up, and NEVER give up
- Onutza23
- Insomniac member
- De la: Neamt
- Inregistrat: 2007-07-09
- Mesaje: 9163
- katami
- Platinum member
- De la: sapte coline - orasu, nu vinu
- Inregistrat: 2008-01-09
- Mesaje: 20382
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
sunshine, si eu sunt curioasa de o SURSA a articolului postat de tine, pt ca o ineptie mai mare nu am citit demult si eram curioasa sub ce nume a fost publicata mi se pare strigator la cer ca niste indivizi car se cheama medici sa caute justificari pt... comoditatea proprie si sumele mai mari incasate, in detrimentul pacientilor cand toate (toate!!) studiile medicale si nu numai, din intreaga lume, sustin unanim contrariul. la fel ca si o LOGICA de bun simt... ca de aia e natura natura...
(nu vreau polemici si cred ca mamicile care au nascut prin cezariana au facut-o constiente ca anumite aspecte implicate in nasterera normala - mentionate de april si poke - cad din start din schema. au ales, pt ele si copilul lor, cum au crezut de cuviinta. dar de aici si pana la a ridica ode cezarienei in stilul articolului postat de tine... e cale PREA lunga si, repet, eu vreau o sursa CREDIBILA pt asa ceva - adica nu de tipul femeia.ro sau eva.ro)
onutza: http://www.nastecumsimti.org/about/resurse/ http://www.thepeacefulbirthproject.com/ … ideos.html
Ultima oara a fost editat de katami (2011-06-10 15:51:59)
Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12) Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/
- yoyolina
- Moderator
- Inregistrat: 2007-09-04
- Mesaje: 18077
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
Kata, gand la gand Chiar vroiam sa iti trimit mesaj sa vii sa iti dai cu parerea si aici.
daca vrei sa mori sanatos, trebuie sa mori de foame.
- pokemon
- Diamond member
- De la: Craiova
- Inregistrat: 2006-10-06
- Mesaje: 33434
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
onu, nu imi mai amintesc nici macar numele autoarei. am cautat-o si eu pe net si nu am reusit sa dau de ea...stiu doar ca era scrisa de o doamna psiholog din timisoara.... se vorbea foarte mult acolo de dezvoltarea sentimentala a bebeilor in burtica, erau studii facute in legatura cu felul in care se fac legaturile intre copil si parinti, cum raspunde copilul la stimulii externi., o multime de chestii interesante. dar nu mai stiu de unde sa o iau si chiar mi-ar placea sa o recitesc
Indragostita de bebe Razvan si de tatic de bebe Razvan ♥ 2 ani+ ♥ No matter how you feel. Get up, dress up, show up, and NEVER give up
- katami
- Platinum member
- De la: sapte coline - orasu, nu vinu
- Inregistrat: 2008-01-09
- Mesaje: 20382
Re: Psihologia copilului - de la perioada prenatala la marea copilarie
yoyo
onutza, am editat eu mai sus cu o serie de carti (linkul 1) si resurse online (linkul 2)
Mama-cioara de 2 pui... perfecti, cum altfel? Cristian Matei (12.01.10) si Gabriel (27.07.12) Despre wrapuri, slinguri, wrap-tai-uri si alte esarfe port-bebe... despre natural parenting, despre alaptare si... cate putin si despre noi: http://www.wrapsling.ro/blog/
© ForumMamici.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.
|
|
|