TUMORILE OVARIENE
Ce sunt tumorile ovariene?
Una dintre afectiunile genitale feminine relativ frecvente este reprezentata de tumorile ovariene. Practic "tumoare ovariana" este un termen ambiguu prin care se desemneaza orice marire de volum a unui ovar sau doar
a unei portiuni din acesta. Majoritatea afectiunilor ovariene pot fi incluse la un moment dat in aceasta categorie care este, prin urmare, foarte heterogena, cuprinzand de la simple chisturi functionale pana la cancere deosebit de agresive. Medic Raluca Teodoru - Consultant 121
Publicat la data de 31.07.2002
Ce sunt chisturile ovariene?
Tumorile pot fi in general de doua feluri: chistice sau "solide". Tumorile chistice sunt ca un fel de "saculeti" plini cu lichid, in timp ce tumorile "solide" sunt, asa cum spune si numele, formate din tesut solid. Principalul mijloc de investigare "vizuala" a ovarului este ecografia; cu ajutorul sau poate fi masurat diametrul ovarului si/ sau pot fi observate anumite formatiuni tumorale. Ecografia depisteaza mult mai usor tumorile chistice decat tumorile solide.
Daca in cazul altor organe tumorile chistice apar mai rar, in cazul ovarelor acestea sunt frecvente. Majoritatea femeilor prezinta in anumite etape ale ciclului menstrual, "chisturi ovariene" si, datorita existentei ecografiei, in ziua de astazi acest diagnostic este stabilit deseori. De ce apar chisturile ovariene mai des decat in cazul altor organe? Explicatia este foarte simpla: prin insasi functionarea sa, ovarul produce o buna parte din aceste chisturi; este vorba despre foliculii ovarieni care cresc in fiecare luna, pentru a da nastere unui ovul matur. Acesti foliculi sunt ca un fel de "casute" care adapostesc ovulele in interiorul lor; asa cum copilul este protejat in uterul mamei intr-o punga cu lichid amniotic, la fel ovulul este protejat in ovar intr-un saculet cu lichid - foliculul ovarian. Acesti foliculi ovarieni au dimensiuni de la cativa milimetri pana la 1-2 cm, si ca urmare pot fi observati la ecograf de catre ochiul atent al medicului care realizeaza ecografia. Adesea chisturile ovariene observate sunt formatiuni dezvoltate in legatura cu functia ovarului de a da nastere celulelor reproducatoare feminine - ovulele; de aceea, acest tip de "chisturi" diagnosticate nu au, in multe cazuri, implicatii grave asupra sanatatii femeii.
Cat de grave sunt tumorile ovariene?
Marea majoritate a tumorilor ovariene observate nu au consecinte grave asupra sanatatii si/ sau vietii femeii. Din pacate insa, exista un numar mic de cazuri in care tumorile ovariene - atat chisturi cat si tumori "solide" - fie sunt maligne, fie dau nastere altor complicatii, despe care vom vorbi putin mai jos.
Tot din pacate, nu exista o legatura directa intre felul sau marimea unei anumite tumori ovariene, si gravitatea acesteia; totodata, nu exista semne sau simptome fizice speciale care sa diferentieze tumorile maligne de cele benigne. Diferentierea bening-malign nu se poate face decat prin examen anatomopatologic (adica extirparea tumorii si analizarea ei la microscop).
Decizia de a se interveni chirurgical sau nu - in scop terapeutic sau pentru analize de laborator - o va lua medicul, tinand cont de cativa factori, intre care cei mai importanti sunt ritmul de crestere a tumorii, marimea acesteia, varsta pacientei, evolutia sub tratamentul mdicamentos si complicatiile posibile. In afara unor situatii de urgenta, decizia de aplicare a unui tratament chirugical nu va fi luata de la inceput.
Lucrul cel mai important de retinut este insa ca o tumoare ovariana depistata trebuie intotdeauna urmarita. Este foarte important ca femeia sa respecte indicatiile medicului si tratamentul prescris, precum si sa revina la control atunci cand medicul considera ca este momentul potrivit.
Care sunt complicatiile posibile ale unei tumori ovariene?
Tumorile ovariene, chiar si cele benigne, se pot complica, in special daca sau dimensiuni mari. Tumorile se pot rupe, pot sangera, se pot torsiona sau uneori chiar infecta si in anumite situatii va fi nevoie de o interventie chirugicala de urgenta. Adesea, o astfel de tumoare ovariana complicata, in cazul unei femei de varsta fertila, va ridica problema unui diagnostic diferential cu o sarcina extrauterina rupta.
Ce tratamente se pot aplica in cazul tumorilor ovariene?
Tratamentul este decis de catre medic, care va tine cont in alegerea sa de mai multi factori, dupa cum am precizat mai sus. In general, exista doua optiuni terapeutice: tratament medicamentos si/ sau chirugical. In cazul tratamentului medicamentos, principalele clase de medicamente folosite sunt antiinflamatoriile nesteroidiene si preparatele hormonale. Tratamentul chirurgical se aplica tumorilor care nu retrocedeaza sub tratament medicamentos, tumorilor mai mari de 6-7 cm care nu mai dau inapoi sau tumorilor complicate.
Ce trebuie sa retinem pana la urma?
Chisturile ovariene sunt o forma de tumori ovariene, si anume tumorile care nu sunt solide, ci au un continut lichidian;
Diagnosticul de chist ovarian este pus adesea in ziua de astazi, prin examen ecografic;
Majoritatea chisturilor diagnosticate nu au nici un fel de consecinte pentru sanatatea femeii respective, deci nu trebuie sa ne speriem cand ni se stabileste acest diagnostic;
Pe de alta parte trebuie sa urmam atent indicatiile medicului, inclusiv sa revenim la control atunci cand suntem reprogramate, deoarece medicul nu poate pune un diagnostic corect de la primul examen clinic, ci doar urmarind evolutia chistului/ tumorii in timp, cu sau fara un anumit tratament medicamentos prescris.
VOI SPERANZE CHE SPERAI,SORRISI E PIANTI MEI.PROMESSE DI ALLEGRIA E SOGNI IN CUI VOLAI.
VENTO SOFFIERA,LA PIOGGIA PIOVERA, LA NEBBIA VELERA, IL SOLE PICCHIERA.ED IL RICORDO.IL RICORDO DI TE NON PASSA MAI.