Rh consecinte


#1 2007-09-11 07:11:50

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

rh consecinte

mi au iesit analizele eu am rh negativ si sotul meu rh pozitiv bebe din burtica are aproape 2 luni ce se poate face in aceasta situatie am auzit de un vaccin cand se face?doctora mea ginecolog ma poate primii abea marti a viitroare risc ceva daca astept pana atunci? cine stie ceva astept sfaturi?

Offline

 



#2 2007-09-11 07:12:56

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: rh consecinte

nu sunt probleme...daca nu ma insel...acel vaccin se face dupa nastere...pt bebe urmator...la prima sarcina e ok...daca gresesc ma va corecta doctoressa...


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#3 2007-09-11 07:15:10

Mandy
Hero member
De la: Bucuresti most of the time
Inregistrat: 2006-04-15
Mesaje: 3287

Re: rh consecinte

Si eu tin minte la fel,ca la prima sarcina nu sunt probleme.

Offline

 

#4 2007-09-11 07:18:07

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: rh consecinte

asta a gasit pe un site: Ce este incompatibilitatea Rh? Stricto sensu, incompatibilitatea de Rh apare in cazul unei transfuzii sanguine de la o persoana Rh pozitiva la una Rh negativa. In aceste circumstante anticorpii organismului transfuzat va distruge hematiile donorului, care au la suprafata lor antigene Rh. In practica sintagma aceasta este folosita pentru a descrie o situatie potential patologica in care o mama Rh negativa este insarcinata, fatul avand Rh pozitiv. De ce incompatibilitatea feto-materna este potential si nu franc patologica? Pentru ca, anatomic vorbind, circulatia sanguina fetala este strict separata de circulatia materna, astfel incat in mod normal hematiile fetale nu se intalnesc niciodata cu sangele matern. Dar in anumite circumstante patologice sau provocate (dezlipire de placenta, curetaje uterine, sarcina extrauterina, avorturi spontane, placenta adanc inserata (acreta), proceduri invazive precum amniocenteza, biopsia de vili chorionici, etc.) aceasta separare este alterata, astfel incat sangele fetal, purtator de antigene Rh, se amesteca cu sangele matern. Cele doua tipuri de sange fiind incompatibile, sistemul imunitar al mamei va reactiona, nerecunoscand hematiile Rh pozitive ale fatului fiind self, astfel ca va fabrica anticorpi anti-Rh, distrugand hematiile incriminate. Din fericire, la primul conflict, anticorpii formati sunt de tip IgM, care sunt molecule voluminoase ce nu pot traversa placenta, astfel incat nu pot afecta fatul. Aceasta este ocazia in care organismul matern devine sensibilizat la antigenele Rh, cu o exceptie. Exceptia apare atunci cand mama are grup O iar sangele fetal poarta oricare dintre antigenele de grup ABO (deci A, B sau AB), astfel incat hematiile fetale sunt distruse de anticorpii materni anti-ABO (care sunt deja prezenti in circulatie) inainte ca organismul matern sa "ordone" fabricarea de anticorpi anti-Rh. Cand mama este compatibila ABO cu fatul, apare izoimunizarea Rh feto-maternala.

Ce se intampla in cazul unei izoimunizari Rh? In momentul cand o mama deja alloimunizata Rh ramane din nou insarcinata apare pericolul ca fenomenul de transfuzie accidentala dintre circulatia fetala si cea materna sa se repete. Daca acest lucru se intampla, hematiile fetale patrunse in circulatia materna vor declansa un raspuns imun foarte rapid (numit anamnestic deoarece sistemul imunitar "tine minte" ca a mai fost vizitat de intrusii respectivi) caracterizat prin fabricarea de noi anticorpi anti Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnita purtatoare de antigene Rh. Din nefericire pentru fat anticorpii din generatia aceasta sunt de tip IgG, care au molecula mica si pot traversa placenta. Nu este nevoie de foarte multa imaginatie pentru a intui ce urmeaza: anticorpii materni patrund in circulatia fetala si distrug orice hematie intalnita. Amploarea "macelului" eritrocitar fetal este proportionala cu concentratia (numarul) de anticorpi fabricati de catre mama. In functie de aceasta, afectarea hematiilor fetale poate varia de la alterare minima pana la distrugere masiva. Deci, ca o concluzie, avem de a face cu o anemie hemolitica a fatului.

Ce face fatul in aceste circumstante? In momentul cand hematiile fetale incep sa fie distruse de catre anticorpii materni, transportul de oxigen la nivelul organelor fetale este diminuat, astfel incat fatul intra in hipoxie. Pentru a suplini pierderile, copilul incepe sa produca mai multe hematii prin hiperplazia (cresterea in volum) maduvei osoase unde are loc sinteza eritrocitara, fenomen ce duce la deformarea oaselor respective (stern, oasele craniului). Pe masura ce tot mai multe hematii sunt distruse, resursele maduvei sunt depasite astfel incat fatul este obligat sa recruteze alte organe hematoformatoare care sa suplineasca eritropoieza ineficienta. Acestea sunt splina, ficatul si rinichiul, cresterea in volum a acestora conducand la cresterea in volum a abdomenului fetal. Cum ficatul este si locul sintezei proteice, si cum acesta este acum "preocupat" cu sinteza de hematii, neglijand oarecum functia lui proteino-formatoare, cantitatea de proteine din sange scade dramatic, astfel incat acestea nu mai pot indeplini una dintre functiile lor, aceea de retinere a apei in interiorul vaselor de sange, rezultand extravazarea plasmei cu aparitia edemelor si a ascitei fetale.

De asemenea fatul incearca sa scape cat mai eficient de hemoglobina in exces, rezultata din hemoliza, formand bilirubina. Aceasta este excretata in lichidul amniotic dar se depune si in tesuturile fetale, rezultand icterul.

Tabloul descris mai sus face referire la cazul unei afectari masive a eritrocitelor fetale. Daca afectarea este dramatica, se poate produce moartea intrauterina a fatului, situatie denumita anasarca feto-placentara. Daca fatul reuseste sa supravietuiasca pana la termen el devzolta dupa nastere icter, situatie denumita icterul hemolitic al nou-nascutului. El poate fi minor, capacitatea naturala de eliminare a bilirubinei depuse in tesuturi fiind eficienta, sau grav, circumstanta in care bilirubina se depune in nucleii striati situati in creierul copilului, determinand aparitia icterului nuclear, boala cu afectare neurologica deosebit de severa.

Strategia in cazul unei incompatibilitati Rh. In medicina este mai usor a preveni decat a trata. In consecinta in cazul unei incompatibilitati Rh este imperios a preveni aparitia alloimunizarii feto-maternale, deci implicit a consecintelor acesteia. Cu se poate face acest lucru? Nu foarte greu. Trebuie doar putina bunavointa si responsabilitate din partea doctorului ginecolog. Fiecarei paciente trebuie sa i se identifice de la prima vizita grupa sanguina ABO si Rh, si sa i se faca un screening pentru anticorpi daca se observa o incompatibilitate cu partenerul sau daca exista suspiciunea unei alloimunizari accidentale in antecedente. Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatele screeningului negative sunt candidate pentru terapia profilactica cu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor materni anit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incat in aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curenta nu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fi distrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a aminti ca profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copilului este si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standard odata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceasta ultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#5 2007-09-11 07:20:07

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

Re: rh consecinte

hmm medicul de fam mi a zis sa merg cat mai curand la doctor ca tre sa incep nush ce injectii....poate stie doctoressa mai multe va multumesc oricum

Offline

 

#6 2007-09-11 07:22:48

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: rh consecinte

crys_ty_na a scris:

Pacientele gasite cu Rh negativ si cu rezultatele screeningului negative sunt candidate pentru terapia profilactica cu imunoglobuline anti-D ( indreptate impotriva anticorpilor materni anit-Rh). Viata acestor anticorpi este de cca 12 saptamani, astfel incat in aceasta perioada orice transfuzie accidentala in sarcina curenta nu se va finaliza cu alloimunizare intrucat anticorpii materni vor fi distrusi de catre imunoglobulina administrata. Este redundant a aminti ca profilaxia este inutila in cazul in care tatal sigur al copilului este si el Rh negativ. Imunoglobulina anti-D se administreaza standard odata in saptamana 28 de amenoree si apoi 72 ore postpartum (aceasta ultima doza se face doar daca copilul este Rh pozitiv).

probabil ca la asta se referea...


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#7 2007-09-11 07:42:44

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: rh consecinte

crys26buc...uite ce ai de facut: trebuie sa dozezi anticorpii anti-Rh(asta se face la institutul de hematologie) cam la fiecare 3 luni. Nu iti fa griji acum pentru bebe din burtica(fie vorba intre noi poate sa aiba si el Rh negativ si chiar sa nu fie probleme)...ginecologul te va trimite, sunt sigura. In rest, nu te stresa, functie de rezultatele de la aceste dozari de anticorpi, mai tirziu, cind sarcina va fi mai mare(luna a 7a) medicul va decide conduita de urmat. Oricum, vaccinul acela il vei face dupa ce nasti, daca, si numai daca, acest copil e Rh pozitiv(cum spuneam, poate foarte bine sa fie si Rh negativ.


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#8 2007-09-11 07:46:16

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

Re: rh consecinte

se face cumva si la cantacuzino ? acolo mi a dat trim sa mi fac listeria si alti virusi....pot face acolo?

Offline

 

#9 2007-09-11 07:50:41

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: rh consecinte

cryss26buc, eu stiu ca se face la institutul de hematologie...mai mult, cu caldura iti recomand acolo sa mergi...stiu ca vrei sa scutesti din drumuri si ca vrei sa iti faci viata cit de usoara...oar ca prioritar acum e sa faci tot ce trebuie facut, asa cum trebuie, pentru ca sarcina sa mearga bine si sa ai un copil sanatos. Indiferent ca asta iti complica nitel existenta.
Acum, mergi cu analizele ce le ai la medic. El te va indruma(ginecologul) cind exact sa dozezi anticorpii(nu se dozeaza la intimplare, cind ni se abate noua sau mai stiu eu cum ci la anume virste de sarcina)...


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#10 2007-09-11 07:55:47

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

Re: rh consecinte

aha am inteles si unde este acest institut? asta vroiam sa stiu, credeam ca e vb de institutul cantacuzino altul in buc nu stiu....o sa merg dar cum am mai spus abea marti sper sa nu fie tarziu prefer sa ma sfatuiesc cu dna Niculescu de la Bucur ea va fi med meu

Offline

 

#11 2007-09-11 08:00:32

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: rh consecinte

cryss26buc, alt medic mai bun nici ca poti avea...nu va fi prea tirziu marti. Mergi deci marti cu analizele la dinsa si te va indruma.


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#12 2007-09-11 08:08:08

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

Re: rh consecinte

multumesc asa ziceam si eu....

Offline

 

#13 2007-09-11 08:11:58

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: rh consecinte

in rest, stai calma


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#14 2007-09-11 08:34:26

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

Re: rh consecinte

stau m am linistit...multe pareri multe griji stiti cum e acum insa stiu ca ce spuneti e corect...si ca sunteti bine informata cu ocazia asta vreau sa va multumesc sincer ca de multe ori v am suparat cu panica mea. sa va dea d zeu sanatate d voastra si familiei.

Offline

 

#15 2007-09-11 09:20:40

Al Pacino
Administrator
Participant la intalnirea nationala
De la: Bucuresti
Inregistrat: 2006-02-01
Mesaje: 20455

Re: rh consecinte

cryss26buc, iti multumesc...si nu te ingrijora, nu m-ai suparat...poate nu am avut eu intotdeauna cita rabdare ar fi trebuit...
cu parerile stiu cum e. tocmai de aceea te sfatuiesc sa nu te uiti decit la ce zice dr. Niculescu...pe restul nu ii baga in seama


Comentariile de mai sus au in exclusivitate scop
informativ si educativ. Ele nu sunt menite si nu pot
inlocui examinarea directa de catre medic.

Offline

 

#16 2007-09-11 15:20:25

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

Re: rh consecinte

am o veste nici nu stiu cum sa o iau..............am sarcina gemelara....am aflat azi de 7 sapt si 3 zile am crezut ca pic jos....wink)))

Offline

 

#17 2007-09-11 15:22:39

o'hara
Platinum member
De la: bebeloi iubiti
Inregistrat: 2007-01-18
Mesaje: 19256

Re: rh consecinte

mi s-a facut pielea de gaina big_smile sa iti traiasca si sa aveti putere sa ii cresteti frumos! sarcina usoara puss vei avea nevoie...dar va fi frumos big_smile


mami de minuni hjarta

Offline

 

#18 2007-09-11 15:36:22

crys_ty_na
Platinum member
De la: Oradea
Inregistrat: 2006-08-19
Mesaje: 23955

Re: rh consecinte

oooooo.....felicitari big_smile sa ti creasca mari....si tot cu vesti bune sa vi la noi smile


happy with him...inlove with him...puss

Offline

 

#19 2007-09-11 15:39:45

cryss26buc
Full member
Inregistrat: 2006-12-28
Mesaje: 479

Re: rh consecinte

sa dea dumnezeu.............sa fie bine va tin la curent

Offline

 

 Acum



   

Footer-ul board-ului

© Copyright 2002–2025 forummamici.ro
© ForumMamici.ro.
Reproducerea integrala sau partiala a textelor sau a fotografiilor din oricare pagina a site-ului anticonceptionale.ro va fi posibila numai cu acordul nostru scris.