10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre infectia cu E.coli la copii

Printre afectiunile frecvente cu care se confrunta copiii, mai ales cei de varste mici, se numara si infectia cu bacterii de tip E.coli, o afectiune care poate fi foarte periculoasa daca nu este tratata la timp.

Bacteriile de tip E.coli pot cauza infectii la nivelul aparatului digestiv, dar si infectii urinare. Cele mai comune simptome ale infectarii cu E.coli sunt febra peste 39 de grade, diareea, deseori cu sange, varsaturile si durerile abdominale.


Desi aceasta bacterie se gaseste in mod normal in intestine si pare inofensiva, anumite tulpini ale ei, mai agresive, pot ajunge prin ingerare de alimente infestate sau prin intermediul fecalelor, in organism, unde incep sa faca ravagii.

Care sunt cele mai importante lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre infectarea cu E.coli?

1. Infectarea cu E.coli se transmite prin maini nespalate sau alimente contaminate

Un copil se poate imbolnavi foarte usor de aceasta afectiune daca atinge, de exemplu, o clanta pe care a pus mana un copil infestat cu E.coli, care nu s-a spalat pe maini. De asemenea, aceasta bacterie se poate gasi si in carnea preparata insuficient, produsele lactate nepasteurizate bine sau pe fructele si legumele crude nespalate. Apa poate fi si ea o sursa de infestare cu E.coli, de aceea, copiii trebuie sa primeasca apa din surse sigure.

2. La bebelusi, infectarea cu E.coli este foarte periculoasa

Bebelusii reactioneaza cel mai dur la aceasta bacterie, deoarece sistemul lor imunitar este fragil si starea de sanatate li se poate deteriora foarte rapid. Infectiile urinare cu E.coli pot degenera in sindrom hemolitic uremic, o boala foarte grava, care necesita internare si tratament agresiv cu antibiotice.

3. Infectarea cu tulpini E.coli agresive se trateaza numai cu antibiotic

Deoarece bacteriile E.coli au multe tulpini, trebuie facuta o antibiograma pentru a sti exact ce antibiotic o poate ucide. De multe ori, unele tulpini sunt rezistente la multe tipuri de antibiotic care poate fi dat pe cale orala, de aceea copilul trebuie internat pentru a primi antibioticul pe cale venoasa.

Citeste si Sfaturi pentru administrarea corecta a antibioticului la copiii mici.

4. Infectarea cu tulpini usoare de E.coli se poate trata si de la sine

Unele tulpini de E.coli nu sunt periculoase, motiv pentru care aceasta afectiune trece usor in 3-4 zile, fara cine stie ce tratament. Se recomanda un regim alimentar anti-diareic si evitarea medicamentelor anti-diareice, acestea nu fac decat sa retina mai mult bacteria in organism. La copilul mic trebuie facute neaparat analizele si mers la medic chiar daca simptomele nu sunt severe.

5. Copiii trebuie spalati mereu pe maini

Pentru a se evita contaminarea cu E.coli, copiii trebuie spalati mereu pe maini sau stersi cu servetele antibacteriene. De asemenea, trebuie evitate lactatele neambalate pentru copiii mici si, in general, laptele nepasteurizat. Apa pentru prepararea laptelui la copiii mici trebuie sa fie plata sau fiarta si racita.

6. Febra peste 39 de grade la bebelusi poate indica infectarea cu E.coli

Daca bebelusul are febra mare, neinsotita de vreun alt simptom, poate fi vorba de o infectie urinara cu E.coli. Daca febra persista, parintii trebuie sa duca copilul la medic pentru analize de urina, fecale, dar si teste de sange.

Citeste si Febra la copiii mici – de ce apare si cum o tratam?

7. Evolutia bolii poate fi rapida la copiii sub 2 ani

Simptomele cele mai grave ale infectiei cu bacteria E.coli apar, in cele mai multe cazuri, la copiii sub 2 ani si batrani. Simptomele severe sunt diareea cu sange, infectii urinare severe cu afectare renala si probleme hematologice.

8. Infectia urinara cu E.coli poate recidiva

Partea cea mai neplacuta a acestei boli este ca ea recidiveaza la copiii mici care, desi primesc antibiotic si se vindeca, dupa 1-2 luni ei se imbolnavesc din nou. Infectia cu E.coli poate recidiva si de 6-7 ori, chiar daca parintii iau toate masurile de precautie.

9. Daca un bebelus are diaree severa, trebuie mers la medic

Deoarece boala avanseaza rapid in cazul bebelusilor, parintii trebuie sa ii duca la medic inca de la prima zi de diaree, pentru a face un examen de fecale si urina. Problemele renale si complicatiile hematologice pot sa apara chiar si la o saptamana de la aparitia diareei.

10. Infectarea cu E.coli poate duce la deshidratare in cazul copilului mic

Deoarece produce diaree si o stare generala proasta, lipsa poftei de mancare si accese lungi de plans, copiii mici risca sa se deshidrateze foarte repede. Pentru rehidratare se recomanda apa, ceaiuri, saruri speciale de la farmacie. In cazul in care copilul este foarte mic si refuza orice fel de lichid, el trebuie rehidratat pe cale venoasa.

Citeste si Ce trebuie sa stii despre infectia urinara la bebelusi?

Sursa foto: madreaprendiz.com

 

Adauga comentarii!