Nu-i asa ca numele Montessori iti este foarte familiar? In general, multe persoane cand aud de Montessori se gandesc la gradinitele Montessori sau la jucariile educative din lemn, care ajuta copilul sa invete de mic culorile, cifrele, sa isi coordoneze cat mai bine miscarile si sa faca tot felul de operatii logice usoare. Putine persoane stiu insa de Maria Montessori, o italianca pedagog care a pus bazele celebrei metode de invatamant Montessori.
Maria Montessori a incercat sa schimbe perceptia parintilor asupra copiilor si sa ii faca sa inteleaga ca cea mai buna maniera de a-i educa este sa-i lase sa se dezvolte cat mai independent, cu cat mai putina interventie.
Cum functioneaza sistemul Montessori?
– copilul nu este certat sau pedepsit;
– nu exista ideea de ierarhie la copii, fiecare se dezvolta in directia care ii place;
– copilului trebuie sa i se creeze un mediu cat mai apropiat de nevoile lui;
– la gradinita clasele trebuie sa fie mixate, copii mici cu copii mari, astfel incat cei mici sa invete de la cei mari;
– copiii trebuie sa aiba libertate de miscare in clasa si nu sa fie obligati sa stea intr-un singur loc;
– copilul nu trebuie corectat, ci indrumat in directia buna.
Printre cele mai importante etape in dezvoltarea unui copil identificate de Maria Montessori se numara urmatoarele:
– invatarea limbajului (de la nastere pana la varsta de 6 ani);
– manifestarea interesului pentru obiecte mici (de la 18 luni la 3 ani);
– rafinarea simturilor (de la nastere pana la varsta de 4 ani);
– invatarea comportamentului social (de la 2 ani si jumatate pana la 4 ani);
– perioada de normalizare, cand copilul invata sa se concentreze la ceea ce face, intelege relatiile sociale si empatizeaza cu ceilalti (de la 3 la 6 ani);
– formarea simtului moral si a independentei intelectuale (de la 6 la 12 ani);
– perioada de adolescenta (de la 12 la 18 ani), care inseamna de fapt o perioada dificila de tranzitie la persoana adulta.
Care sunt cele mai importante principii de educatie formulate de Maria Montessori?
1. Copiii asimileaza cele mai multe cunostinte cand li se lasa libertatea de a alege.
2. Atunci cand un copil este interesat de anumite activitati, parintii trebuie sa incerce sa-l ajute sa se dezvolte in acea directie.
3. Copilul invata cel mai bine din mediul inconjurator, de aceea parintii trebuie sa ii creeze un mediu cat mai educativ. De exemplu, sa ii cumpere carti, creioane, creta, jocuri si jucarii educative. Copilul isi construieste activitatile in functie de ceea ce i se ofera. Cu alte cuvinte, se raporteaza la ceea ce are.
Citeste si Cum ii dezvolti copilului dorinta de a citi.
4. Copilul nu trebuie sa fie educat dupa sistemul pedeapsa-recompensa, acest sistem este un fel de sclavie a spiritului. Copilul trebuie sa faca ceea ce ii place lui si nu sa le faca placere celorlalti.
5. Copilul trebuie lasat sa se joace si cu copii mai mari, in acest fel va invata din experienta lor.
6. Copilul criticat si judecat constant, ajunge la randul lui sa ii judece pe ceilalti. De asemenea, copilul tratat cu ostilitate va incerca sa raspunda si el la randul lui cu ostilitate.
7. Cand un copil este prins intr-o activitate, el nu trebuie intrerupt.
8. Ofera-i ajutor copilului doar daca acesta ti-l cere si nu interveni sa ii rezolvi mai repede puzzle-ul sau sa ii termini activitatea pe care a inceput-o.
9. Cand un copil este incurajat constant in ceea ce face, el devine increzator in fortele proprii. Pe de alta parte, daca activitatile lui sunt ridiculizate, el devine timid si temator.
10. Raspunde la intrebarile copilului tau cu seriozitate, oricat de ridicole ti s-ar parea. Copilul trebuie respectat, indiferent de situatie.
Citeste si 7 motive sa nu tipi la copilul tau.
Sursa foto: pinterest.com