Nu toate afectiunile vin cu simptome foarte evidente care sa ne alarmeze si sa ne trimita la medic. In cazul copiilor, anumite afectiuni sunt si mai dificil de depistat, deoarece ei nu stiu sa exprime foarte clar lucrurile care sunt in neregula cu sanatatea lor. Unele simptome ale unor afectiuni pot fi destul de subtile si greu de remarcat de parinti.
Iata mai jos cateva simptome pe care sa nu le ignori si sa mergi cu copilul la medic:
1. Nu reactioneaza la sunete puternice
Cand e vorba de bebelusi, este foarte greu sa iti dai seama daca ei aud asa cum trebuie. In general, bebelusii nu reactioneaza la stimulii din mediul inconjurator asa cum ne-am astepta, insa, cu toate astea, zgomotele puternice ar trebui sa le starneasca niste reactii. Daca observi ca cel mic nu reactioneaza la niciun fel de zgomote, mergi cu el la medic pentru un control.
2. Are auzul destul de slab
Cu cat copiii inainteaza in varsta, cu atat ei sunt mai expusi la zgomote puternice: filme la cinema, jocuri video, muzica la casti, concerte, muzica data tare la festivaluri si altele asemenea. Potrivit unor studii, 12% dintre copii cu varstele intre 6 si 19 ani au probleme cu auzul din cauza expunerii la sunete puternice. Medicii recomanda limitarea timpului petrecut in locurile zgomotoase si reducerea sunetului la televizor, laptop, casti.
3. Nu se poate concentra
Problemele de concentrare sunt destul de greu de depistat la bebelusi si copii mici. Cu toate astea, le poti arata obiecte pentru a observa daca le urmaresc cu privirea. Cand copiii se afla la scoala si au dificultati in a se concentra la ceva, cel mai bine este mergi cu ei la medic pentru investigatii. Poate fi vorba de o problema cu vederea sau de un deficit de atentie care trebuie corectat.
4. Are febra mare si dureri puternice de cap
Copiii au mereu afectiuni minore care sunt insotite de febra. Insa, cand febra apare insotita de o durere intensa de cap, atunci trebuie sa mergi de urgenta la medic deoarece poate fi vorba de meningita. Meningita se manifesta prin durere de cap, sensibilitate la lumina, eruptie pe corp, rigiditate a gatului.
5. Se plange constant de dureri abdominale
Durerile de burta sunt comune la copii, insa daca sunt localizate in partea dreapta a abdomenului, pot indica o apendicita. Apendicita este insotita de simptome ca lipsa poftei de mancare, greata si varsaturi, diaree, durere abdominala constanta, moleseala, o stare generala proasta.
6. Oboseste repede
Daca cel mic da semne de oboseala fara sa fi avut cine stie ce activitate, atunci poate fi vorba de o afectiune care inca nu si-a aratat toate simptomele. Cauzele pentru oboseala extrema la copii pot fi dintre cele mai variate: depresie, probleme cardiace, alergii, anemie, astm, o infectie virala, o problema cu rinichii s.a.m.d.
8. Nu respira corect
Stiai ca primele semne de astm apar inainte de varsta de 5 ani? Acest lucru face ca boala sa fie destul de greu de diagnosticat deoarece copilul nu stie sa spuna cum se simte. Printre simptomele astmului se numara respiratia suieratoare, agitatia, oboseala cand alearga sau se joaca, folosirea muschilor pieptului atunci cand respira. Copiii care respira alert cand se joaca sau alearga pot avea astm.
7. Ii este sete mereu
Cel mai ingrijorator lucru la setea excesiva este ca ea este un important simptom al diabetului de tip 1 sau al diabetului insipid. Daca observi la copilul tau ca bea apa mai mult ca de obicei, urineaza mult, pierde in greutate, are pielea uscata si extremitatile reci, este nelinistit si plange mult, mergi la doctor pentru un control. Setea extrema nu este neaparat un semn de diabet, ea poate indica deshidratarea sau o infectie virala.
8. Pierde in greutate fara motiv
Pierderea in greutate fara un motiv anume este mereu semn de ingrijorare. Daca ti se pare ca cel mic slabeste de la o zi la alta, mergi la medic pentru investigatii. Scaderea in greutate poate fi provocata de o afectiune a sistemului gastrointestinal, intoleranta la lactoza, factori de stres, infectii sau diverse boli metabolice.
9. Urineaza prea mult sau prea putin
Cauzele posibile pentru urinarea excesiva pot fi nenumarate, de la diabetul insipid si diabetul zaharat, pana la insuficienta renala sau infectia urinara. De asemenea, cantitatea mica de urina poate semnala deshidratarea, o infectie urinara sau o problema cu rinichii.
10. Este somnolent
Somnolenta si lipsa de interes pentru joaca ar trebui sa alarmeze orice parinte. Cand un copil da semne ca este slabit, obosit si vrea sa doarma mereu, atunci este clar ca ceva se intampla cu el si trebuie sa mergi de urgenta la doctor. Somnolenta la copii poate indica o tulburare de somn, insa si o afectiune mai grava.
Citeste si:
Respiratia urat mirositoare la copiii mici: cauze si remedii