10 superalimente care imbunatatesc imunitatea copiilor

Te intrebi daca mancarea pe care i-o oferi copilului contine suficiente proteine, fier si calciu? Iti este teama sa nu aiba carente nutritionale? Stai linistita, nu esti singura, toate mamicile isi fac foarte multe griji in privinta alimentatiei copiilor, mai ales ca, de cele mai multe ori, ei refuza multe alimente si nu se conformeaza planului alimentar impus de parinti.

Potrivit nutritionistilor, aceasta grija poate fi diminuata daca sunt introduse cat mai des in meniul copilului alimente care acopera toate cerintele nutritionale ale organismului. Daca bifezi aceste alimente, atunci nu trebuie sa te mai ingrijorezi pentru carente sau imunitate scazuta.


Care sunt, asadar, alimentele care imbunatatesc imunitatea si ajuta la o crestere cat mai armonioasa a copilului?

1. Ouale

Indiferent ca le prepari fierte, sub forma de oua ochiuri sau omleta, ouale reprezinta o adevarata sursa de proteine si calciu, esentiale pentru dezvoltarea osoasa si musculara. Galbenusul de ou este bogat in zinc, fier, vitaminele A, B si D.

2. Nucile si migdalele

Ca sa fii sigura ca cel mic consuma nuci si migdale, trebuie sa te obisnuiesti sa le consumi si tu. Cumpara mereu nuci si migdale si lasa-le la vedere, copilul va apela mereu la ele cand va simti nevoia sa rontaie ceva. Nucile contin grasimi sanatoase, iar migdalele sunt bogate in calciu.

3. Cerealele integrale

Vitaminele de tip B, fibrele, proteinele, grasimile bune si mineralele sunt cele mai importante calitati ale cerealelor integrale. Ele confera energie, accelereaza digestia si dau o satietate pentru mult timp dupa masa.

4. Usturoiul si ceapa

Usturoiul si ceapa sunt alimente recunoscute pentru faptul ca ajuta la intarirea imunitatii, de aceea sunt recomandate deseori in tratamentul racelii si gripei. Ele au proprietati antibacteriene, contin vitaminele A, C, multe B-uri, dar si calciu, fosfor, potasiu, magneziu si seleniu.

5. Somonul

Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul ca somonul este o sursa importanta de acizi grasi omega 3 importanti pentru dezvoltarea creierului, prevenirea obezitatii, dar si pentru mentinerea sanatatii ochilor si a inimii. Un lucru deloc de neglijat este faptul ca somonul poate fi de ajutor copiilor care au crize de astm.

6. Fructele colorate intens

Zmeura, afinele, strugurii rosii, fructele mango, portocalele, lamaile, rodiile, pepenele rosu si galben, piersicile si, in general, toate fructele colorate intens au un continut mare de antioxidanti, esentiali pentru o inima sanatoasa si o imunitate de fier.

Citeste si 4 idei de deserturi fara zahar pentru cei mici.

7. Iaurtul

In general, copiii au perioade in care refuza iaurtul si perioade in care il consuma regulat. Cea mai buna idee sa-i faci sa manance mereu iaurt este sa combini iaurtul cu fructe, proaspete sau uscate, cereale integrale sau miere. Iaurtul contin bacterii bune care contribuie semnificativ la sanatatea sistemului digestiv.

8. Legumele verzi

Spanacul, salata verde, sparanghelul, patrunjelul, rucola, ceapa verde, varza, mazarea, broccoli, fasolea verde si alte asemenea alimente sunt adevarate surse de energie si sanatate pentru organism. Obisnuieste-ti copilul cu aceste alimente de la o varsta frageda, ca sa nu le refuze mai tarziu.

9. Uleiul de masline

Uleiul de masline este un ingredient de baza al dietei mediteraneene, considerata una dintre cele mai sanatoase diete din lume. Uleiul de masline este bogat in grasimi sanatoase, care nu cresc colesterolul. Pentru a beneficia de toate calitatile uleiului de masline, foloseste-l crud, in salate.

10. Lintea

Lintea este o sursa importanta de proteine vegetale, fier, fibre, vitamine de tip B, potasiu, magneziu, fosfor si cupru. Consumul regulat de linte reduce colesterolul, protejeaza inima, combate constipatia, scade nivelul de zahar din sange si asigura o senzatie de satietate pentru multe ore dupa masa.

Tu ce alimente ii oferi cel mai des copilului tau?

Citeste si:

5 ingrediente care fac piureurile bebelusilor mai satioase

 

Adauga comentarii!