Indiferent ca alegi lintea rosie, verde, galbena sau neagra, ea este delicioasa in salate, supe si tocanite. Lintea este renumita mai ales pentru faptul ca asigura un tranzit intestinal sanatos, deoarece este bogata in fibre, dar si pentru doza importanta de energie pe care o aduce organismului, datorita cantitatilor semnificative de carbohidrati si proteine pe care le contine.
Alti nutrienti pe care ii gasim in linte sunt molibdenul, un microelement care imbunatateste metabolismul celular, acidul folic, magneziul, fierul, fosforul, cuprul, potasiul, sodiul, diverse vitamine de tip B, zincul si manganul.
In general, cel mai recomandat tip de linte pentru copiii mici este lintea rosie, deoarece fierbe foarte repede si nu creeaza probleme digestive (balonare, gaze intestinale). Daca alegi lintea verde sau galbena, ai grija sa o fierbi in mai multe ape si pentru o perioada mai mare de timp.
Azi iti recomandam 3 retete delicioase cu linte pentru copiii mai mari de un 1 an:
1. Mancarica de linte rosie
Copiii trebuie obisnuiti inca de mici cu tot felul de condimente si arome, in acest fel vor invata sa aprecieze si alte tipuri de mancaruri, nu numai pe cele care tin de bucataria romaneasca.
Ingrediente:
– o cana de linte rosie;
– o ceapa;
– un sfert de lingurita de praf de chimen;
– o jumatate de lingurita de turmeric;
– un sfert de lingurita de praf de coriandru;
– 1 morcov;
– un ardei gras;
– 2 linguri ulei de masline;
– 2-3 rosii facute piure;
– 2 catei de usturoi;
– putina sare;
– patrunjel sau marar.
Mod de preparare:
Spala lintea si pune-o 15 minute la inmuiat. Intr-o tigaie, pune uleiul la incins, adauga o ceasca de apa, ceapa, morcovul, usturoiul, ardeiul gras, morcovul, praful de chimen, tocate in prealabil marunt. Soteaza-le putin cat sa se inmoaie, apoi adauga o cana de apa, lintea, turmericul, coriandrul, rosiile. Lasa-le sa fiarba vreo 20 de minute, apoi orneaza cu verdeata. Acest fel de mancare merge foarte bine cu orez.
Citeste si 5 idei de gustari sanatoase pentru copii.
2. Humus de linte rosie
Stiai ca humusul nu se poate face numai din naut, ci si din linte rosie?
Ingrediente:
– o cana de linte rosie;
– 4 catei de usturoi;
– 3 lingurite pasta de susan;
– 2 linguri ulei de masline;
– zeama de lamaie;
– sare;
– un varf de lingurita de praf de chimen.
Mod de preparare:
Fierbe lintea pana se inmoaie, scurge-o, iar cand s-a racit pune-o in blender cu usturoiul, pasta de susan, uleiul de masline, zeama de lamaie, sarea si chimenul. Mixeaza bine pana cand obtii o pasta fina, cremoasa.
3. Ciorba de linte
Ciorba de linte este un fel de mancare foarte hranitor, pe placul copiilor. Pentru ca are consistenta unui piure, ea poate fi data si copiilor care au implinit 9 luni.
Ingrediente:
– o cana de linte rosie;
– o ceapa taiata marunt;
– un morcov tocat marunt;
– 2 catei de usturoi taiati fin;
– 2-3 rosii facute piure;
– o lingura de ulei de masline;
– putin praf de chimen;
– putina sare.
Mod de preparare:
Pune lintea la fiert in 4 cani de apa, dupa ce in prealabil a stat la inmuiat 10-15 minute. Dupa ce incepe sa fiarba adauga legumele tocate marunt, mai putin usturoiul, si lasa-le sa fiarba. Cand lintea mai are 15-20 minute pana sa fie gata, adauga si usturoiul.
Dupa ce toate ingredientele au fiert si s-au inmuiat bine, pune lingura cu ulei de masline, praful de chimen, opreste focul, si amesteca supa cu blenderul.
Pofta buna!
Citeste si 7 idei de mic dejunuri rapide si sanatoase pentru copii.