5 beneficii ale somnului de pranz la copii

Dupa varsta de 3 ani, multi copii refuza sa mai doarma la pranz si, din cauza oboselii, devin foarte irascibili pana la sfarsitul zilei. Deoarece creierul se afla intr-un proces accelerat de dezvoltare pana la varsta de 7 ani, somnul de pranz trebuie mentinut cat mai mult timp cu putinta. Un somn de pranz de doar o jumatate de ora dupa scoala, cresa sau gradinita va ajuta creierul sa se reseteze si sa fie capabil din nou sa acumuleze informatie noua.

De ce este important somnul de pranz?


1. Un copil care doarme la pranz este un copil care invata

Stiai ca cel mai important stadiu al dezvoltarii cognitive la copii are loc in timpul somnului? Potrivit unor studii la care au participat mai multi copii s-a aratat ca cei care dormeau la pranz aveau un nivel mai bun de acumulare a cunostintelor fata de cei care nu aveau acest obicei.

2. Un copil care doarme la pranz este un copil care creste sanatos

Nu numai creierul se bucura de somnul de la pranz, ci si celelalte parti ale corpului. Somnul calmeaza inflamatiile din corp, imbunatateste sanatatea inimii, elimina starea de stres din organism si intareste imunitatea. Un corp odihnit este asadar un corp care se dezvolta armonios.

3. Un copil odihnit este un copil vesel

De cate ori nu ti s-a intamplat sa nu te mai intelegi cu copilul tau din cauza tantrumurilor? Crizele de nervi, furia, starea de agitatie si anxietatea sunt toate provocate de lipsa suficienta de odihna. Cand copiii sunt obositi si nu vor sa doarma la pranz, intervin deficitul de atentie, hiperactivitatea si starea de agitatie, de aceea parintii ar trebui sa convinga copilul sa doarma la pranz atunci cand este hiperactiv si obosit.

4. Un copil odihnit este un copil care se poate concentra

Un studiu realizat la o universitate din Colorado a analizat mai multi copii care rezolvau puzzle-uri cu un grad ridicat de dificultate. Copiii care nu dormisera la pranz au fost cu 31% mai dezamagiti ca nu au reusit sa faca puzzle-ul respectiv. De asemenea, s-au aratat cu 34% mai putin incantati cand au terminat cu succes puzzle-ul. Concluzia studiului a fost aceea ca atunci cand somnul de pranz lipseste, emotiile negative sunt accentuate si cele pozitive sunt diminuate.

5. Un copil care doarme la pranz este un copil care se odihneste mai bine noaptea

Faptul ca te gandesti sa il culci pe cel mic mai devreme in zilele in care nu a dormit la pranz nu inseamna automat ca ii asiguri un somn lung si odihnitor. Pana la culcare, copilul va fi prea obosit, iar somnul lui va fi unul agitat si intrerupt. Mai mult de atat, va fi mofturos, stresat si hiperactiv la culcare, deoarece a fost prea coplesit de cantitatea de informatie acumulata peste zi.

Cand nu are nevoie copilul de somn la pranz?

  • nu a avut suficienta activitate peste zi;
  • a stat toata ziua in casa;
  • nu a dat semne de oboseala si nici de hiperactivitate;
  • s-a trezit tarziu si este odihnit;
  • se concentreaza la activitatile pe care le are fara sa se enerveze.

Potrivit pediatrilor, pana la varsta de 3 ani, somnul de pranz este obligatoriu la toti copiii, deoarece creierul lor nu poate furniza energie pentru toate activitatile de peste zi si au nevoie de o perioada de odihna.

Citeste si:

Cum se schimba somnul copilului dupa varsta de 2 ani

De cat somn au nevoie copiii intre 1 si 3 ani?

Copilul se trezeste mereu mofturos? 5 moduri prin care il ajuti sa se inveseleasca

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

 

Adauga comentarii!