5 lucruri pe care sa le spui cat mai rar copiilor tai

In ultima vreme se scriu atatea tratate despre cresterea copiilor, incat e imposibil sa mai tii pasul cu ele. Rasfoind cateva dintre ele, am dat peste cateva sfaturi demne de retinut despre lucrurile pe care nu e recomandat sa le spui copiilor, deoarece impactul emotional pe care il au asupra lor este destul de mare. Care sunt acestea?

1. “Bravo” la orice lucru marunt


Diverse studii au aratat ca incurajarile, laudele si felicitarile pe care le adreseaza parintii copiilor lor pentru orice lucru marunt nu fac decat sa ii faca pe copii dependenti de aceste cuvinte, in niciun caz sa ii motiveze sa invete lucruri noi si sa isi formeze pasiuni durabile. Incearca sa ii lauzi atunci cand chiar au facut un lucru important si nu pentru ca au apasat pe un buton sau au aprins lumina.

2. “Nu ne putem permite sa cumparam acest lucru”

Este usor sa le spui copiilor ca nu iti permiti sa cumperi un anumit lucru si sa te vaicaresti in fata lor, insa impactul emotional pe care il au aceste cuvinte asupra lor este destul de mare. Faptul ca le transmiti ca ai probleme financiare, ii face sa se simta mai putin in siguranta cu tine si in inferioritate fata de alti copii care detin deja acel lucru. Psihologii sunt de parere ca e mai bine sa le spui copiilor o fraza de genul “nu o sa cumparam acest lucru acum pentru ca economisim bani pentru o vacanta” sau “nu ne trebuie acest lucru acum, o sa il cumparam alta data”.

3. “Ai grija sa nu te lovesti”

Orice parinte are tendinta naturala sa spuna cat mai des copilului sa aiba grija, sa fie atent, sa nu se loveasca si asa mai departe. Psihologii sunt de parere ca anxietatea pe care o simti cand te uiti la copilul tau care s-a catarat pe cine stie ce scara la locul de joaca se transmite si acestuia, care incepe sa se simta nesigur si este mai predispus sa cada.

4. “Nu primesti desert pana nu termini de mancat”

Recunosc, am apelat si eu la aceasta tactica pentru a-l convinge pe cel mic sa manance tot de la masa. Se pare ca, apeland la aceasta strategie, nu facem decat sa il determinam pe copil sa valorifice mai mult desertul decat mancarea in sine. Cum trebuie sa reformulam? “Mai intai mancam cu totii mancare, apoi desert”.

5. “Lasa-ma sa te ajut”

Cand copilul tau se chinuie sa construiasca ceva cu lego si nu ii iese, parca iti vine sa ii dai o mana de ajutor si sa termini ce a inceput el. O idee deloc buna daca ne luam dupa ce spun psihologii. Daca nu il lasi pe copil sa gaseasca singur solutii, el va astepta mereu ajutor de la altii.

Citeste si La ce activitati casnice sa iti lasi copilul sa participe in functie de varsta.

 

Adauga comentarii!