7 lucruri pe care sa le eviti dupa ce copilul implineste 1 an

Cand copilul implineste un an se poate spune ca a iesit din stadiul de bebelusenie. El incepe incet-incet sa mearga, sa se joace si singur, este curios sa exploreze si dornic sa-si caute cat mai mult independenta. Desi multi parinti se asteapta ca dupa varsta de 1 an lucrurile sa fie mai usoare cu copilul, acestea, dimpotriva se complica in alte feluri. Acum copilul vrea sa se joace mai mult, face nazuri la mancare, nu are rabdare pentru nimic, se enerveaza repede si, deseori, se loveste de mobila din casa, motiv pentru care trebuie supravegheat in permanenta.

Cu cat lunile trec, cu atat copilul o sa mearga si o sa vorbeasca mai bine, o sa inceapa sa aiba preferinte pentru jucarii, o sa-si faca prieteni in parc si o sa isi dezvolte gustul pentru tot felul de mancaruri. Copilul inregistreaza si imita tot ce vede si aude, motiv pentru care multe gesturi si expresii ale parintilor sau bunicilor se vor regasi in comportamentul si limbajul copilului incepand cu varsta de 2-3 ani.


Potrivit psihologilor, multi parinti devin prea entuziasmati de noile aptitudini ale copiilor mici si incep sa le permita tot felul de lucruri, fara sa-si dea seama ca, mai tarziu, acestia vor deveni dependenti de ele si va fi mult mai greu sa ii dezvete de acele lucruri. De asemenea, din prea multa grija, parintii ajung sa protejeze copilul la un mod exagerat.

Ce lucruri trebuie sa eviti dupa ce copilul implineste 1 an?

Nu il imbraca prea gros

Daca pana la un an copilul statea mai mult in carucior sau la tine in brate si ti-era teama sa nu il ia cu frig, dupa un an, el se misca mai mult si trebuie imbracat cat mai lejer. Evita sa ii dai prea multe straturi de haine, cu cat il imbraci mai mult, cu atat o sa fie mai incomod pentru el.

Nu il lasa prea mult la televizor

Stiu, dupa ce un an ai fost legata de copil si abia ti-ai putut face un dus, parca iti vine sa il lasi o jumatate de ora la televizor ca sa poti sa ai o pauza cat de mica. Din pacate, copilul va cere mereu, mai mult si mai mult, iar dorintele lui se vor transforma in crize de plans daca nu ii vor fi indeplinite. Daca cel mic nu stie de desene animate, atunci nu o sa le ceara, e simplu. La un an, copilul nu o sa inteleaga mare lucru din televizor, se va uita fascinat la culori si lumini, insa, pentru el, mai tarziu, va deveni un obiect indispensabil pentru fiecare zi.

Evita sa il calmezi cu desene animate pe telefon sau tableta

Multi parinti prefera sa le dea copiilor tablete si telefoane inca de la varste mici, pentru a putea sa ia masa la restaurant sau din dorinta de a purta o conversatie la telefon in liniste. Desi avem impresia ca un copil de 1 an nu are cum sa fie dependent si continuam sa ii dam tableta sau telefonul, acesta se va obisnui cu asemenea obiecte, iar de la 2 ani deja ne trezim ca ne confruntam cu niste crize majore de plans daca nu le oferim aceste lucruri.

Nu-i cumpara dulciuri

Te gandesti ca daca cel mic a implinit un an merita si el o inghetata? Vrei sa ii dai sa guste din toate? Poate ca ar trebui sa mai astepti pana la 3 ani, cand copilul o sa inteleaga ce are voie si ce nu are. Copilul pana la 3 ani care a prins gustul de dulce o sa refuze deseori sa manance mancarea pe care i-o oferi si o sa ceara desertul, lucru care n-o sa-ti pice prea bine. Mai multe studii au aratat ca daca le oferim cat mai putin dulce copiilor pana la 3 ani, acestia vor manca mai putin si dupa aceasta varsta, deoarece isi formeaza preferinte ferme si pentru alte alimente care nu sunt dulci.

Nu ii schimba foarte mult programul

Pana la 3 ani, copilul ar trebui sa fie obisnuit cu un program de mese si somn, acesti ani sunt foarte importanti in dezvoltarea lui. Cand copilul trece de 1 an jumate, nu mai oboseste asa repede si somnul lui de ziua se scurteaza la o singura repriza, cateva ore la pranz. Pentru a-i mentine un echilibru, incearca sa ii dai 3 mese pe zi si cateva gustari intre mese care sa nu fie dulciuri.

Nu ii scoate fructele din meniu

Chiar daca cel mic nu mai mananca piureuri si vrea bucatele de mancare, incearca sa iti pastrezi obiceiul de a-i da mereu fructe. Acestea nu numai ca sunt bogate in vitamine si minerale care ii intaresc imunitatea, insa sunt esentiale pentru o digestie buna. Ca sa eviti sa cumperi cine stie ce dulciuri prin oras, ai grija sa ai mereu la tine o cutie cu bucatele de fructe.

Evita sa ii cumperi mereu ce isi doreste

Cand copilul cere cine stie ce tractoras, masinuta sau papusa, nu trebuie sa sari ca arsa si sa fugi sa cumperi respectivul obiect. Copiii se plictisesc foarte repede de o jucarie, iar daca sunt invatati de mici cu mai putine obiecte, ei o sa isi foloseasca imaginatia sa se joace cu ce au. Un copil trebuie sa fie lasat sa se mai si plictiseasca, altfel o sa ceara mereu, pana la varste mai mari, ceva nou. De asemenea, el trebuie invatat inca de mic ca banii nu cresc in copac.

Citeste si Cat iti lasi copilul sa se uite la TV?

Adauga comentarii!