7 moduri prin care ajuti copilul sa invete sa vorbeasca

Dupa implinirea varstei de un an, copiii incep sa asimileze informatie intr-un ritm din ce in ce mai alert, inteleg deja multe cuvinte pe care le aud in jurul lor si incep incet-incet sa se exprime si ei la randul lor prin cuvinte, emotii si gesturi. Invatarea limbajului este un proces diferit de la copil la copil, de aceea nu trebuie grabiti, ci doar indrumati cu multa rabdare.

Se spune ca un copil este gata de invatarea limbajului cand incepe sa gangureasca, insa intelegerea limbajului se formeaza mult mai devreme, in jurul varstei de 7 luni cand asimileaza sensul lui “nu” si incepe sa stie cand este strigat pe nume.


Cum ajuti copilul sa invete sa vorbeasca?

1. Vorbeste-i copilului corect

Atunci cand copilul tau stalceste cuvintele, reformuleaza cuvantul corect. El nu le stalceste ca sa te amuze pe tine, ci pentru ca nu poate sa le rosteasca. Daca parintii stalcesc si ei cuvintele la randul lor, copilul este confuzionat si continua sa rosteasca incorect cuvintele. Multi parinti evita sa ii corecteze pe cei mici, insa ei trebuie sa stie care este varianta corecta a acelui cuvant.

2. Spune-i mereu povesti simple

Pentru a invata cat mai usor, copilul trebuie expus mereu la limbaj. Povesteste-i cate-n luna si-n stele, intr-un limbaj cat mai simplist, chiar daca el nu o sa inteleaga la inceput mare lucru. O sa ai surprinderea sa constati ca dupa o perioada copilul va reproduce multe dintre cuvintele pe care le-ai folosit in comunicarea cu el.

Citeste si Cand incep copiii sa mearga?

3. Foloseste un ton cat mai bland

Cu cat vocea ta este mai prietenoasa si mai blanda, cu atat copilul tau se va simti mai in siguranta si mai stapan pe propriile puteri de invatare. De fiecare data cand un copil simte o unda de agresivitate in vocea celor din jur, el devine ezitant, speriat si agitat.

4. Asculta-l cu atentie

Cand copilul iti spune ceva, chiar daca nu ai priceput o boaba din ce ti-a comunicat, incearca sa te prefaci ca ai inteles. De multe ori, copiii mici se enerveaza foarte usor cand nu reusesc sa se exprime si, pentru ca nu stiu sa-si gestioneze emotiile, incep sa planga. Daca le confirmi de fiecare data ca ai inteles, ei vor continua sa comunice cu aceeasi incredere de sine.

5. Repeta mereu cuvintele

Desi pentru multi parinti este foarte plictisitor sa repete mereu aceleasi cantecele cu ratuste si iepurasi, pentru copii este important sa auda de multe ori aceleasi cuvinte pentru a le asimila mai bine. Jocurile prin care copilul este intrebat unde sunt ochisorii, gurita, nasucul sunt cele mai eficiente cand vine vorba de invatarea cuvintelor.

6. Numeste obiectele din jur

Indiferent ca esti acasa sau mergi pe strada, numeste lucrurile si obiectele pe care le vezi in jur, pentru ca cel mic sa se familiarizeze cu ele. Du-l la gara sa vada trenurile, arata-i care sunt autobuzele si care masinile, invata-l care este nispul si care sunt frunzele.

7. Ofera-i copilului posibilitatea sa interactioneze cu cat mai multe persoane

Nu putine sunt studiile care au aratat ca interactiunea sociala este foarte importanta pentru capacitatea cognitiva a copiilor. Aceasta ii ajuta sa invete limbajul, normele sociale si sa intre in contact cu diferite tipuri de personalitate.

Citeste si:

Cele mai importante etape in dezvoltarea copilului de la 1 la 2 ani

Sursa foto: news.stanford.edu

 

Adauga comentarii!