Dupa ce copilul implineste varsta de 1 an, rata de crestere devine mai lenta, iar apetitul lui culinar intra pentru cateva luni bune pe o panta descendenta, spre disperarea parintilor care au mereu impresia ca nu mananca suficient. Motivul principal pentru care copilul refuza mancarea si nu de putine ori o arunca pe jos de la prima inghititura este unul singur: lipsa foamei. Lucrurile sunt destul de simple, cand copilul mananca haotic, tot felul de gustarele intre mese, el nu mai are pofta de mancare la mesele principale.
Care sunt regulile de nutritie de care sa tii cont in cazul copilului de 1 an?
1. Respecta cu sfintenie orarul meselor
Desi e greu sa nu ii dai copilului cate un biscuite din cand in cand, este mai bine sa respecti cu rigurozitate programul de mese si gustari. Daca il obisnuiesti pe cel mic sa rontaie in continuu, el va refuza alimentele de la mesele principale, care sunt cele mai importante din punct de vedere nutritiv.
2. Copilul de un an nu are nevoie de mai mult de 1000 de calorii pe zi
Stomacul copilului de 1 an este destul de mic, iar necesarul lui zilnic de calorii nu depaseste 1000 de calorii. Un mic dejun dimineata cu fructe, iaurt si cereale, un fel principal la pranz, o supa sau o budinca la cina sunt suficiente. Nutritionistii recomanda ca aceste 1000 de calorii sa fie impartite in 3 mese principale si in 2 gustari.
Citeste si 3 retete de smoothie care ajuta copilul cand este constipat.
3. Nu ii da alimente prea sarate
Rinichii copilului sunt prea mici pentru a face fata la cantitatile mari de sare din diverse alimente, asadar, daca tu mananci prea sarat, nu ii da si copilului aceleasi alimente pe care le consumi tu. In general, evita sa le dai copiilor mici chipsuri, muraturi, alune si covrigei sarati sau branzeturi cu un continut mare de sare.
4. Supravegheaza-l cand mananca
La varsta de 1 an, copilul mic se poate ineca foarte usor, de aceea nu trebuie sa il lasi sa manance nesupravegheat. Evita sa ii dai bucati mari de fructe sau carne, nuci, rosii cherry, struguri, alune, migdale si alte alimente care predispun la inecare. Cea mai buna idee este sa ii tai alimentele in bucati cat mai mici si sa il lasi sa le manance singur.
5. Ofera-i doar alimente naturale, neprocesate
Deoarece stomacul copilului de 1 an este foarte mic si se satura foarte repede, ai grija sa ii oferi doar alimente sanatoase, pline de nutrienti (grasimi sanatoase, carbohidrati, proteine, fibre). Evita alimentele cu calorii goale, care doar dau o senzatie de satietate, insa fara sa aduca nimic nutritiv. Cele mai sanatoase alimente pe care sa le oferi celor mici sunt legumele, fructele, carnea slaba, pestele, ouale, produsele lactate, painea integrala, orezul, pastele, cerealele integrale, untul de arahide, lintea, nautul, fasolea, ciupercile, semintele de canepa decorticate, nucile, migdalele, semintele.
6. Introdu-i in meniu cat mai multe alimente bogate in fier si calciu
Copilul de 1 an are nevoie de mai mult calciu si fier ca un adult, de aceea trebuie sa ajustezi meniul lui zilnic in functie de varsta lui. Cea mai buna sursa de calciu si fier pentru copilul de 1 an este laptele formula care, spre deosebire de cel de vaca, este adaptat pentru nevoile copilului in functie de varsta. Alte alimente bogate in fier sau calciu sunt iaurtul, laptele de orice fel, spanacul, migdalele, cerealele integrale imbogatite cu fier, ficatul, muschiul de vita, quinoa, broccoli, fructele uscate, mazarea, fasolea, fructele de mare.
7. Lasa-l sa se joace cu mancarea
Varsta de 1 an este varsta la care copilul este interesat de tot felul de texturi, culori si gusturi. Este important sa nu il grabesti la masa si sa il lasi sa se joace cu mancarea, in acest fel el nu va privi masa ca pe o obligatie, ci ca pe o activitate placuta.
Citeste si:
Sursa foto: similac.com