Cu siguranta, ai auzit de multe ori in jurul tau despre copii cu ADHD (Attention Deficit-Hiperactivity Disorder), o afectiune care se caracterizeaza, dupa cum ii spune si numele, prin deficit de atentie si hiperactivitate. Eticheta de ADHD se foloseste cu usurinta pentru orice copil hiperactiv si neatent, insa, pentru ca toti copiii sunt in general foarte energici si nu se pot concentra prea mult la un lucru, e greu de pus diagnosticul de ADHD pentru un copil. Cel mai simplu de diagnosticat ADHD-ul este cand copilul trece de varsta de 7 ani si are probleme evidente in a se concentra si da impresia ca face totul in urma unui impuls de moment.
Potrivit psihologilor, diagnosticul de ADHD poate fi pus dupa ce copilul ajunge la scoala, cand copilul ar trebui sa se poata concentra mai bine la anumite activitati specifice varstei lui. Diagnosticul este destul de dificil de pus, simptomele fiind atat de comune, si se pune dupa ce un copil este urmarit pe o perioada de cel putin o jumatate de an pentru a se observa daca intr-adevar are o problema de concentrare sau e pur si simplu este un copil mai energic.
Care sunt cele mai comune simptome ale ADHD-ului la copii?
1. Nu empatizeaza cu ceilalti
Un simptom comun al ADHD-ului este lipsa de empatie si neputinta in a recunoaste problemele si dorintele celor din jur. O persoana cu ADHD are probleme in a rezona cu emotiile celorlalti si este concentrata numai asupra propriilor dorinte si nevoi. Un copil cu ADHD ii intrerupe deseori pe cei care vorbesc si nu are rabdare sa isi astepte randul pentru a da raspunsul.
2. Au probleme in gestionarea emotiilor
Un copil cu ADHD are probleme evidente in a-si tine emotiile in frau. El poate trece de la o extrema la alta foarte usor, fara sa ii pese ca de multe ori momentul e unul nepotrivit pentru a-si exprima emotiile. De exemplu, la scoala, copiii cu ADHD ii deranjeaza pe ceilalti, fara sa le pese de asta.
3. Nu pot sta intr-un loc
Pentru un copil cu ADHD este o adevarata problema sa stea pe scaun sau intr-un singur loc si sa se concentreze la un lucru. In general, in primele saptamani de scoala, copiilor le este destul de greu sa se obisnuiasca cu statul in banca, insa daca asta este o problema care se prelungeste, s-ar putea sa fie un semn de ADHD.
4. Nu au rabdare sa duca la bun sfarsit ceea ce incep
Un copil cu ADHD este interesat de multe lucruri, la fel ca orice alt copil, insa nu are rabdare sa duca la bun sfarsit ceea ce incepe si trece cu usurinta la un alt lucru, care si acesta il plictiseste imediat. Fie ca e un desen, fie ca e un puzzle, copilul cu ADHD are dificultati in a se mentine antrenat prea mult timp intr-o activitate.
5. Sunt mereu neatenti
Pentru un copil cu ADHD este dificil sa stea atent la un lucru, indiferent daca e vorba de un film, un joc sau o poveste. De asemenea, el poate manifesta neliniste daca este fortat sa asculte ceva si isi pierde complet rabdarea, deranjandu-i de multe ori pe cei din jur. Copilul cu ADHD te asigura ca a auzit ce i-ai spus, insa daca il pui sa repete, are probleme in a-si aminti despre ce vorbeai cu el.
6. Au dificultati in a urmari instructiuni
Instructiunile de la scoala pentru orice activitate, oricat de marunta, sunt dificil de urmarit si retinut de un copil cu ADHD, de aceea el va avea probleme de invatare, chiar daca inteligenta lui nu este deloc mai mica fata de aceea a unui alt copil de varsta lui.
7. Par mereu cu capul in nori
Iti surprinzi deseori copilul uitandu-se in gol minute in sir? Acesta poate fi un alt semn de ADHD, cand copilul viseaza cu ochii deschisi si ignora ceea ce se intampla in jurul lui. De asemenea, daca este mereu cu capul in nori si trece de la un lucru la altul fara sa aprofundeze niciunul, acest lucru poate indica un deficit de atentie.
Cum se trateaza ADHD-ul?
ADHD-ul nu este o afectiune grava si este tratabila prin terapie comportamentala si multa rabdare din partea parintilor. Un copil cu ADHD poate fi indrumat prin anumite jocuri si activitati sa-si controleze impulsivitatea si hiperactivitatea, sa invete sa respecte un program si sa isi construiasca o rutina a activitatilor zilnice.
In general, cea mai simpla maniera de a reduce hiperactivitatea este sa inscrii copilul la un sport care ii place (dansuri, arte martiale, skateboarding, gimnastica, inot, tenis, fotbal etc.). Practicand un sport, un copil cu ADHD invata spiritul de echipa si isi consuma energia intr-un mod care sa nu-i afecteze pe ceilalti.
De asemenea, o alta metoda buna de indrumare este limitarea timpului la TV, la calculator sau pe tableta, aceste obiceiuri nu fac decat sa-l agite mai tare.
Psihologii mai recomanda parintilor care au copii cu ADHD sa le cumpere un animal de casa, acesta ii va ajuta sa isi organizeze mai bine un program si sa isi consume energia.
Citeste si Cat iti lasi copilul sa se uite la televizor?