8 metode prin care stimulezi dezvoltarea creierului la copii

Stiai ca pana la 1 an creierul copilului isi dubleaza volumul si are greutatea pe jumatate cat o are la varsta adulta? Creierul copilului continua sa se dezvolte gradual pana la varsta de 25 de ani cand se considera ca este maturizat complet. Potrivit studiilor in domeniul neuro-cognitiv, abia dupa varsta de 25 de ani incepem sa gandim cu partea rationala a creierului, cortexul prefrontal. Aceasta regiune a creierului este responsabila cu gandirea rationala, logica, motivatia, controlul si intelegerea emotiilor, organizarea si planificarea.

Copilaria este perioada cea mai importanta pentru dezvoltarea creierului deoarece este o etapa de schimbari rapide in care sunt saditi vlastarii pentru comportamentele si interesele din viata adulta. De asemenea, in aceasta perioada retelele neuronala devin din ce in ce mai complexe, iar creierul, datorita experientelor acumulate, trece printr-un lung si intens proces de modelare.


Care sunt cele mai importante elemente care ajuta la modelarea creierului copiilor?

1. Interactiunea sociala

Oamenii sunt fiinte sociale, asadar nu este deloc surprinzator ca, pentru a functiona cum trebuie au nevoie de activitati sociale. Atunci cand copiii sunt antrenati in activitati cu alti copii, ei isi dezvolta abilitati sociale, isi imbunatatesc limbajul si invata mai repede.

2. Mersul la gradinita inca de la varste mici

Un copil care merge la gradinita este un copil care invata sa se integreze in societate, sa comunice cu ceilalti si sa se adapteze la un program. Potrivit unor studii in domeniu, copiii care merg de la varsta de 3 ani la gradinita au abilitati cognitive mai bune, un risc mai scazut de intarzieri de dezvoltare si o capacitate de invatare mai buna.

3. Alimentatia

O alimentatie corecta, bogata in fier, proteine, minerale si vitamine, este esentiala pentru dezvoltarea creierului. Pentru a functiona bine, creierul are nevoie de foarte multa energie pe care o obtine din hrana si somn. nutritie buna in perioada creierului

4. Somnul

Stiai ca cel mai important stadiu al dezvoltarii cognitive la copii are loc in timpul somnului?Deoarece creierul se afla intr-un proces accelerat de dezvoltare pana la varsta de 7 ani, somnul de pranz trebuie mentinut cat mai mult timp cu putinta. Un somn de pranz de doar o jumatate de ora dupa scoala, cresa sau gradinita va ajuta creierul sa se reseteze si sa fie capabil din nou sa acumuleze informatie noua.

5. Activitatile fizice

Sanatatea creierului este strans legata de sanatatea intregului corp. Cu cat iti inveti copilul de la varste mai fragede sa faca miscare, cu atat sansele sa isi pastreze acest obicei la varsta adulta sunt si ele mai mari.

6. Experientele noi

Nu numai adultii urasc rutina, ci si copiii. Atunci cand iti cresti copiii intr-un mediu creativ si activ, ii expui la idei si lucruri noi, dar si experiente care ii vor ajuta sa isi dezvolte curiozitatea.

7. Evitarea stresului

Stresul este o parte naturala a biologiei noastre. El ne permite sa raspundem repede la potentiale pericole din mediu. Insa, cu cat stresul este mai des activat in organism, cu atat corpul si mintea au mai mult de suferit. In cazul copiilor, stresul poate fi atras de violenta in familie, problemele la scoala sau gradinita, indiferenta parintilor la nevoile lor, saracia.

8. Gandirea logica

Inca de la varsta de 2-3 ani, copilul trebuie indrumat catre jocurile creative (cuburi, lego-uri, plastilina, pictura, instrumente muzicale, nisip), invatat despre asemanari si diferente, ajutat sa recunoasca cifrele si numerele, expus la lumea povestilor, incurajat sa puna intrebari si sa ia decizii.

Citeste si:

4 metode alternative de educatie pentru copii

Dezvoltarea copilului de la 5 la 6 ani: cele mai importante etape

10 pasi simpli prin care stimulezi creativitatea copiilor mici

Copilul de 3 ani si timpul petrecut la televizor, laptop sau tableta

Sursa foto: adam-mila.com.

 

Adauga comentarii!