Cel mai dificil moment pentru mame este acela in care sunt nevoite sa isi reia serviciul si sa lase copilul in grija bonei, la cresa sau la gradinita. Pentru copilul mic acest moment de separare este, de asemenea, unul foarte greu din punct de vedere emotional, mai ales daca a stat foarte mult timp cu parintii si mai putin cu bunicii sau alte persoane. Potrivit psihologilor, aceasta anxietate de separare pe care o simte copilul mic are si o latura pozitiva, ea fiind o etapa necesara a dezvoltarii copilului catre autonomie.
Anxietatea de separare a copilului apare mai pregnant incepand cu varsta de 8 luni si se poate intinde pana la varsta de 5 ani sau chiar mai tarziu. La varste fragede, de 1-3 ani, aceasta anxietate este foarte intensa, iar copilul poate trece prin momente de furie, plans, revolta, ingreunand viata de zi cu zi a parintilor, care vor fi foarte afectati emotional de aceste episoade. Copiii trec prin aceste momente de separare din diferite motive, unul dintre ele fiind acela ca nu se pot concepe fara persoana care a avut grija de ei de la nastere.
De asemenea, copiii mici nu au un simt al timpului foarte bine dezvoltat, asadar daca le spui ca te intorci in cateva minute sau in 3 ore, pentru ei nu inseamna nimic, e cam acelasi lucru. Ei trebuie sa isi gaseasca singuri resursele pentru a putea trece peste momentele de separare. Cum ii ajuti?
1. Obisnuieste copilul sa interactioneze cu cat mai multe persoane
Cu cat copilul este obisnuit de mic sa interactioneze si cu alte persoane straine, cu atat el se va obisnui mai repede la cresa, gradinita sau cu bona. Du-l in parc cat mai des la locurile de joaca si incearca sa nu intervii prea mult in jocul lui cu alti copii, mai lasa-l din cand in cand acasa cu bunicii cand pleci in vacante, invita prieteni pe la tine si lasa-l pe cel mic sa se obisnuiasca cu ideea de socializare. Daca il tii tot timpul cu tine si eviti socializarea, el va fi foarte afectat de momentele in care pleci si nu esti langa el.
2. Vorbeste mereu cu copilul si spune-i de ce pleci
Cand copilul a depasit varsta de 2 ani, ii poti explica de ce e bine pentru el sa stea cu alti copii la gradinita sau cu o bona. Asigura-l ca nu i se intampla nimic rau la gradinita sau cu bona si promite-i ca ii aduci ceva frumos cand te intorci. Fa-i o surpriza mica de fiecare data cand te intorci de la serviciu, el se va obisnui cu acest ritual.
3. Pastreaza-i copilului o rutina
Daca ai inceput sa iti lasi copilul cu bona sau sa il duci la gradinita, trebuie sa pastrezi acest program pana se obisnuieste. Atunci cand cedezi la rugamintile copilului de a ramane acasa cu el, nu faci decat sa ii dai de inteles ca se poate si altfel, iar el va manipula aceasta slabiciune a ta si va refuza cu mai multa vehementa sa stea fara tine.
4. Nu prelungi momentul despartirii
Cand pleci de acasa sau lasi copilul la gradinita, nu astepta prea mult. Copilul va plange mai tare, in speranta ca te va indupleca, asadar, cu cat scurtezi aceste momente, cu atat el se va calma mai repede. De obicei, copiii se calmeaza in 10-15 minute dupa ce pleaca parintii.
5. Nu pleca pe ascuns din casa
Daca te furisezi si pleci, copilul isi va pierde increderea in tine si va fi stresat si cand pleci pana la baie. Desi pentru tine este mai usor sa nu iti vezi copilul cand plange dupa tine, este mai bine sa discuti cu el inainte sa pleci si sa il asiguri ca te intorci la el.
6. Nu iti compara copilul cu alti copii
Faptul ca alti copii se adapteaza mai repede la gradinita, cu bona sau la cresa, nu trebuie sa fie un argument pentru tine ca si copilului tau ii va fi la fel de usor. Incearca sa ai cat mai multa rabdare cu copilul, sa nu il tratezi cu agresivitate si sa ii explici mereu ce frumos e la gradinita, cu bunicii sau cu bona. De asemenea, incurajeaza-l sa fie cat mai independent si lasa-l sa exploreze cat mai multe zone din casa sau din parc.
Citeste si:
Crizele de furie ale copiilor de 1-4 ani: 6 motive pentru care sunt benefice
Sursa foto: alphamom.com.