Multi parinti considera ca pana la varsta de 3 ani creierul copiilor nu stocheaza amintiri, cu toate astea, cateva cercetari in domeniu, realizate la o universitate din Canada, au aratat ca memoria se formeaza inca de la varste fragede, insa amintirile palesc odata cu inaintarea in varsta si se pot reactualiza in diferite situatii de-a lungul vietii. De exemplu, unii adulti isi amintesc franturi din copilaria frageda, de exemplu cum fosneau frunzele pe strada cand mergeau cu parintii de mana sau faptul ca au avut in acea perioada un animal de casa.
In general, adultii nu isi amintesc mai nimic inainte de cea de-a treia aniversare, primele amintiri mai consistente formandu-se dupa varsta de 3 ani si jumatate.
Studiile au mai aratat ca amintirile copiilor mici incep sa se schimbe odata ce incep sa creasca si sunt inlocuite treptat cu alte amintiri mai recente. Acest proces de suprapunere se intampla pana la varsta de 10 ani cand multe amintiri de la varstele foarte fragede dispar complet.
“Odata ce copiii mici inainteaza in varsta, amintirile lor cele mai indepartate devin, de fapt, unele mai apropiate de varsta lor. Astfel ca, un copil de 8 ani isi aminteste mai multe lucruri de la 6 si 7 ani, decat de la 5 si foarte putine de la 4 ani. In jurul varstei de 10 ani memoria copiilor incepe sa se cristalizeze si multe amintiri raman vii pentru toata viata”, spune cercetatoarea Carole Peterson, coordonatoarea studiului despre memoria la copii, realizat la Memorial University of Newfoundland din Canada.
Citeste si Cum le dezvolti copiilor dorinta de a citi.
Cum s-a desfasurat studiul?
In incercarea de a intelege mai bine cum functioneaza memoria copiilor, cercetatorii au rugat 140 de copii cu varstele cuprinse intre 4 si 13 ani sa isi descrie amintirile cele mai vechi pe care le au. Acelasi lucru i-au intrebat 2 ani mai tarziu.
In ambele ocazii, copiii au fost rugati sa estimeze varsta pe care o aveau pentru fiecare amintire, iar parintii au fost si ei intrebati daca aceste informatii coincid cu realitatea.
Ce s-a descoperit?
Amintirile descrise de copiii cu varstele cuprinse intre 4 si 7 ani nu au mai coincis cu cele pe care le-au descris dupa o perioada de 2 ani, cele mai vechi amintiri fiind inlocuite cu altele. Mai mult de atat, multi dintre copii chiar au negat ca respectivele amintiri pe care le-au descris prima oara le apartin lor.
Pe de alta parte, copiii cu varstele cuprinse intre 10-13 ani, au descris aceleasi cele mai vechi amintiri in ambele ocazii.
Concluzia studiului a fost ca pana la varsta de 10 ani, cea mai veche amintire a copiilor se tot schimba si abia dupa aceasta varsta, amintirile se cristalizeaza.
Citeste si Pana la ce varsta trebuie sa doarma copiii la pranz?
Sursa: webmd.com