Cat iti lasi copilul sa se uite la TV?

In perioada in care eram insarcinata eram convinsa ca nu o sa-mi las deloc copilul la televizor pana pe la vreo 3-4 ani. Dupa ce copilul a implinit 2 ani, acest lucru a devenit aproape imposibil, mai ales ca toti copiii din parc veneau cu referinte la desenele animate pe care le vedeau acasa. Ca sa nu mai zic de faptul ca pediatra copilului mi-a recomandat sa il las sa se uite la Plushica, un desen animat care ii obisnuieste pe cei mici cu mersul la doctor.

Care sunt riscurile la care ii expunem pe cei mici daca ii lasam prea mult la televizor?


Indiferent ca sunt programe educative sau videoclipuri cu cantecele vesele, copiii sub 2 ani nu au voie sa se uite la televizor. Primii 2 ani sunt considerati critici in dezvoltarea creierului, de aceea televizorul si calculatorul nu trebuie sa existe pentru ei. Copilul mic trebuie sa interactioneze cat mai mult cu parintii si, in general, cu oamenii din jur.

Mai multe studii au aratat ca autismul este influentat de uitatul la TV de la varste fragede, acest obicei deturnand atentia copilului de la parinti catre imaginile de la TV.

Cand putem lasa copilul sa se uite la TV?

Potrivit pediatrilor, copiilor care depasesc 2 ani li se poate permite sa se uite 1-2 ore pe zi la televizor la programe de calitate, in conformitate cu varsta lor. Copiii care nu depasesc varsta de 6 ani se pot uita cam 2  ore pe zi fara ca acest lucru sa aiba vreun impact asupra dezvoltarii lor. In ceea ce priveste copiii mai mari, intre 8 si 14 ani, 4 ore pe zi sunt mai mult decat suficiente.

Care sunt riscurile la care ne expunem copiii daca ii lasam prea mult la TV?

Televizorul incetineste gandirea, afecteaza ochii (copiii uita deseori sa mai clipeasca atunci cand se uita la TV sau in calculator) promoveaza sedentarismul, predispune la ingrasare si inhiba imaginatia. Pe langa faptul ca ii face mai inactivi din punct de vedere fizic si psihic, televizorul ii poate expune deseori si la violenta, lucru care le poate afecta comportamentul mai tarziu si le poate crea spaime inutile.

Un alt risc al televizorului, de data asta pentru copiii mai mari, este ca ii predispune la o gandire in clisee, cu multe prejudecati, mai ales daca aleg sa se uite la diverse show-uri de proasta calitate.

Nu trebuie uitate nici reclamele de la TV care influenteaza copilul sa ceara mai multe dulciuri, mancare de tip fast-food, cereale cu zahar, mezeluri si tot felul de jucarii.

Are si beneficii televizorul?

In cantitati mici, da, mai ales pentru prescolari care isi imbunatatesc vocabularul si reusesc sa invete alfabetul mai repede. De asemenea, emisiunile despre diverse culturi, stiinta, univers, natura sunt foarte educative pentru elevi.

Cum sa reduci orele de stat la televizor ale copilului?

1. Nu-l lasa sa manance in fata televizorului.

2. Inventeaza activitati pe afara.

3. Du-l cat mai mult la joaca in parc.

4. Lasa-l sa-si invite prietenii in vizita.

5. Alege-i tu filmuletele la care sa se uite, pe calculator.

6. Televizorul nu trebuie sa se afle in camera copilului.

7. Cumpara-i benzi desenate si carti.

8. Cumpara-i jucarii de tip puzzle, constructii sau board games.

9. Tine televizorul cat mai mult timp inchis.

10. Inventeaza jocuri.

11. Fa-i un program de uitat la TV de la care sa nu te abati.

12. Explica-i de ce nu e bun televizorul.

Citeste si Invingerea fricii de doctori.

Adauga comentarii!